Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových

73%

Zajímavosti 7

  • V této sérii hrají Michelle Fairleyová a Harriet Walterová již podruhé stejnou postavu. Walterová hrála princeznu Augustu ve filmu Královská aféra (2012). Obě předtím hrály Margaret Beaufortovou v seriálu Bílá princezna a jeho pokračování Španělská princezna. Shodou okolností byly obě postavy matkami králů, ale samy královnami nikdy nebyly.
  • Poznámka na začátku zní: Toto je příběh královny Šarloty z Bridgertonu (2020). Není to lekce dějepisu. Je to fikce inspirovaná skutečností. Veškeré volnosti, kterých se autor dopustil, jsou zcela záměrné. Užijte si to.
  • Michelle Fairley, která hraje matku krále Jiřího Augustu, hrála královu matku již dvakrát, jednou skutečnou a jednou fiktivní. V seriálu televize Starz Bílá princezna (2017) hrála lady Margaret Beaufortovou, matku Jindřicha VII. a v seriálu HBO Hra o trůny (2011) Catelyn Stark, matku Robba Starka. Ve všech třech rolích byla královskou matkou, která se sama nikdy nestala královnou.
  • Arsema Thomasová přerušila studium na vysoké škole, aby se mohla plně věnovat roli mladé lady Danburyové.
  • Velký městský dům postavený pro vévodu z Buckinghamu v roce 1703 byl původně známý jako Buckingham House. V roce 1761 jej získal král Jiří III. jako soukromou rezidenci pro královnu Šarlotu a stal se známým jako The Queen's House. Později byla přistavěna tři křídla kolem centrálního nádvoří a po nástupu královny Viktorie v roce 1837 se stal londýnskou rezidencí britského panovníka.
  • Móda hraje v seriálu velmi důležitou roli, ale paruky jsou podívanou samy o sobě. Jak se mladá královna vyvíjí v mocnou panovnici, jsou stále větší a složitější. Vlasová a maskérská umělkyně Nic Collinsová vytvořila přehlídku nádherných paruk, které ctily etnickou příslušnost postav. V parukách se mísily copánky a různé typy textur vlasů, od nejtěsnějšího kudrnatého závoje až po nejrovnější a nejhladší vlasy, čímž se spojily všechny možné textury, ale s moderním přístupem. Umělé vlasy, upevněné na drátěné klecové konstrukci, byly napuštěny květinami, krajkami a těžkými šperky. Bylo jich tolik, že někdy musely herečky používat speciální výztuhu na krku, aby je udržely. Paruky nejsou pouze estetickou volbou, ale "součástí vyprávění příběhu", uvedla pro Netflix herečka Golda Rosheuvel, která hraje starší královnu.
  • Šarlota Meklenbursko-Strelitzská přijela do londýnského paláce svatého Jakuba 8. září 1761. Král a jeho rodina ji přijali u zahradní brány. Během šesti hodin po svém příjezdu byla Šarlota spojena sňatkem s králem Jiřím III. Obřad provedl v Královské kapli v paláci svatého Jakuba arcibiskup z Canterbury. Přítomna byla pouze královská rodina, doprovod, který přijel z Německa, a hrstka hostů.