Mezi živly

75%
Mezi živly
Hlavní hrdinkou příběhu je ohnivka Jiskra Lumen, dívka ohnivého živlu, jejíž rodiče se kdysi z Ohnivé země přestěhovali za lepším životem do Města živlů. Neměli to vůbec snadné, museli se vypořádat s mnoha těžkostmi. Jejich píle a odhodlání se jim však vyplatily. Vlastní prosperující obchod s různými pochoutkami a speciálním zbožím, které zástupci jejich živlu tolik milují. Jiskra se poctivě připravuje na to, až jednoho dne obchod převezme, jenže má poměrně výbušnou povahu, která jí komunikaci se zákazníky komplikuje. Snadno se rozčílí a rozpálí dofialova. Při poslední zkoušce, zda už je na tuto zodpovědnost připravená, jí opět ujedou nervy. Naštěstí ne před zákazníky, ale ve sklepě jejich domu. Způsobí však popraskání potrubí a celý suterén začne zaplavovat voda. Navíc k nim propluje věčně plačtivý a empatický vodák Vlhoš Vlna. Pracuje jako městský inspektor, který má vyšetřit velké průsaky vody, jež se opakovaně dějí, a náhlé vyrušení mu není ani trochu milé. Navíc právě zjistil, že rozvody v obchodě Jiskřina táty neodpovídají předpisům a nahlásí to na příslušné úřady. Jiskra je nešťastná, hrozí totiž, že tátův krámek zavřou a jeho životní sen se zhroutí. Poprosí Vlhoše o pomoc. Ten jí u své nadřízené vyjedná několik dní na vypátrání příčiny průsaku. Když zjistí, kde k němu dochází, všechny sankce zruší. Vlhoš a Jiskra se tak vydávají na dobrodružství napříč Městem živlů a poznávají nejen, jak moc jsou odlišní, ale i co je spojuje.



Recenze: Mezi živly

Kinobox.cz
70%

Mezi živly je snímkem, který baví. Děti nadchne, ale dospělým bude na výsledném dojmu něco chybět. Možná by film snesl víc humoru a zábavných vedlejších postav, které by ho ozvláštnily a daly nahlédnout i do dalších oblastí jedinečného Města živlů. Tvůrci zkrátka skvělý potenciál nevyužili naplno.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Dobrý animák, ale tím to končí.. žádné nadšení se u mě nekonalo.. zajímavý nápad se proměnil v obyčejný romantický "živelný" příběh se slušnou animací a pár dobrými pasážemi.. teenagerský příběh o budování si vlastního názoru zabalen do oranžovo modré.. mírný nadprůměr..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
I když mě nepřišlo téma nové Pixarovky tolik zajímavé a ani s potenciálem stát se další událostí, která změní historii značky nebo animovaného filmu, nebyl důvod proč Elementalu nevěřit.. Stačí se podívat na poslední filmové projekty Pixaru a vlastně vidíte jen výčet úspěšných a kvalitních kousků. Ano, Pixar už asi má to nejlepší za sebou a vzhledem ke strategii spíše poukazovat animovanou formou na některé společenské problémy a svoje příběhy daleko více prodávat dospělejšímu publiku, kde naopak to dětské si mnohdy kromě roztomilého prvku nebo hravé animace nenajde tolik jako dříve. Nicméně mě osobně ještě Pixar několikrát dokázal, jak dobrý tvůrce dokáže být, když třeba ještě nedávno dokázal vytasit s Coco nebo Frčíme, což pro mě jsou určitě ty nejlepší tituly vůbec.. O to větší šok, jak je Mezi živly zpátečnické a představuje vlastně průměrnou podívanou, ke které se nutně nepotřebuji vracet. Nikdy jsem nefandil vytvoření fikčního světa pouze pro jeden konkrétní film, navíc představování světa živlů nepřináší nic překvapivé a spíše si jako divák odškrtávám, co jsem čekal.. Ve velkém očekávání na teasovaný romantický příběh, jaký posune Pixar zase o krok dále, jsem ale i tady zůstal zklamán, jak povrchní a nekreativní dokáže jeho odvyprávění být.. Ve snaze různých narážek a vtipných situací ve spojení s elementy, čemuž pomáhá i hravá práce česky lokalizovaného dabingu, se ale o to rychleji vytrácí ústřední příběh, což dokonce znamená, že jsem si to prošel takřka bez emocí, což je možná i u pixarovky novinka.. Tedy animačně krok do nových vod, kde jde stále o vrchol řemesla, i když mě to tolik nesedí, jenže v tom hlavním Mezi živly nestíhají.. Takže průměr? 60%


Dodatečné informace

Původní název:
Elemental (více)
  • USA Mezi živly
  • USA Elemental
Premiéra v ČR:
15. 6. 2023
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
6+
Rozpočet:
200 mil. USD
Tržby:
496 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Mezi živly je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch