Moonage Daydream

73%

Zajímavosti 9

  • Název filmu pochází ze singlu, který David Bowie nahrál v únoru 1971 a vydal v květnu téhož roku, a který byl později zařazen na jeho páté studiové album "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" (často nazývané zkráceně "Ziggy Stardust"), vydané 16. června 1972. Stardust byl jednou z nejpamátnějších postav vytvořených Bowiem, kterou používal jako své alter ego na pódiu.
  • V závěrečných titulcích je obsazení rozděleno podle jednotlivých hudebních turné Davida Bowieho (někteří hudebníci se objevují na více turné). Zmíněná turné (v pořadí podle výskytu) jsou: The Spiders from Mars (1972-1973): -Diamond Dogs Tour (1974): Trevor Bolder, Ken Fordham, Mike Garson, John 'Hutch' Hutchinson, Geoff MacCormack, Mick Ronson, Brian Wilshaw, Mick Woodmansey a Jeff Beck: Carlos Alomar, Gui Andrisano, Ava Cherry, Robin Clark, Dennis Davis, Greg Errico, Herbie Flowers, Mike Garson (opakovaně), Richard Grando, Anthony Hinton, Michael Kamen, Emir Ksasan, Geoff MacCormack, Tony Newman, Pablo Rosario, David Sanborn, Earl Slick, Diane Sumler a Luther Vandross.-Stage Tour (1978): Serious Moonlight Tour (1983): Carlos Alomar (opakovaně), Adrian Belew, Dennis Davis (opakovaně), Simon House, Sean Mayes, George Murray a Roger Powell: Carlos Alomar (opakovaně), Steve Elson, Stan Harrison, David Lebolt, Lenny Pickett, Carmine Rojas, Christopher Simms (jako George Simms), Frank Simms, Earl Slick (opakovaně) a Tony Thompson: (opakovaně): Carlos Alomar, Zack Alford, Gail Ann Dorsey, Reeves Gabrels, Mike Garson (opakovaně), Peter Schwartz a Christopher Simms (jako George Simms, opakovaně).
  • Moderátor televizního rozhovoru, který se ptá Davida Bowieho na jeho boty, je televizní moderátor a novinář Russell Harty. Dotyčný rozhovor byl odvysílán v britské televizi 17. ledna 1973. Druhý rozhovor s Hartym (kde se Bowieho ptá na jeho stále zachovaný anglický přízvuk, přestože žije dva roky v Los Angeles) byl odvysílán 28. listopadu 1975. Další rozhovory, které jsou v dokumentu k vidění, jsou s Dickem Cavettem (který se ho ptá, zda praktikuje černou magii a proč neustále mění vzhled) 2. listopadu 1974 a s Mavis Nicholsonovou (která s ním hovoří o samotě, sexualitě, lásce a manželství) 16. února 1979.
  • V rozhovoru pro server Nerdist v roce 2022 Brett Morgen hovořil o svém přístupu k tvorbě dokumentárních filmů: "Netočím filmy O tématech, snažím se točit filmy, které TĚMI tématy JSOU... Když vezmete scénář dokumentárního filmu a zredukujete ho na jeho jádro, pouze na dialogy, bude mít 22 stran nebo tak něco. Je to CliffsNotes k historii, takže to, co chci divákům nabídnout, a to se vrací k filmu The Kid Stays in the Picture (2002), není film O Robertu Evansovi, ale film, který Boba Evanse oživuje. Už tehdy jsem si při vymýšlení filmu psal seznam: "Jak byste popsali Boba? Je kýčovitý, je vtipný, je takový a takový." A přesně takový ten film je. A David Bowie je tajemný a záhadný a vznešený a intimní a víte, cokoliv, sexy, cokoliv, to bylo to, čím měl film být."
  • V dokumentu je zcela vynechána Angie Bowie (rozená Barnett). Byla první manželkou Davida Bowieho v letech 1970-1980, a je matkou filmaře Duncana Jonese. Od Angie pocházejí písně "The Prettiest Star", "Cracked actor" a "Golden Years", které o ní David napsal.
  • Dokument obsahuje spoustu nezveřejněných osobních materiálů Davida Bowieho, včetně fotografií, domácích videí a některých televizních rozhovorů. Režisér Brett Morgen osobně hovořil s vdovou po Bowiem, topmodelkou Iman, a požádal ji o svolení použít tento materiál jako poctu Bowiemu. Ačkoli se v první chvíli k tomuto nápadu stavěla odmítavě, přesvědčila ji Morgenova předchozí díla Cobain: Montage of Heck (2015) a Jane (2017) o zpěvákovi Kurtu Cobainovi a vědkyni Jane Goodallové, kde Morgen použil osobní materiály každého z nich k vytvoření uměleckých koláží jako pocty jim, místo aby je využil k natočení klasického životopisného dokumentu.
  • Blízko začátku je úryvek proslovu Roye Battyho "Tears In Rain" z konce filmu Blade Runner (1982). V tomto filmu je "datum nástupu" Roye Battyho 8. ledna 2016 (69. narozeniny Davida Bowieho). V tento den bylo také vydáno Bowieho poslední studiové album Blackstar (které se zabývá tématem smrti). Bowie zemřel o dva dny později, 10. ledna 2016.
  • V dokumentu je zmíněn Terry Burns, nevlastní bratr Davida Bowieho přes jejich matku. Burns se narodil 5. listopadu 1937, byl o deset let starší než Bowie a měl na něj silný vliv, protože svého mladšího bratra seznámil s beatovou poezií Williama S. Burroughse, buddhismem, jazzem, a dokonce i s magií a okultismem. Burns však trpěl schizofrenií, která se zhoršila během jeho služby v královském letectvu. Koncem 60. let byl Burns hospitalizován v psychiatrické léčebně; po propuštění se Burns v polovině 70. let přestal léčit a byl přijat do psychiatrické léčebny Cane Hill. Bowie a Burns se naposledy setkali v roce 1981 a o čtyři roky později, 16. ledna 1985, spáchal Burns ve svých 47 letech po útěku z nemocnice sebevraždu.
  • Duncan Jones, syn Davida Bowieho z prvního manželství s Angie Bowie, který získal cenu BAFTA za režii, si pohrával s myšlenkou natočit o svém otci oficiální životopisný film. Zjistil však, že je pro něj obtížné se na toto téma soustředit, protože k němu má příliš blízko a je příliš citově angažovaný, než aby takový film natočil, a raději by se soustředil na pokračování v natáčení hraných filmů. Nicméně Iman (Bowieho manželce a jeho nevlastní matce v době jeho odchodu) řekla, že nebude tomuto filmu bránit, pokud bude uctivý, pravdivý a ona s ním bude spokojená.