Menu

77%

Zajímavosti 34

  • Vyhaslá filmová hvězda v podání Johna Leguizama uvádí pořad o cestování a jídle, přestože mu v obou oblastech zjevně chybí odborné znalosti; jde o parodii na mnohé pořady o jídle a/nebo cestování, které uvádějí veřejně známé osobnosti s malým vztahem k danému tématu. V roce 2023 bylo oznámeno, že John Leguizamo bude hostitelem pořadu "Leguizamo Does America", seriálu televize MSNBC, v němž bude cestovat po celé zemi a "oslavovat historii, kulturu, jídlo a další přínos latinskoamerických lidí, kteří utvářejí Ameriku".
  • Slowikova restaurace ve filmu se nachází na odlehlém ostrově, kam se dostanete pouze lodí. Jedná se o odkaz na Willows Inn, který provozuje šéfkuchař Blaine Wetzel. Willows Inn se nacházel na ostrově Lummi a je dostupný pouze trajektem.
  • Mezi herci jsou tři nominovaní na Oscara: Ralph Fiennes, Janet McTeer a Hong Chau.
  • Režisér Mark Mylod v rozhovorech přiznal, že jako Brit dává přednost rybě s hranolky před všemi výtvory, které se ve filmu objevují.
  • John Leguizamo řekl časopisu Entertainment Weekly, že svou postavu ve filmu vytvořil podle Stevena Seagala. Původně se setkali před téměř třemi desetiletími při natáčení filmu Výkonné rozhodnutí (1996): "Takových hvězd jsem potkal spoustu, možná ještě předtím, než byly vymyté," řekl. "Já jsem si tak trochu založil na Stevenu Seagalovi. Měl jsem s ním špatný střet. Natočili jsme spolu jeden film. Bylo to Výkonné rozhodnutí. Je to docela příšerný člověk."
  • Film Menu měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 10. září 2022 a tentýž měsíc měl i americkou premiéru na festivalu Fantastic Fest. Ve Spojených státech byl uveden 18. listopadu 2022 v 3211 kinech, což je nejširší uvedení v historii společnosti Searchlight.
  • Inspirací pro film byly také prostory a místa v restauracích. Restaurace Faviken šéfkuchaře Magnuse Nilssona je proslulá tím, že si suroviny obstarává sama, včetně lovu vlastních ryb - což vidíme v úvodních scénách filmu. Ve filmu se objevuje také udírna masa, což je další narážka na Nilssonovu restauraci.
  • Vzhledem k tomu, že se většina filmu odehrává v jedné místnosti, byl jednou z hlavních inspirací Marka Myloda film Parazit (2019) režiséra Bong Joon Ho.
  • Natáčení začalo 3. září 2021 v Savannah ve státě Georgia v USA a jeho kameramanem byl Peter Deming. Natáčení zahrnovalo i pobřeží ostrova Jekyll.
  • Jedná se o první divadelní film Marka Myloda od filmu What's Your Number? (2011), který vznikl před 12 lety. Mylod v uplynulých letech režíroval epizody některých z největších televizních hitů, jako jsou Aféra (2014), Hra o trůny (2011) a Nástupnictví (2018).
  • Jako konzultant se na filmu podílela Dominique Crenn, šéfkuchařka sanfranciského Atelieru Crenn. Fiennes dokonce převzal některé její manýry pro Slowika. Crenn je například známá tím, že vytváří jídelní lístky ve formě básní - což Slowik ve filmu dělá.
  • Dalším jídlem z reálného světa byla taška s dobrotami pro hosty restaurace, kterou si mohli odnést domů a která obsahovala müsli - základní jídlo v Eleven Madison Park, kde pracuje šéfkuchař Daniel Humm.
  • Před začátkem natáčení strávili herci týden intenzivními zkouškami. Kvůli nařízením během covidu vytvořili těsnou bublinu, která se nakonec dobře projevila i na plátně.
  • Při konzumaci prvního chodu Margot sarkasticky předstírá, že "chápe" Slowikův intelektuální postup při vytváření pokrmů. V průběhu filmu se ukazuje, že Margot je jediná, kdo skutečně chápe, kde se bere Slowikova nespokojenost.
  • Od samého začátku Margot ukazuje, že si jídla opravdu váží, což bohatší klienti v této podívané ztratili. Zmíní se, že si místo ústřic se vší parádou vychutná jen obyčejnou ústřici, čímž ukazuje, že problém není v její chuti, ale v nemilovaném přehnaném jídle.
  • Několik záběrů z pláže bylo natočeno na pláži Driftwood Beach na ostrově Jekyll Island v Georgii, USA.
  • V úterním chodu Taco se kuřecí stehna podávají na omotaném telefonním kabelu, jakým se Slowikův otec snažil uškrtit svou matku.
  • Šéfkuchař Slowik nazývá Richarda "oslem", čímž naráží na urážku Gordona Ramsayho.
  • Julianovy knihy hostů končí rokem 2019, na další tři roky nemá žádné. Dává smysl, že během pandemie přestal přijímat hosty, a je naznačeno, že poté začal hosty zvát sám, místo aby přijímal rezervace.
  • Poradkyně a restauratérka Dominique Crenn byla natolik ohromena odhodláním a technikou Hong Chau, že jí nabídla práci v jedné ze svých restaurací.
  • Původní scénář obsahoval scénu, ve které muži museli jíst z psích misek, nazí od pasu dolů. Tato scéna byla vyřazena kvůli podobnosti s notoricky známým filmem Piera Paola Pasoliniho Saló aneb 120 dní Sodomy (1975).
  • Julia Moskinová v listopadu 2022 v článku v New York Times o uzavření restaurace The Willows Inn na ostrově Lummi ve státě Washington uvedla, že tato restaurace (a její "četná obvinění ze sexuálního obtěžování a žaloby na krádeže mezd") byla jednou z inspirací pro restauraci zobrazenou v tomto filmu. V dřívějším článku nazvaném "'The Menu' Serves Fine Dining on a Skewer" uvedla Moskinová i další restaurace, které patřily k inspiraci filmu: "Hawthorn, fiktivní restaurace, je směsí haute-rustic destinací, jako je Noma v Kodani, Blue Hill v Stone Barns severně od New Yorku, Mugaritz v Baskicku, Willows na severozápadě Pacifiku a soukromý ostrov šéfkuchaře Francise Mallmana u pobřeží Patagonie. Tyto restaurace, zbožňované kritikou a komisemi pro udělování cen a navštěvované především bohatými gastroturisty, jsou místa, kde - podle jejich vlastní literatury - šéfkuchaři nejsou kuchaři, ale "vypravěči" o "čase a místě", kteří lidi pouze nekrmí, ale "spřádají příběh smyslů, gest a emocí"."
  • V roce 2019 byla do hlavní role obsazena Emma Stone a režie se ujal Alexander Payne. V roce 2021 Stoneovou nahradila Anya Taylor-Joy a Payna nahradil Mark Mylod.
  • Kurz s'mores je inspirován závěrečným dezertem v restauraci Alinea oceněné třemi michelinskými hvězdami, kde se čokoláda a cukrovinky "malují" přímo na stůl jako nástěnná malba.
  • Burger, který Anya Taylor-Joy konzumovala, byl skutečný burger, na rozdíl od jídla, které bylo k vidění v celém filmu. Pokrmy vytvořené šéfkuchařem Slowickem byly rekvizity. Všichni na place měli takový hlad, když sledovali, jak Anya Taylor-Joy jí burger, že John Leguizamo objednal hamburgery a hranolky pro celý štáb.
  • Bohaté "jídlo" připravila proslulá francouzská šéfkuchařka Dominique Crenn, jediná šéfkuchařka ve Spojených státech, která za svou restauraci Atelier Crenn v San Franciscu získala tři michelinské hvězdy (od roku 2016). Ačkoli mnoho členů štábu a herců bylo často v pokušení mezi záběry tyto pochoutky ochutnat, museli být upozorňováni, že se jedná převážně o rekvizity, a tudíž nepoživatelné.
  • Postava Johna Leguizama se oficiálně jmenuje George Díaz, ale v titulcích je uveden pouze jako "Movie Star". Leguizamo založil svou postavu vymydlené akční hvězdy na Stevenu Seagalovi, kterého označil za "příšerného člověka" kvůli obzvlášť špatné zkušenosti při práci se Seagalem na filmu Výkonné rozhodnutí (1996). Několikanásobná zmínka o tom, že DГaz hrál v jednom ze svých filmů kuchaře, může být narážkou na film V obležení (1992), kde Seagal hrál také kuchaře.
  • Herečka Aimee Carrero prozradila, že režisér Mark Mylod nabídl každému z herců po zajištění scénáře jeden "volný" záběr, ve kterém herce vyzval k improvizaci, a tak se do finálního střihu dostala i Slowikova hláška "Taco Tuesday".
  • Celý kuchyňský tým byl vyškolen, aby skutečně vytvořil pokrmy rozdělené podle jednotlivých stanovišť, takže pokud se na ně kdykoli podíváte, všichni dělají správné věci, které by měli dělat pro daný pokrm, kdyby to byl skutečný život, a ne film.
  • Scénárista Will Tracy přišel s nápadem na příběh během líbánek v norském Bergenu, když se vydal lodí do luxusní restaurace (Cornelius Sjømatrestaurant) na nedalekém soukromém ostrově a uvědomil si, že na ostrově uvízli (nebo byli uvězněni), dokud jídlo neskončí. Na restauraci Noma (Kodaň) je v Menu mnoho odkazů, počínaje místem, nápadem, konceptem a konče samotným menu.
  • Odříznutí prstu znamená, že tepny začnou poměrně silně krvácet; toto krvácení nelze zastavit pouhým přiložením tenkého kousku látky.
  • V čase 1:19 Margot otevře stříbrné dveře v domě šéfkuchaře Slowika, nechá je otevřené s klíčem v otvoru a rozsvítí světla. Během necelé vteřiny jsou dveře v dalším střihu zavřené.
  • V úvodním záběru, kdy si Margot zapaluje cigaretu, se barva cigarety změní z černé (pravděpodobně hřebíčková cigareta) na tradiční tabákovou cigaretu.
  • Tylerovi a Margot se podává bílé víno Chassagne Montrachet. Po rozbití její sklenice je v záběru Tyler se sklenicí červeného vína. Krátce poté číšník přinese červené víno k dalšímu chodu.