R.M.N.

73%
R.M.N.

Matthias se před Vánoci vrací z Německa do rodného Rumunska, aby se více věnoval svému synovi, jehož vychovává matka. Matthias se znovu setkává se svou někdejší láskou Csillou, která v transylvánské vesnici provozuje menší továrnu. Konflikty na sebe nenechají dlouho čekat a strachy a frustrace dospělých vyplavou na povrch. Režisér dramatu Cristiano Mungiu je držitelem Zlaté palmy z Cannes za 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (2007).




Recenze: R.M.N.

Kinobox.cz
70%

Nikdo snad nepochybuje o pozorovatelských kvalitách oceněného režiséra a scenáristy, jemuž se i tentokrát podařilo zachytit iracionální lidskou povahu s důrazem na strach z neznámého. Přesto se nelze ubránit dojmu, že se Mungiu nedopracoval k nijak objevným či strhujícím způsobem vygradovaným myšlenkám.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Zkušený režisér a scenárista Cristian Mungiu servíruje další z morálních dramat v rytmu rumunské nové vlny. Mungiu částečně ustoupil od typických dlouhých záběrů a také se snaží pokrýt více sociálně třaskavých témat. Přestože to není vždy ku prospěchu věci, zajímavou výpověď o evropské společnosti jsme přesto dostali.

Dodatečné informace

Původní název:
R.M.N. (více)
  • Rumunsko R.M.N.
Premiéra v ČR:
17. 11. 2022
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Rumunsko
Tržby:
0,45 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění
Kreativní Evropa