Notre-Dame v plamenech

66%
Notre-Dame v plamenech
Hrdinský příběh těch, kteří riskovali své životy při nebezpečné záchraně symbolu Paříže. Nervy drásající snímek režíroval držitel Oscara a matador světové kinematografie Jean-Jacques Annaud, který má na svém kontě filmy Jméno růže, Nepřítel před branami či Sedm let v Tibetu. Film v neúnavném tempu rekonstruuje události 15. dubna 2019, kdy katedrálu Notre-Dame zachvátily plameny a celý svět toho byl v přímém přenosu svědkem. Spolu s hasiči se vydáváme do míst, která zůstala divákům obrazovek skrytá – přímo do nitra hořící budovy. Snímek tak nabízí téměř fyzický zážitek, který nikoho nenechá chladným. Režisér a scenárista snímku Jean-Jacques Annaud se soustředí na věrohodné zachycení boje s nekontrolovatelným živlem, ale především upozorňuje na nezměrnou odvahu a obětavost záchranných sborů. Bez jejich nasazení by nejznámější katedrála světa lehla popelem.



filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Mezi nejslavnější filmy Jeana-Jacqua Annauda patří Jméno Růže, Medvěd, Sedm let v Tibetu či Nepřítel před branami. Šikovný 78-letý filmový tvůrce, jehož filmy měli vždy nádherný vizuál a především Annaud vždy zkoušel něco tak trochu jiného. To potvrzuje i jeho novinka Notre-Dame v plamenech, která absolutně nepůsobí dojmem, že by jí natočil někdo, komu táhne na 80 let. Občas to totiž dokonce působí dojmem, že by celý film mohl natočit Michael Bay. Především je ovšem Notre-Dame v plamenech fascinující rekonstrukcí události, která zasáhla víceméně celý svět. Film tak postupně rekonstruuje události, které se odehráli 15. 4. 2019 a místy film působí až dokumentárně, především i proto, že to velmi často působí dojmem, že je film natáčen ruční kamerou. V průběhu celého filmu se poté zkouší různé typy záběrů, celé to má skoro až nádech akční podívané a především to celé skutečně funguje jako rekonstrukce. Film tak vlastně nemá hlavního hrdinu, pouze lidi, kteří se snaží Notre-Dame zachránit či lidé, kterým záleží na tom, aby důležité památky neuhořeli a snaží se též v rámci svých sil pomáhat. To je celá zápletka filmu. Annaud nezklamal, i na jeho nejnovější film se krásně kouká, fascinující je ovšem skutečně celé pojetí filmu. Funguje v něm napětí a to i přes fakt, že má divák povědomí o tom, jak to celé zhruba probíhalo. Do filmu jsou schopně převedené archivní záběry ze skutečného požáru Notre-Dame, stejně tak je filmový Notre-Dame velmi věrný skutečnému Notre-Damu. A navíc dojde nejen na Emmanuela Macrona, ale i na Donalda Trumpa. Má to funkční thrillerovou atmosféru, kdy je snadné se bát o bezpečí hasičů, celé to ovšem skutečně je funkční a není to nechtěně vtipné. Do toho všeho hraje solidní soundtrack Simona Franglena (po smrti Jamese Hornera právě na něj padnou povinnosti ohledně soundtracku pro druhého až pátého Avatara) a je to přesně ten typ filmu, který se vymyká obvyklým filmům, které vznikají dle nějaké skutečné události. Délka 110 minut možná úplně adekvátní, ten film již v druhé polovině ztrácí tempo. Humoru není mnoho, momenty, kdy na něj dochází ovšem úplně nefungují a tak trochu shazuje onen vážný tón. Přesto je nový Annaudův film rozhodně povedená záležitost a jeden z nejvýraznějších filmů za poslední dobu......
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Akční podívaná, i když je příběh vcelku známý a všichni vědí, že katedrála zůstala stát. Až bolestivě frustrující nedbalost při dodržování protipožárních předpisů, stokrát nastartovaný falešný alarm je jen otravným zpestřením a první, kdo zachytí požár, je žena v Chicagu, která si všimne kouře na fotce. Katedrála měla bezpochyby na mále, protože existovala až moc velká jistota, že tak hořet nebude. Nepatetické, věcné, včetně realistického pohledu – lidské životy jsou vždy cennější než šutry. Kvalitně natočený film, s dobře zapracovanými dobovými záběry. Prakticky s absencí humoru, pominu-li úvodní jemně úsměvnou pasáž. Za mě dobrá hláška: Jak vypadá trnová koruna? No, jako na tom kříži.
Meky
Meky
1 419 bodů
6
No, čekal jsem víc. O tom žádná. Rozhodně od Annauda, ale poslední roky už asi ztrácí dech. Je to technicky vypiplané, s opojnými dalekosáhlými záběry, prolínající se s reálnými záběry, což je fajn. Ale to je tak vše. Holt scénář není nafukovací, tak proč si vymýšlet. Není to drama, je to spíše dokumentární forma, bez příběhu, bez vyvíjejících se postav, bez emocí. Prostě sledujete záchranu věhlasné Notre-Dame od vzniku požáru, po jeho uhašení. Nic víc, nic míň.

Dodatečné informace

Původní název:
Notre-Dame brûle (více)
  • Francie Notre-Dame v plamenech
  • Francie Notre-Dame brûle
  • Francie Notre Dame on Fire
Premiéra v ČR:
17. 8. 2022
Země původu:
Francie
Rozpočet:
35 mil. USD
Čeština:
Notre-Dame v plamenech je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch