Dopesick

80%

Zajímavosti 6

  • Nan Goldin, rusovlasá aktivistka zobrazená v protestu v muzeu umění (ztvárněná Abigail Jackson, je skutečná osoba. Goldin, jedna z nejuznávanějších uměleckých fotografek konce dvacátého století, se proslavila také jako aktivistka proti společnosti Purdue Pharma a roli rodiny Sackler v závislosti na opioidech. Goldin, která se stala závislou na přípravku OxyContin poté, co jí byl předepsán po operaci, založila advokační organizaci Prescription Addiction Intervention Now (PAIN), jejímž cílem je pohnat Sacklerovy k odpovědnosti. Vzhledem k postavení Goldin jako světoznámé umělkyně uspořádala PAIN dramatické demonstrace v několika uměleckých muzeích, která přijala částky od Sacklerových a která nesla jméno rodiny na galeriích nebo jiných prostorách, přičemž začala nejprve u muzeí, která měla ve svých stálých sbírkách díla Goldin. Goldin byla velmi úspěšná v tlaku na umělecká muzea, univerzity a další subjekty, aby toto jméno odstranily; mezi instituce, které tak učinily díky aktivitě PAIN, patří newyorské Metropolitní muzeum umění, Guggenheimovo muzeum a Americké přírodovědné muzeum, londýnské Britské muzeum, Národní galerie, Tate, Serpentine a Victoria and Albert, pařížské muzeum Louvre, berlínské Židovské muzeum a univerzity včetně Tufts, Yale, Tel Aviv, Edinburgh University, University of Glasgow a NYU. Goldinin aktivismus vyústil v pravděpodobně jediný smysluplný důsledek pro rodinu Sacklerových, neboť od roku 2022 nečelí významným právním ani finančním důsledkům. Goldinin život, kariéra a aktivismus byly zachyceny v dokumentárním filmu All the Beauty and the Bloodshed, který byl nominován na Oscara.
  • Místo natáčení Clifton Forge je železniční, nikoli hornické město.
  • Doktor Samuel Finnix, kterého hraje Michael Keaton, řekne Billymu Cutlerovi, že pochází z malého města v jihozápadní Pensylvánii. Michael Keaton pochází z Coraopolisu, malého města v jihozápadní Pensylvánii.
  • V epizodě pořadu Last Week Tonight s Johnem Oliverem z roku 2019 se Michael Keaton objevil v hlavním příběhu o opioidové krizi v USA. Přečetl skutečné citáty ze soudního jednání Richarda Sacklera. Ve filmu Dopesick Sacklera ztvárnil Michael Stuhlbarg.
  • Na motivy knihy Dopesick od Beth Macy.
  • Při přípravě na roli advokáta Ricka Mountcastla se Peter Sarsgaard vydal do Daytonu (OH), kde doprovázel místní policii při jízdách, setkával se s aktivními uživateli opioidů, hovořil s postiženými rodinnými příslušníky a podpůrnými skupinami a navštívil vězení, kde pozoroval uživatele, kteří se snažili zbavit závislosti. Řekl, že tato praktická zkušenost změnila jeho pohled na věc a vdechla mu větší empatii a pochopení pro oběti epidemie.