K jezeru

76%

Zajímavosti 8

  • Ačkoli děj druhé série přímo navazuje na první, není založen na druhé knize (Živí lidé). Jednou z mála věcí, které byly z knihy převzaty, je Irinino těhotenství.
  • Druhá sezóna se začala natáčet po vypuknutí skutečné pandemie (Covid-19), v jejímž důsledku byla její produkce několikrát na pokraji zastavení.
  • Pavel Kostomarov odmítl režírovat druhou sezónu, a tak ho nahradil Dmitrij Tjurin. Tjurin však původní scénář druhé sezóny odmítl. Tjurin a producenti však nechtěli výrobu sezóny o rok odkládat (hlavně proto, že Savelij Kudrjašov od natáčení první sezóny znatelně vyrostl), a tak byl scénář napsán až během natáčení. Výsledkem bylo, že na rozdíl od první sezóny herci ve druhé sezóně dopředu nevěděli, jaké bude finále sezóny a kdo z jejich postav zemře a kdo ne.
  • V tomto televizním seriálu se znovu setkávají herci Kirill Käro (Sergej) a Eldar Kalimulin (Míša), kteří se dříve objevili jako otec a syn v seriálu Lepší než my.
  • Střelba v Archangelské oblasti byla komplikovaná kvůli obtížnému shánění vojenské techniky, protože celá země se připravovala na oslavy Dne vítězství. Potřebné vybavení, včetně vozidla GAZ-66 ("Šišiga"), bylo nalezeno pouhou náhodou v turistickém zařízení na Oněžském jezeře.
  • V okolí Malozhmy žije mnoho divokých zvířat. Jednou posádka vyplašila vlčí smečku. Pokud jde o Viktorii Isakovov, ta se jednou cestou na místo natáčení setkala s rysem. Ostrov, který sloužil jako konečná destinace pro postavy, byl ztvárněn ostrovem Kiy v Oněžském zálivu v Bílém moři. Tato část seriálu se natáčela na samém konci jeho produkce v březnu a dubnu. Zredukovaný filmový štáb, který tvořili pouze režisér, kameraman a technik, riskoval své životy při přechodu mezi pevninou a ostrovem na tajícím ledu. Co se týče krycí lodi, ta byla postavena v moskevském lomu Lyubertsy, který je mezi kameramany velmi oblíbenou lokalitou. Mimo jiné se zde natáčely filmy Kurýr Karena Šachnazarova a Obyčejný zázrak Marka Zacharova."
  • Seriál byl natočen za 66 produkčních dní. Z toho pouze šest směn se odehrálo v Moskvě, pouze tři ve studiu a pouze sedm v interiérech. Zbytek se natáčel v exteriérech na venkově. Nejbližší lokace byla od Moskvy vzdálena 14 mil. Během natáčení klesaly teploty až k -15 °F.
  • Hlavním místem natáčení v Archangelské oblasti byla lokalita Malozma v Oněžském okrese. V této lokalitě chybělo pouliční osvětlení a nebyla zde žádná mobilní síť. Navíc přímo uprostřed natáčení postihl vesnici dvoudenní výpadek tekoucí vody: přímo v místě natáčení prasklo vodovodní potrubí. Kromě toho štáb v průběhu natáčení vypálil díru do dřevěného mostu poté, co na něm podle scénáře rozdělal oheň. Jelikož se jednalo o jedinou spojnici s dalšími obydlenými obcemi, byl most urychleně opraven. Navzdory tomuto incidentu se místní obyvatelé chovali k cizímu filmovému štábu velmi přátelsky: nejenže pomáhali s organizací natáčení, ale také se na projektu podíleli jako komparsisté. V Malozhmě žije 400 obyvatel, většinou starších.