Utajený pasažér

55%

Zajímavosti 24

  • Před objevením je Michael ukryt za šroubovaným panelem ve velmi malém prostoru. Neexistuje žádný zřejmý způsob, jak se tam dostal, aniž by vstoupil zevnitř samotné lodi. Musel být tedy na tomto místě uzamčen jinou osobou. To však není nikdy vysvětleno ani zpochybněno.
  • Hvězdy se vždy zpracovávaly špatným směrem. Pokud umělá gravitace působí prostřednictvím dostředivé síly, když se člověk postaví, střed otáčení je nad ním. Pokud se dívá kolmo na vektor rychlosti (tj. "z okna"), hvězdy budou předcházet zprava doleva, nikoliv nahoru dolů.
  • Výron koronální hmoty (sluneční "bouře") by nepřišel náhle nebo bez předchozího varování. Pozorování Slunce z vesmírných sond a ze Země poskytují několikadenní varování. Samotné nabité částice jsou příliš malé na to, aby je bylo možné spatřit, i když některé z nich pronikají očima a vytvářejí viditelné záblesky, jak bylo pozorováno během misí Apollo na Měsíc. Zobrazené éterické zelené výpary jsou naprostou fikcí.
  • Popruh zobrazený v úvodní scéně vzletu je volný a volně se pohybuje. Ve skutečnosti by ho G-silou tlačily na skafandr.
  • Když se postava Anny Kendrick dívá z okna vesmírné lodi na Zemi, která se pohybuje kolem okna, Země se pohybuje špatným směrem, pokud vezmeme v úvahu otáčení lodi, které je nutné k vytvoření umělé gravitace odstředivou silou.
  • Uprostřed konstrukce (solární panel): Pokud uvolníte rukojeť, posunete se mírně do strany a celý rám se pod vámi otočí. To se nestane, když druhého astronauta táhnete za lano, aby překročil střed otáčení.
  • Během startovní sekvence se objeví pokyn "Max Q", což je okamžik, kdy raketa překročí maximální aerodynamický tlak. Vyvolání Max Q je sice přesné, ale je vyvoláno ve velmi pozdní části startu, po oddělení stupně a téměř již ve vesmíru. Max Q nastává mnohem dříve během startu.
  • Když se Země otáčí za zobrazovacím portem, pohybuje se špatným směrem. Rotace lodi vytváří umělou gravitaci, přičemž "dolů" je na vnější straně rotace. Kdyby tomu tak bylo, Země by se pohybovala ze strany na stranu (pohybovala by se po kružnici), nikoliv zdola nahoru (pohybovala by se dovnitř do středu).
  • Při otáčení kosmické lodi se úhel dopadu slunečních paprsků na kabiny nemění. Stíny zůstávají naprosto stejné, i když se Země pohybuje přes okno a ukazuje pohyb kosmické lodi.
  • Během EVA odemkne ZoГ" dveře na Kingfisheru a ten spadne "dolů", jako by byl pod skutečnou gravitací - ve skutečnosti by se pohyboval po přímce vpravo od ZoГ", pouze by se zdálo, že se při otáčení kosmické lodi stáčí "dolů".
  • Dva předměty "vypadly" z vozidla při různých příležitostech. Ve filmu tyto předměty padají ve směru umělé gravitace. Tato umělá gravitace však vzniká odstředivou silou: celá loď se otáčí. Předmět by padal v přímé tečně od místa, kde se ztratí, z lodi by to vypadalo jako úhlopříčka.
  • Během EVA se "ZoГ" napojí na vysokotlaké kyslíkové potrubí, které uniká. Poté, co opustí loď Kingfisher, je vidět, že přípojka a manometr jsou zmrzlé, jako by byly ve vzduchu, ale ve vzduchu nejsou a ve vesmírném vakuu na nich nekondenzuje vodní pára, která by mohla zmrznout.
  • Astronauti nebudou provádět výstup do kosmu bez zajištění kabelu.
  • CDRA (Carbon Dioxide Removal Assembly) je na začátku filmu trvale poškozena a zřejmě ji nelze opravit.Nicméně každá vesmírná mise by měla mít alespoň jeden redundantní systém, jako je tento. Například ISS má dvě.
  • Všichni tři astronauti mají během startu zvednutá hledí. Při skutečném startu by astronauti měli po celou dobu spuštěné a zajištěné hledí. V případě nouzové situace je velmi nepravděpodobné, že by měli dostatečné varování, aby si hledí včas spustili.
  • Když Michael sedí a připravuje se na injekci, vejde Zoe a na podlaze spatří pero s injekcí. V příští vteřině je pero v Michaelových rukou, ale on se pro něj nesnížil.
  • Anna Kendricková má na sobě při uvedení filmu na trh make-up, při příjezdu má holou tvář, make-up se znovu objeví a zmizí při scénách vybalování.
  • Anna Kendricková zveřejnila na svém Instagramu fotografii sebe, Daniela Dae Kima, Shamiera Andersona a Toni Collette s popiskem: "Kapitánův deník: první den" v úterý 11. června 2019, což znamená první den natáčení.
  • Videobloger na YouTube, astronom a vesmírný nadšenec Scott Manley, poskytl konzultace a provedl výpočty orbitální mechaniky, aby se ujistil, že prostředí a děj filmu jsou co nejvědečtější.
  • Zdá se, že tento film vychází z povídky "The Cold Equations", kterou v roce 1954 napsal Tom Godwin a která pojednává o černém pasažérovi na pohotovostním lékařském letu. Ačkoli vychází z podobných povídek publikovaných dříve, právě tato povídka se stala standardem. Příběh se několikrát objevil v televizi, mimo jiné jako epizoda v restartovaném seriálu The Twilight Zone (1985), následovaly dva filmy a krátký film: (1996), Chladné rovnice (2011) a Černý pasažér (2014). Kritici a inženýři velmi ostře vystupovali proti velmi špatným inženýrským postupům, které by umožnily lodi opustit základnu s nedostatečnou zásobou paliva pro případ nouze. Jako protiargument napsal Don Sakers povídku "Chladné řešení", která byla čtenáři přijata s uznáním, ale nedočkala se tak širokého ohlasu jako "Chladné rovnice".
  • Kulisy vesmírné lodi si můžete prohlédnout v rámci filmové prohlídky v Bavaria Filmstadt jižně od Mnichova.
  • Scénář k filmu Stowaway vznikl ještě před celovečerním debutem Joe Penny Arctic (2018). Film se měl původně odehrávat na Marsu a navazovat na Černého pasažéra, ale poté, co tvůrci viděli trailer k filmu Marťan (2015), změnili prostředí vyprávění na Arktidu.
  • Umělou gravitaci, která je zobrazena ve filmu, lze dosáhnout pomocí současné technologie; první ověření konceptu, při kterém bylo dosaženo pouze 0,00015 g, bylo provedeno v roce 1966 během letu Gemini 11. Navrhovaná družice Tempo3 má dále testovat vytváření dostředivé umělé gravitace. Projekt Mars Direct plánuje roztočit kosmickou loď pomocí vyřazeného horního stupně jako protizávaží, přesně tak, jak je to ukázáno ve filmu.
  • Jen tak mimochodem je zmíněno, že vesmírná loď použitá ve filmu je cyklér. Mars Cycler je skutečný projekt, jehož cílem je dosáhnout Marsu převážně pomocí gravitačních asistenčních průletů a který původně navrhl astronaut Buzz Aldrin. Jakmile se nosná raketa spojí s cyklérem, není možné se otočit a vrátit se zpět na Zemi, protože cyklér má na palubě jen velmi málo pohonných látek, které slouží především k drobným korekcím kurzu. To vysvětluje, proč kapitán nemůže přerušit misi, jakmile objeví černého pasažéra.