Tři tisíce let touhy

62%

Zajímavosti 13

  • Natáčení začalo v listopadu 2020 v Austrálii.
  • (V čase 04:09) Když je Alithea vpuštěna do svého pokoje, je slyšet, jak profesor Gunhan říká: "To je pokoj Agathy Christie". V hotelu Pera Palace v Istanbulu je pokoj nazvaný "Pokoj Agathy Christie", nicméně je to pokoj 411, nikoliv 333, jak je ukázáno. Číslo 333 je v tomto případě odkazem na tři přání a trojka je považována za posvátné číslo.
  • Na Alitheině přednášce o vyprávění příběhů je k vidění komiksový obrázek Ligy spravedlnosti. Režisér George Miller měl v roce 2007 režírovat film Justice League pro Warner Brothers, ale stávka scénáristů v letech 2007-2008 a potíže se zajištěním lokací pro natáčení si vynutily zrušení filmu.
  • Džin se na několika místech odvolává na Iblíse. Iblis je v islámu postavou typu Lucifera, ale s poněkud složitější charakteristikou. Na rozdíl od židovsko-křesťanských satanských postav, které jsou považovány za skutečně zlé, je Iblis často vnímán jako poslušný Božích příkazů nebo jako Boží nástroj k pokoušení lidí. Je méně ztělesněním zla a spíše podvodníkem, podobně jako džinové jsou démoničtí duchové, ale ne nutně zlí jako ďáblové. Diskutuje se také o tom, zda byl Iblis vždy džinem, nebo zda začínali jako andělé a v džiny se proměnili při svém "pádu", který nastal kvůli tomu, že se Iblis nedokázal poklonit lidem. (I v tomto případě jde méně o hřích pýchy a více o neposlušnost.) Ať tak či onak, Iblis byl buď otcem džinů, nebo jejich organizátorem a absolutně jejich vládcem.
  • Původně měl scénář napsat Nick Enright společně s Georgem Millerem, ale v roce 2003 zemřel na rakovinu ještě předtím, než začal psát. Před jeho smrtí Enright navrhl Augustě Gore, Millerově dceři a Enrightově kmotřence, aby se ujala psaní.
  • Jméno "Alithea" je starořecký výraz pro "pravdivý", který pochází od Aletheie, řecké bohyně pravdy.
  • Natáčení mělo původně probíhat v Austrálii, Londýně a Istanbulu v březnu 2020, ale kvůli pandemii COVID-19 bylo v té době zrušeno natáčení v Londýně a Istanbulu, takže se celý film natáčel v Austrálii, která tyto lokace nahradila.
  • V historických mýtech král Šalamoun vládl džinům pomocí kouzelného prstenu, který dostal od Boha a který mu umožnil démony zotročit. Krále Šalamouna můžeme vidět s tímto prstenem, když uvrhne džina do láhve.
  • Stejně jako ve filmu, i v historických židovských a arabských mýtech se tvrdí, že královna ze Sáby byla ve skutečnosti džin, napůl člověk a napůl démon, nebo měla džinskou matku.
  • Ve filmu je několik odkazů na fiktivní leteckou společnost Shahrazad Airlines. Název vzdává hold bájné vypravěčce Šeherezádě z "1001 arabské noci", která každý večer vyprávěla svému králi fantaskní příběh.
  • Chlupy na nohou královny ze Sáby jsou historicky známé. Zmínky o jejích vlasech se objevují v židovské a islámské tradici a textech o ní. Obecně se vypráví, že královna ze Sáby si spletla leštěnou skleněnou podlahu v paláci krále Šalamouna s vodou, vyhrnula si sukně a brodila se po ní, čímž odhalila své chlupaté nohy. Král Šalomoun si ochlupení nohou všiml a pokáral ji, že je neženská. "Načež si všiml ochlupení na její noze, na což král Šalomoun reagoval slovy: 'Tvá krása je krása žen, ale tvé ochlupení je ochlupení mužů. Vlasy jsou krásné pro muže, ale hanebné pro ženu."" -Targum Šeni k Ester, asi 7. století.
  • Démonického muže, který se objeví během Alitheina představení, a malého muže, který se na letišti snaží ovládat její vozík se zavazadly, můžeme později vidět mezi dvořany královny ze Sáby.
  • Kameraman John Seale se podruhé vrátil z důchodu, aby natočil tento film. Předtím tak učinil v roce 2012 při natáčení předchozího filmu George Millera Mad Max: Fury Road (2015).