Possessor

61%

Zajímavosti 10

  • Kanadští a američtí distributoři měli pocit, že film má jen velmi omezenou komerční hodnotu, a tak se stal kasovním propadákem.
  • Film získal v kanadské provincii Alberta rating "R", který odpovídá ratingu "NC-17" podle MPA.
  • Cronenberg uvedl, že na domácím videu bude k dispozici několik vymazaných scén a také featuretty ze zákulisí. Možná bude přidána i režisérská komentářová stopa, která však ještě nebyla natočena v době uvedení filmu do kin v říjnu 2020.
  • Film měl premiéru na filmovém festivalu Sundance 25. ledna 2020. Většinu běžného tisku, který obvykle následuje po festivalové premiéře filmu, nakonec odsunula na vedlejší kolej pandemie Covid-19 jen o několik týdnů později.
  • V původním scénáři Brandon Cronenberg nenapsal postavu Holly jako příslušnici nějaké konkrétní rasy. Konkurz Gabrielle Grahamové na něj udělal velký dojem, a proto ji hned obsadil. V rozhovoru pro SyFy to upřesňuje: "[Grahamová] se opravdu trefila do jemných, nuancovaných a emocionálních aspektů této sekvence. Takže jsem ji obsadil právě z tohoto důvodu. Je zřejmé, že pokud je ta postava černoška, můžete tu scénu číst tak, že korporace má při jejím obětním beránkovi další rovinu svého jednání, a zejména v současném kontextu to nabývá na významu."
  • V domovské zemi Brandona Cronenberga, v Kanadě, bude mít film premiéru v říjnu 2020, a to v nesestříhané verzi s ratingem 18A. Ve Spojených státech byly provedeny úpravy s cílem odstranit několik minut sexu a násilí, aby bylo dosaženo ratingu R.
  • Při přípravě filmu v předprodukčním období se Brandon Cronenberg inspiroval filmy Daria Argenta, zejména Operou.
  • Existují dvě verze scénáře k filmu "Possessor". Scenárista a režisér Brandon Cronenberg uvedl, že existuje možnost druhého filmu, který by zahrnoval materiál, který se do tohoto filmu nedostal.
  • Brandon Cronenberg říká, že ho k natočení filmu "Possessor" inspirovaly dvě média. Prvním je kniha Josého Delgada ze 70. let "Fyzické ovládání mysli: V této knize se "ukazuje, jak lze rádiovým povelem vyvolat pohyby, objevit nebo zmizet nepřátelství, upravit společenskou hierarchii, změnit sexuální chování a dálkovým ovládáním ovlivnit paměť, emoce a proces myšlení". Druhým je krátký film "Prosím, mluvte nepřetržitě a popisujte své zážitky tak, jak vás napadají", který Cronenberg natočil v minulosti.
  • Většina speciálních efektů ve filmu byla vytvořena prakticky, se snahou použít co nejméně VFX. Zejména efekty ve scénách halucinací byly vytvořeny přímo v kameře. Cronenberg vděčí svým specialistům na efekty Danu Martinovi a Dereku Liscoumbovi a svému dlouholetému kameramanovi Karimu Hussainovi za to, že dokázali vytvořit přesvědčivé vizuální efekty s minimem CGI.