Mařenka a Jeníček v lese hrůzy

53%

Zajímavosti 7

  • V jednom okamžiku čarodějnice v tomto filmu říká: "To je ale svět." Fanoušci filmu Čaroděj ze země Oz v tom poznají poslední slova Zlé čarodějnice ze Západu, když se rozplývá. Režisér filmu Mařenka a Jeníček Osgood Perkins často zkracuje své křestní jméno na Oz.
  • Ve filmu není tato babizna nikdy jmenována, ale v nabídce Amazon Prime, kde je uvedeno obsazení filmu, je uvedena jako "Holda".
  • Podle režiséra a spoluscenáristy Oze Perkinse byl název změněn, protože tato verze se zaměřuje na Mařenku, která je starší: "Je to strašně věrné původnímu příběhu. Jsou v něm opravdu jen tři hlavní postavy: Jeníček, Mařenka a čarodějnice. Snažili jsme se najít způsob, jak z toho udělat spíš příběh o dospívání. Chtěl jsem, aby Mařenka byla o něco starší než Jeníček, aby to nevypadalo jako dva dvanáctiletí - spíš šestnáctiletý a osmiletý. Byl tam spíš pocit, že Mařenka musí Jeníčka brát všude s sebou, a jak to může bránit vlastnímu vývoji, jak naše náklonnosti a věci, které máme rádi, mohou někdy stát v cestě našemu růstu."
  • Jeníčkova čepice je fialová; byla to velmi vzácná barva, protože barvivo bylo velmi drahé.
  • V jednu chvíli se na soundtracku objeví píseň: "Moje matka mě zabila, můj otec mě snědl, a moje malá sestra, moje kosti si nechala, jaký jsem pěkný pták!" To pochází z jiné pohádky bratří Grimmů, "O jalovci", kterou badatelé považují za nejtemnější ze všech jejich pohádek. V ní zlomyslná matka setne hlavu svému nevlastnímu synovi a obviní z toho svou dceru. Mrtvolu pak uvaří a nakrmí jí manžela, zatímco dcera sebere kosti zpod stolu a zasadí je pod jalovec na rodinné zahradě. Z hrobu se zjeví malý ptáček, který zpívá dotyčnou píseň a přitom si vybere pár nových bot, zlatý řetízek a mlýnský kámen, a pak je odnese do domu. Ptáček pak dá boty dceři, řetěz otci a kámen upustí na macechu, čímž ji zabije. Když umírá, pták se opět promění v chlapce a příběh končí. Film si z této pohádky vypůjčuje některé tematické prvky.
  • Houby, které Gretel a Jeníček nacházejí, se velmi podobají muchomůrce (Amanita muscaria). Když se ptá houby, zda jsou houby hodné, říká, že říkají: „Sněz mě“, dost možná narážka na Alenku v říši divů. Houba muchomůrka obsahuje psychoaktivní látky, které mohou vyvolat širokou škálu příznaků včetně halucinací a synestézie.
  • Mařenka a Jeníček si povídají, zatímco sedí na posteli v popředí. Na vedlejší posteli v pozadí se zvedá kočka a skáče na podlahu. Kočka se však na posteli znovu objeví a v průběhu scény několikrát zmizí.