Kästner und der kleine Dienstag

72%

Zajímavosti 4

  • Erich Kästner se Hansovi zmínil, že píše vtipný scénář pro Heinze Rühmanna, což by byl přímý odkaz na film Ich vertraue Dir meine Frau an (1943), kde Heinz Rühmann hraje hlavní roli. Scéna se odehrává v roce 1936, ale film byl uveden do kin v roce 1943. Mohl však mít na mysli, že probíhá proces psaní scénáře, než je film uveden do kin. Film měl několik scénáristických verzí.
  • V knihkupectví, kde Kästner vypráví prodavači o svém "novém chlapci Emilovi", je ve výloze výtisk knihy "Das öffentliche Leben" (Veřejný život) od Heinricha Manna. Tato kniha vyšla v roce 1932, zatímco "Emil a detektivové" v roce 1929. V další scéně byla zmíněna filmová adaptace "Emila", která by zasadila děj do let 1929-30, tedy dva roky před vydáním knihy Heinricha Manna.
  • Podpis, který dal Erich Kästner ženě na autogramové fotografii, se liší od skutečného Kästnerova podpisu. Nicméně v podpisu, který Kästner psal do Hansovy knihy, je stejný jako podpis skutečného Kästnera.
  • Když spolu sedí Erich Kästner a Hans, vymyslí si historku o tom, že by se měli rozvádět jen rodiče dvojčat, aby každý z rodičů dostal jedno dítě a mohli si vyměnit místa. Z této historky se později stal Kästnerův román "Das doppelte Lottchen" (Lottie a Líza), který vyšel v roce 1949 a byl předlohou pro "Past na rodiče".