S.W.A.T.

74%

Zajímavosti 20

  • Každý záběr na budovu ústředí S.W.A.T. zvenčí je celý vytvořen pomocí CGI, protože budova ve skutečném světě neexistuje.
  • Na policejním oddělení v Los Angeles existuje speciální vyšetřovací oddělení, což je taktická sledovací jednotka, která vznikla v roce 1965 za účelem zadržení zlodějů a lupičů. Sekce je součástí oddělení loupeží a vražd.S.I.S. (Special Investigative Section) byla založena bez veřejného oznámení v lednu 1965 tehdejším šéfem Williamem H. Parkerem a jeho hlavním detektivem Thadem Brownem. Tvoří ji "smetánka", detektivové, kteří dosáhli nejvyšší úrovně výkonnosti v oboru. Parker a Brown si podle bývalých členů jednotky představovali devítičlenné komando "profesionálních svědků" - policistů, kteří by mohli poskytnout nezvratné důkazy proti profesionálním zločincům tím, že by je tajně sledovali při porušování zákona. Díky vyškoleným pozorovatelům, kteří by svědčili proti nim, by zločinci měli jen malý prostor pro vyjednávání o přiznání viny. Od roku 1988 se počet členů jednotky brzy zdvojnásobil na 20 a nakonec byla zavedena formální struktura velení, takže jednotka nyní podléhá kapitánovi, který má na starosti oddělení podpory detektivů se sídlem na policejním ředitelství. SIS jsou obvykle přidělovány případy, u nichž není dostatek důkazů k zatčení podezřelých osob, o nichž se předpokládá, že jsou trestně činné. V důsledku toho musí detektivové někdy sledovat, jak pachatelé páchají závažné trestné činy, než mohou legálně zakročit. Tato taktická sledovací jednotka, je mobilní jednotkou vyšetřujících policistů, kteří pomáhají ostatním oddělením tím, že sledují aktivní, známé zločince. Vedle únosů a bankovních loupeží předhazují detektivové z oddělení své neřešitelné případy S.I.S., když mají podezřelého - ale žádné důkazy. S.I.S. se zaměřuje na podezřelé, které ostatní detektivní oddělení označila za obvyklé pachatele, a pomocí svých sledovacích technik se ujišťuje, že bude na místě, aby podezřelého dopadla při páchání trestného činu. tato elitní složka losangeleské policie působí tak, aby z ulic odstranila tvrdé zločince. Jejich speciální dovednosti se uplatnily v některých z nejznámějších případů v historii Los Angeles, jako byl Abecední atentátník a Škrtič z Hillside, a v nedávné době také v případě vraždy syna Billa Cosbyho Ennise.
  • R Commander je zkratka pro Reserve Commander. Vrací se to do doby, kdy se Metropolitní divize (považovaná za taktickou složku losangeleské policie), pod kterou SWAT spadá, nazývala "záložní jednotka".
  • Jima Streeta hrál ve filmové verzi Ir Colin Farrell a v televizní verzi Australan Alex Russell.
  • Shemar Moore si zahrál v seriálu Myšlenky zločince (2005) společně s Michaelem Beachem, Louisem Ferreirou a Patrickem St.Espritem v jednotlivých epizodách.
  • Shawn Ryan a Kenny Johnson spolu dříve pracovali na seriálu The Shield (2002) na stanici FX. Shawn napsal scénář a produkoval ho a Kenny hrál Curtise "Lema"/"Lemonheada" Lemanského.
  • Kenny Johnson, Devan Chandler Long a Patrick St. Esprit se objevili v seriálu Sons of Anarchy (2008) na stanici FX.
  • Taktické vesty, které členové S.W.A.T. nosí, jsou vyrobeny společností First Spear a nazývají se "Siege-R Optimized".
  • Dnešní oddělení loupeží a vražd, které vzniklo v roce 1969 sloučením kdysi samostatného oddělení loupeží a vražd, tvoří přibližně 110 přísežných a civilních zaměstnanců. Oddělení RHD se skládá z pěti sekcí (loupeže, vraždy, speciální útoky, vraždy za studena, vraždy gangů, sekce speciálního vyšetřování), z nichž každá je pod dohledem poručíka a jejím úkolem je vyšetřovat nebo poskytovat podporu při dohledu nad širokou škálou vybraných trestných činů, které jsou často vysoce prestižní povahy. Účel každé jednotky je víceméně zřejmý, s výjimkou oddělení Special Assault, které se zabývá sexuálními trestnými činy. Působnost oddělení je na rozdíl od úrovně okrsků celoměstská.
  • Rochelle Aytes hraje přítelkyni/manželku Shemara Moora v seriálu Myšlenky zločince (2005) a v seriálu S.W.A.T. (2017).
  • G.N.D. je zkratka pro oddělení pro gangy a drogy losangeleského policejního oddělení.
  • V policejních taktických kruzích se metodika vyklízení domu nebo místnosti rozděluje následovně: Hlavní vchod je označen číslem 1. Ostatní strany domu jsou označeny čísly 2,3, 4 atd. ve směru hodinových ručiček. Rohy, kde se strany stýkají, jsou označeny čísly spojenými lomítkem uprostřed, např. 1/2, 2/3, 3/4 atd.
  • Po původních seriálech S.W.A.T. (1975) a S.W.A.T. (2003) se jedná o třetí pokračování S.W.A.T. se třemi společnými postavami, kterými jsou Daniel "Hondo" Harrelson, Jim Street a David "Deacon" Kaye. Ženský důstojník S.W.A.T. jménem "Chris" je také odkazem na film z roku 2003.
  • Angelica Scarlet Johnsonová (Kelly) je mimo obrazovku dcerou Kennyho Johnsona (Luca).
  • Jednotky S.W.A.T. jsou obvykle povolávány k řešení situací s rukojmími nebo k zneškodnění těžce ozbrojených pachatelů. Jednotka S.W.A.T. v tomto seriálu často plní úkoly běžných policistů, aby bylo v seriálu více dějových linií.
  • Dominique Luca (Kenny Johnson) často zápasí v páce, aby vyhrál sázky nebo soutěže pro charitu. Ve skutečnosti byl Kenny Johnson až do roku 1995, kdy ukončil svou soutěžní kariéru, arm wrestlerem světové úrovně.
  • Jednotky S.W.A.T. jsou obvykle povolávány ke specializovaným úkolům, například v situacích s rukojmími nebo k likvidaci těžce ozbrojených pachatelů. Jednotka S.W.A.T. v tomto seriálu často plní úkoly běžných hlídkových policistů a detektivů, aby bylo v seriálu více dějových linií.
  • V průběhu seriálu často vidíme pouze Hondovu zásahovou jednotku, která reaguje na incidenty, k nimž by policie vyslala několik zásahových jednotek.
  • Když jsou v seriálu použity vrtulníky a provedeno rychlé lanové lano, je několikrát vidět, jak vrtulníky odlétají se stále připevněnými lany. Nejenže se jedná o porušení bezpečnosti provozu, ale může to mít i katastrofální následky. jedním z důvodů je, že lana zachytí rotory a způsobí jejich katastrofální poškození, což vede k havárii. Z tohoto důvodu žádný vrtulník nikdy nenechává lana viset po scénáři s rychlým lanem.
  • V tomto seriálu se o forenzních vyšetřovatelích často mluví jako o CSI (Crime Scene Investigators), zatímco v Los Angeles se jim ve skutečnosti říká SID (Scientific Investigation Division).