Zákon gangu: Mayové

78%

Zajímavosti 15

  • Na rozdíl od Sons Of Anarchy mají seržanti ve zbrani (El Pacificador) jako jediní nášivku In Memory of, která nese jména padlých členů jejich kapitul. Tu lze vidět na Hankovi, Medinovi a Lobovi.
  • Jedním ze soupeřů Mayans je bělošská nacionalistická skupina Storm 88. 88 odkazuje na písmena HH, což je zkratka pro "Heil Hitler".
  • Zajímavé záběry nalezl v úvodní sekvenci 3. série, která je v podstatě montáží nebo seznamem nespravedlností spáchaných na latinskoamerické komunitě. Dne 3. června 1943 napadli námořníci na dovolené na břehu z Losangeleské námořní záložní zbrojnice hispánské mladíky jako pomstu za napadení amerického námořníka, což vyvolalo týden trvající etnický konflikt známý jako "Zoot Suit Riots". Násilnosti byly potlačeny až 8. června, kdy armáda vydala rozkaz zakazující vojákům vstup do Los Angeles. Následujícího dne Los Angeles zakázalo nošení zoot suitů.8. května 1959 byly pozemky v losangeleské čtvrti Chavez Ravine odsouzeny a mexicko-americká komunita byla vystěhována, aby uvolnila místo stadionu Dodger StadiumRobert F. Kennedy se setkal s Cesarem Chavezem, aby podpořil boj mexického hnutí migrujících zemědělských dělníkůSrovnání Nancy Reaganové (manželky prezidenta Ronalda Reagana) a Olivera Northa (USMC). Oliver North byl vysoce postaveným úředníkem Rady národní bezpečnosti, který měl za úkol pomáhat při vyjednávání s bojovou jednotkou Contras, která se snažila zabránit komunistickému režimu Sandinistů v převzetí moci v Nikaragui. Jeho zapojení vedlo k aféře Írán-Contra, kdy byly Íránu prodány zbraně výměnou za propuštění amerických rukojmích zadržovaných v Libanonu, a poté byly finanční prostředky z tohoto prodeje přesměrovány na pomoc Contras v jejich boji za svržení sandinovské vlády. Kromě toho Contras usnadňovali kolumbijským překupníkům snahy o přepravu kokainu do Spojených států výměnou za financování nikaragujského povstání, což vedlo ke vzniku problému s crackem. Reakcí Nancy Reaganové byla jednoduše kampaň "Prostě řekni ne". Jako závěrečnou studii kontrastu lze uvést, že prezident Reagan v roce 1986 vyhodil Northa z funkce za to, že údajně jednal bez souhlasu svých nadřízených. North v roce 1987 před společným kongresovým výborem pod imunitou vypověděl, že jeho šéfové, včetně samotného prezidenta Reagana, věděli o všem, co se s jednáním děje, a že ani jednou nejednal bez předchozího souhlasu svých nadřízených. pancho Villa - originální motocyklový psanec . Hrál také významnou roli v mexické revoluci, která byla pokusem o zavedení demokratických reforem v zemi.
  • Příjmení EZ a Angela, Reyes, znamená španělsky králové.
  • Danny Pino (Miguel Galindo) a Emilio Rivera (Marcus Alvarez) hráli v seriálu Zákon a pořádek: SVU. Danny Pino jako stálý herec a Emilio Rivera jako hostující hvězda.
  • V nevysílaném pilotním díle hrál Bishopa John Ortiz, ale nahradil ho Michael Irby.
  • Raoul Trujillo představuje Che "Taza" Romera, mayského viceprezidenta klubu. Ironií osudu je, že Trujilo ztvárnil doslova Maye také v dobrodružném filmu Apocalypto (2006), který režíroval Mel Gibson. Jeho postava se jmenovala Zero Wolf.
  • Danny Pino se podílel na seriálu The Shield (2002), kde Kurt Sutter působil jako scenárista.
  • Do role Adelity byla obsazena Andrea Londo, ale musela se jí vzdát kvůli termínové kolizi se seriálem Narcos (2015). Nahradila ji Carla Baratta.
  • V epizodě s názvem "Camazotz" Ramos zmiňuje Vica Mackeyho, hlavního hrdinu policejního dramatu stanice FX "The Shield" (2002).
  • Názvy epizod jsou uvedeny ve španělštině a mayštině.
  • Elgin James se bude podílet na tvorbě seriálu Mayans MC společně s Kurtem Sutterem a oba plánují vnést do seriálu silný latinskoamerický hlas, který bude přesněji reprezentovat jejich kulturu.
  • V pilotním díle se objevuje sanbernardinská pobočka Sons of Anarchy. Její jméno je jasně vidět na nášivce Roberta Patricka.
  • Angel je starší než EZ, ale JD Pardo je o pět let starší než Clayton Cardenas.
  • Gemma (Katey Sagal), která si zahrála v seriálu Sons of Anarchy, se v pilotním díle objeví během scény návštěvy věznice ve flashbacku.