Chvála Bohu

71%

Zajímavosti 3

  • Film byl natočen v utajení pod falešným názvem "Alexandre" a scény v kostele se natáčely v Belgii a Lucembursku, nikoli ve Francii.
  • Název filmu je překladem francouzské fráze "Grâce à Dieu", která se běžně používá stejně jako v angličtině "Thank God". Jedná se o přímou citaci nešťastné věty bývalého arcibiskupa kardinála Barbarina v jednom rozhovoru: "Grâce à Dieu ces faits sont prescrits" ("Díky Bohu, že tyto události jsou promlčeny"), což bylo všeobecně chápáno jako vyjádření jeho úlevy, že pachatel již nemůže být stíhán.
  • Advokáti otce Preynata se týden před uvedením filmu, který zachycoval skutečné události, které byly stále předmětem soudního procesu, snažili zabránit tomu, aby se film dostal do kin alespoň do vynesení rozsudku, a to i přesto, že několik dní předtím získal Stříbrného medvěda na berlínském filmovém festivalu. Odvolávali se na skutečnost, že otec Preynat je považován za nevinného, dokud není odsouzen. Soud se rozhodl povolit uvedení filmu do kin s odůvodněním, že kněz již svou vinu přiznal.