FBI

70%

Zajímavosti 16

  • Dynamický vstup je definován jako rychlý vstup do cílového místa a rychlý pohyb po něm. Při použití této taktiky, jejímž cílem je podezřelého (podezřelé) překvapit a přemoci, a tím mu (jim) zabránit v zajetí/poškození rukojmích nebo v některých případech ve zničení důkazů (neboli taktika, při níž je klíčové překvapení, rychlost a nadvláda), je nejdůležitější rychlost. Jednou z možností provedení je použití "hokejového puku" nebo malé výbušniny s časově zpožděnou rozbuškou (detonační šňůrou) připevněnou ke dveřím.
  • Původně se měl vysílat na NBC jako spin-off seriálu Zákon a pořádek: (1999), ale NBC tento seriál nerealizovala, a tak se nápadu Dicka Wolfa ujala CBS.
  • "Královna na jeden den" je vyjednávacím trumfem při vyjednávání o přiznání viny. Jedná se o nabídkový dopis, což znamená, že se zatýkající policista nemusí předem k ničemu zavazovat. Nabídka bude přezkoumána a nebude považována za předpojatou v průběhu vyjednávání a po něm. Pokud mají poskytnuté informace hodnotu, může být projednána dohoda o spolupráci. Jedná se také o název herního pořadu z 50. let, který začal v rozhlase jako Queen for a Day (1951) a nakonec se dočkal i televizního zpracování Queen for a Day (1956), kde ženy soutěžily o ceny na základě toho, proč si zaslouží královské zacházení.
  • Zkratky pro pracovní místa FBI: ASAC - Assistant Special Agent in Charge. SAC - Special Agent in Charge. ADIC - Assistant Director In Charge.
  • Poradci pro sérii: Anne Beagan - zvláštní poradkyně FBI, Dan Fethiere - technický poradce FBI, Scott Garriola - technický poradce FBI
  • Dana řekla, že se má obrátit na CID (oddělení kriminálního vyšetřování) FBI a požádat o příkaz k poskytnutí informací, aby se uprchlík mohl objevit na seznamu deseti nejhledanějších osob FBI. Všimněte si, že se nejedná o žebříček, všichni uprchlíci jsou považováni za rovnocenné.
  • Maggie řekla, že asistent státního zástupce (AUSA) doporučí "snížení trestu". Příslibem je, že v době vynesení rozsudku státní zástupce podá návrh na tzv. odklon směrem dolů, což znamená snížení trestních směrnic o určitou úroveň na základě úrovně spolupráce. Tato spolupráce musí být významná. To nutně neznamená, že musí proti někomu svědčit, ale čím více spolupracují, tím více výhod získají.
  • Nejedná se o první seriál CBS zaměřený na FBI, viz: Myšlenky zločince (2005), Myšlenky zločince: (2011), Criminal Minds: Zločinné myšlenky: (2016), CSI: Cyber (2015).
  • Jeremy Sisto hrál v dalším projektu Dicka Wolfa, v dlouholetém a kritikou oceňovaném seriálu Zákon a pořádek (1990).
  • Mottem FBI je Věrnost Statečnost Integrita, přičemž první písmeno každého slova tvoří zkratku Federálního úřadu pro vyšetřování.
  • ADIC (vyslovuje se A-DIC) je zkratka pro zástupce odpovědného ředitele.
  • Průběžný součet herců z jiných projektů Dicka Wolfa: Connie Nielsen ze seriálu Zákon a pořádek: Dallas Roberts ze seriálu Zákon a pořádek: (1999) přes Chicago P.D. (2014)Alana De La Garza (Most Wanted (2019), se kterou se počítalo až do přeobsazení na poslední chvíli) z Law & Order (1990)Tracy Spiridakos z Chicago P.D. (2014)
  • Ve druhém díle nahradila Connie Nielsenovou v roli zvláštní agentky Sela Wardová.
  • Nejméně čtyři herci v pilotním díle (Jeremy Sisto, Connie Nielsen, Dallas Roberts a Alana de la Garza) se objevili v předchozích seriálech Dicka Wolfa. Jeremy Sisto hrál detektiva v seriálu Zákon a pořádek (1990). Connie Nielsenová se objevila jako detektiv v seriálu Zákon a pořádek: (1999). Dallas Roberts hrál kriminalistu, který se křížil se seriály Chicago P.D. (2014) a Zákon a pořádek (1990).
  • ViCAP je zkratka pro Violent Criminal Apprehension Program a jedná se o stále se rozšiřující a rozsáhlou databázi nevyřešených sériových vražd v celé zemi. Inspirací pro vznik programu byl vyšetřovatel vražd losangeleského policejního oddělení Pierce Brooks, který v 70. letech minulého století lovil ve veřejné knihovně v novinách velkých měst a hledal v nich články o vraždách podobných těm, které vyšetřoval. Napadlo ho: "Co kdyby tyto informace byly obsaženy v systému, ve kterém by se dalo vyhledávat?". Svůj nápad předložil ministerstvu spravedlnosti a v létě 1985 se Brooks stal prvním vedoucím programu ViCAP. Program funguje pouze tehdy, pokud se členové komunity orgánů činných v trestním řízení starají natolik, aby údaje do systému vkládali.
  • Dick Wolf už dlouho navrhoval stanici NBC seriál zaměřený na FBI a doufal, že ho oddělí od seriálu Zákon a pořádek: Special Victims Unit (1999). NBC však tento nápad neuskutečnila, a tak se Wolfova nápadu rychle chopila CBS a stal se jeho prvním seriálem, který se na NBC nevysílal.