Radioaktivita

63%

Zajímavosti 14

  • Gabriel Lippmann byl doktorandským poradcem Marie a Pierra, Pierre byl poradcem Paula Langevina, Langevin byl poradcem Irène a Frédérica Joliot-Curie.
  • Ve skutečnosti USA v roce 1961 neprovedly žádné jaderné testy na povrchu, ani žádné testy účinků jaderných zbraní, jak je zobrazováno. Jediná série testů, která se uskutečnila, byla operace Nougat, jejíž všechny testy v roce 1961 byly tunelové nebo podzemní. Druh zkoušek účinků zbraní na civilní obydlí s figurínami, předměty denní potřeby, konzervami atd. v cílové vesnici "města zkázy" se nejvíce podobá testu s názvem "Apple-2", provedenému na Nevadském testovacím polygonu (NTS) 5. května 1955 v rámci operace Teapot.
  • Ačkoli jaderné testy na nevadském testovacím polygonu byly v 50. a 60. letech minulého století turistickou atrakcí a na některých z nich se jako diváci podíleli i novináři a politici, americká armáda nikdy neprodávala přímé vstupenky pro "zvědavce".
  • Ve Velké Británii se film promítal 8. března 2020 po celé zemi, a to ještě před plánovaným uvedením do kin 20. března, kdy se bude slavit Mezinárodní den žen. V tento den se také konala premiéra na červeném koberci v Londýně.
  • Uvedení filmu do kin ve Velké Británii 20. března 2020 bylo odloženo na neurčito kvůli pandemii koronaviru.
  • Film je natočen podle grafického románu "Radioactive: Marie & Pierre Curie: Curie a Curie Curie: Příběh lásky a rozpadu'' od Lauren Rednissové. Jedná se o první film režisérky Marjane Satrapiové natočený podle grafického románu, který nenapsala. Dva její filmy, "Persepolis" a "Kuře na švestkách", jsou založeny na grafických románech, které napsala výhradně Satrapi.
  • Curieovi objevili přirozenou radioaktivitu (vyzařování paprsků nebo částic z atomu), zatímco jaderné bomby jsou založeny na spontánním štěpení ("štěpení" atomu), což je jiný proces. Vypracování koncepce atomové bomby je však zcela nemožné bez znalosti radioaktivity, a co je důležitější, bez znalosti důsledků tohoto jevu pro atomová jádra a strukturu hmoty. Na rozdíl například od Einsteinových teorií jsou tyto předpoklady pro vývoj jaderných zbraní zásadní.
  • Marie Curieová mluví o změnách jádra, když hovoří o radioaktivním rozpadu, ale to je ještě předtím, než Rutherford v roce 1911 objevil existenci atomového jádra.
  • Obrázek atomu radia a polonia, který se krátce objeví, odkazuje na model Nilse Bohra, který v době Curieových objevů neexistoval.
  • Pierre Curie nezemřel v noci, jak je prezentováno ve filmu. K nehodě došlo 19. dubna 1906 odpoledne. Pierre Curie byl na obědě s kolegy a spěchal na další schůzku se svým redaktorem na Quai Conti. Když dorazil na křižovatku, snažil se rychle přeběhnout silnici, ale bohužel ho jeho hybnost zavedla přímo do cesty koně a vozu.
  • Pierre Curie nejel do Stockholmu sám. Marie a Pierre odmítli jet do Stockholmu převzít cenu osobně, byli příliš zaneprázdněni svou prací. Pierre, který neměl rád veřejné ceremoniály, se cítil stále hůře. Protože se od laureátů Nobelovy ceny vyžadovalo, aby přednesli přednášku, Curieovi nakonec cestu v roce 1905 podnikli.
  • Film zachycuje plukovníka Paula Tibbetse, velitele letounu B-29 Enola Gay, který před svržením atomové bomby na Hirošimu žádá rádiem o povolení z Washingtonu. To je historicky nesprávné a fyzikálně nemožné. Atomové mise dodržovaly přísné rádiové ticho, aby nebyly odhaleny. Tibbets měl povolení ke svržení bomby, když vzlétal. Žádné rádiové vysílání z letadla v Tichomoří také nemohlo být přijato na druhé straně světa ve Washingtonu.
  • Eva Curie se narodila 6. prosince 1904. Manželé Curieovi získali v roce 1903 Nobelovu cenu za fyziku, jak je uvedeno na obrázku. Je však ukázáno, že Eva se narodila ještě před jejich nominací.
  • Na tabuli v laboratoři jsou stejné vzorce a diagramy z let 1897 a 1903...1904.