Zajatci horského tunelu

60%
Zajatci horského tunelu
Poté, co havaruje kamion v tunelu, jsou lidé uvnitř uvěznění ve smrtícím požáru. První záchranáři se na místo snaží dostat skrze zuřící bouři a mezitím bojuje každý sám za sebe.


Režie:

martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
6
Další katastrofický snímek o smrtelné pasti v silničním tunelu používající tradiční dějovou šablonu, tentokrát z norské kinematografie. Opět vše začíná představování postav a jejich rodinných problémů a následnou nehodou. Zpočátku se děj hodně přibližuje americkému snímku ´Denní světlo´(1996), čímž pozici Sylvestera Stallona jakoby přebírala Elise, kterou si zahrála Ylva Fuglerud, coby dcera jednoho ze záchranářů. Netrvá ale dlouho a nakonec si to jde svou cestou. O napětí není nouze, dojde i k emočním scénám a po vizuální stránce není co vytknout. Značně však skřípe scénář. Bylo by to sice na delší stopáž, ale spousta věci tu prostě chybí. Není pořádně rozvinuto dění v centrále operačního střediska. Jedna telefonující operátorka a její šéf, který se jen přijde podívat na situaci a jedna jeho tiskovka je prostě málo. Zuří vánice, takže některá auta mají problém se k tunelu dostat, ale je o tom pouze malinká zmínka. V tunelu je situace každou vteřinou horší, ale záchranné složky nic nedělají a jen na něco čekají. Důvod ale není řádně vysvětlen. Mezi záchranáři je jedna krapet zápornější postava, s jehož charakterem se výrazněji nepracuje. Celý příběh o zachraňování? No, jak se to vezme. Do tunelu vjede pouze jeden záchranář a to ještě jenom proto, že je tam i jeho dcera. Ano, výše zmíněná Elise. Snaží se zachránit ji s dalšími lidmi kolem ní a dvě malé děti. A to je vše. Samotné zakončení je také poněkud podivné. Norští filmoví tvůrci tímto snímkem ukázali, že něco takového po vizuální stránce natočit umí také, čímž Hollywoodu mohou konkurovat bez mrknutí oka, ale bohužel za ne zcela povedeného scénáře. Protože se děj odehrává těsně před vánočními svátky, stejně jako ´Smrtonosná past´ (1988) by se i tento snímek mohl považovat za vánoční. Výrazným katastrofickým snímkem se však nestane.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Americký patos je prostě nenapodobitelný. Tyhle evropské "katastrofáky" ho prostě nemají a na to dojíždí, byť jsou třeba reálnější a nevím co ještě. 4.5/10
avenis
avenis
8 151 bodů
6
Modrým pytlíkem to začalo a modrým pytlíkem to končí... Patrně to byl nějaký Lokiho vtípek, protože odolal ničivému žáru ohně. Severskou filmografii mám ráda, ale tady mě zklamal scénář. V norských tunelech platí "Když se něco pokazí, každý zachraňuje sám sebe". Přesto přijíždí záchranáři. Ale nezachraňují, jen čekají. Odvážný hrdina poslušně čeká též, ale jakmile zjistí, že jeho dcera je uvnitř, vydává se jí na pomoc. Holka je chytrá a vyzná se. Jenže v dispečerském středisku sedí telefonistka, která chce stůj co stůj zachránit dvě malé holky a tak náš statečný otec málem přijde o život. A jeho neposlušná dcera rovněž... V zápalu boje režisér úplně zapomněl snímat ty malé holky, kvůli nimž drama vrcholí. Jako by tam nebyly... Ta heroická linka mě nedojala. Spíš se mi líbil náznak potvrzení, že všechno zlé je pro něco dobré (smyk muže v autě, nenastoupení fialkového kluka do kamionu...). (29.9.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
Tunnelen (více)
  • Norsko Zajatci horského tunelu
  • Norsko Tunnelen
  • Norsko The Tunnel
  • Norsko Tunel
Premiéra v ČR:
8. 8. 2020
Distributor:
Prima+
Země původu:
Norsko
Čeština:
Zajatci horského tunelu je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch