Bergman Island

67%

Zajímavosti 5

  • Scénáristka a režisérka Mia Hansen-Løve se s Timem Rothem před natáčením jeho scén setkala jen několikrát a měla z něj obavy. Při natáčení se oba dostali do konfliktu, Roth například odmítl natáčet scénu, v níž jeho postava plave, protože voda byla příliš studená. Hlavní herečka Vicky Kriepsová poznamenala, že mezi nimi došlo ke kulturnímu střetu, zatímco herecký kolega Gabe Klinger šel ještě dál a tvrdil, že "Roth byl totální blbec" s "křehkým egem", který "rád dával všem najevo, že je mimo mísu a na vyšší úrovni", který "hluboce znepříjemňoval zážitky z natáčení" a který členy štábu rozplakal. Hansen-Løveová měla pocit, že se nakonec naučili spolupracovat a že napětí mezi ní a Rothem nakonec film obohatilo.
  • Vztah mezi Chrisem a Tonym čerpá inspiraci z patnáctiletého vztahu scenáristky a režisérky Mii Hansen-Løve s režisérem Olivierem Assayasem.
  • Scenáristka a režisérka Mia Hansen-Løveová v rozhovoru pro Film at Lincoln Center v roce 2021 hovořila o tom, jak se dostala k natáčení filmu na rodném ostrově Ingmara Bergmana Fårö a jak ji náhodné setkání inspirovalo: "Myslím, že nejprve přišel nápad natočit film o dvojici režisérů, ale tato myšlenka mě provázela mnoho let. Myslím, že jsem čekala na správný čas. A to se stalo, když přišel nápad na Fårö. Tehdy se pro mě film stal skutečností. Bylo to opravdu jako shoda místa a nápadu na film. Takže jsem tam jel, myslím, že poprvé to bylo v roce 2014 nebo 15, a pak jsem tam jezdil vlastně každý rok po dobu pěti let. Ale když jsem tam přijel poprvé, měl jsem už nápad na film, ale nebyl jsem si jistý, jak to bude, až budu konfrontovat svou představu o Fårö se skutečným zážitkem. A tak jsem tam jel a potkal jsem Hampuse Nordensona, kterého ve filmu vidíte. Hraje svou vlastní roli... Proto jsem si nechal jeho jméno, aby bylo opravdu jasné, že je to opravdu on. Jel jsem tam a promítal jsem jeden ze svých filmů a on moderoval otázky a odpovědi a vlastně mě vozil po ostrově. A myslím, že právě to setkání s ním pro mě bylo rozhodujícím krokem. Tehdy se film začal skutečně stávat skutečným a stroj fikce se skutečně rozjel, když jsem se s ním setkal."
  • Anglicky mluvený debut scenáristky a režisérky Mii Hansen-Løve.
  • Greta Gerwig a John Turturro se původně upsali dvěma hlavním rolím, ale oba museli odstoupit ještě před začátkem natáčení. Gerwigovou nahradila Vicky Kriepsová a Turturra Owen Wilson. Owen Wilson však později, pouhých několik týdnů před natáčením, odmítl. Mia Hansen-Løve a její producentka se rozhodli natočit polovinu filmu v létě 2018 bez herce v hlavní mužské roli. Druhá polovina se natáčela o rok později, v létě 2019, a do hlavní mužské role byl nakonec obsazen Tim Roth.