WandaVision

72%

Zajímavosti 39

  • Výtvarník John Romita Jr. původně vymodeloval Monicu Rambeau podle Pam Grier, ale její vzhled byl před vydáním přepracován jinými výtvarníky.
  • Herec Josh Stamberg si při podpisu smlouvy vyžádal, aby jeho postava Tylera Haywarda nebyla zabita, protože měl zájem si tuto roli v budoucnu zopakovat.
  • Kathryn Hahn trvalo 40 minut, než se na place vyčůrala, ale Elizabeth Olsen s ní měla velkou trpělivost. Na akci "Varietys power of Women" Hahnvysvětlila, že jí trvalo dlouho, než se dostala ze svého detailně propracovaného kostýmu, a dodala: "měl se mnou velkou trpělivost, protože mi to trvalo asi 40 minut, než jsem se vyčůrala do deseti, což je ve filmové branži, kde mám na sobě hodně kostýmů a velmi malý močový měchýř, velmi těžké."
  • "WandaVision" se natáčel na stejném náměstí (ranč Walta Disneyho Golden Oak - 19802 Placerita Canyon Road, Newhall, Kalifornie, USA) jako filmy "Návrat do budoucnosti".
  • Jac Schaeffer tvrdila, že než se dozvěděla, že může použít dospělou Moniku Rambeau, měla v hlavě jinou postavu pro roli, kterou Monica nakonec ztvárnila.
  • Původně se mělo jednat o druhý seriál Marvel Cinematic Universe na Disney+ a čtvrtý díl 4. fáze, ale kvůli zpoždění produkce a uzavření kin v důsledku COVID-19 musely být dřívější seriály Sokol a Zimní voják a filmy Černá vdova a Eternals odsunuty. WandaVision byla posunuta na 15. ledna 2021, protože její produkce byla dále (navíc bylo mnohem snazší dodržet protokoly COVID díky tomu, že se natáčela výhradně v interiérech), a stala se tak prvním dílem Fáze 4.
  • Tvůrci filmu si nebyli vědomi, že se Darkhold již dříve objevil v minulých televizních seriálech Marvel Cinematic Universe, konkrétně v seriálech Agents of S.H.I.E.L.D. (2013) a Runaways (2017). Na otázku, zda je stejný jako ten, který se objevil v těchto pořadech, režisér Matt Shakman odpověděl, že jelikož je kniha magická, měla by mít schopnost měnit svůj vzhled, čímž vysvětlil, proč vypadá jinak než jeho aktualizovaný design, a potvrdil, že se skutečně jedná o stejnou knihu.
  • Po filmu Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) je to druhý projekt Kathryn Hahn od Marvelu.
  • Julian Hilliard dostal původně nabídku na roli Billyho, ale kvůli kolizi s rozvrhem musel roli odmítnout. Poté byl do role Billyho obsazen Jackson Robert Scott, který dokonce natočil několik epizod, než došlo k omezením a produkce musela být zastavena. V době, kdy se natáčení vrátilo do původních kolejí, došlo ke konfliktu s Jacksonem, což si vyžádalo přeobsazení a otevřelo dveře původní volbě, Julianu Hilliardovi.
  • Podle režiséra Matta Shakmana bylo původně v plánu vydat první tři epizody seriálu najednou, ale kvůli zpoždění postprodukce související s COVID-19 byl harmonogram upraven, protože produkční tým potřeboval týden navíc na dokončení prací na poslední epizodě.
  • Tento seriál a všechny ostatní seriály Disney+ měly být vydávány najednou, stejně jako seriály MCU na Netflixu, ale poté, co viděli, jak dobře to funguje u Mandaloriana, přešli na týdenní rozvrh.
  • Skutečná délka celého pořadu bez rekapitulace, loga a závěrečných titulků je 4h 22m (262 minut). Rekapitulace, loga a závěrečné titulky mají dohromady 84 minut.
  • Změna v úvodu filmu studia Marvel nyní "zešedne" některé postavy na začátku, například Natashu Romanoff a Tonyho Starka. Možná to má naznačovat jejich smrt po Avengers: Endgame (2019).
  • Emma Caulfield Ford (Dottie) se proslavila rolí Anyi v seriálu Buffy, přemožitelka upírů (1997). Bylo potvrzeno, že v tomto vesmíru existuje postava jménem slečna Harknessová (anglická čarodějnice), která odkazuje na Agathu Harkness. Jednalo se o jeden z několika odkazů na marvelovské komiksy, které do Buffyverse zahrnul tvůrce seriálu Joss Whedon, který později režíroval film Avengers (2012) a jeho pokračování.
  • Štáb chtěl nechat Elizabeth Olsen a Paula Bettanyho nazpívat jednu z úvodních písní, ale před premiérou seriálu se jim nepodařilo najít čas na nahrávání. Podařilo se jim však získat Kathryn Hahn, aby pro sedmou epizodu zazpívala píseň "It Was ______ All Along".
  • Události v seriálu ukazují, že Scarlet Witch je nejsilnější a nejmocnější členkou Avengers. Na to poukázal i předseda Marvel Studios Kevin Feige. V únoru 2021 však herečka Captain Marvel Brie Larson prohlásila, že její postava je nejsilnějším Avengerem bez ohledu na Feigeho teorii.
  • Scénáristé označili WandaVision za "klasický sitcom", Kevin Feige za "marvelovský epos", Paul Bettany za "super avantgardní a podivný", Teyonah Parris za "akční film" kombinovaný se sitcomem a producentka Mary Livanos za seriál, který "spojuje epickou superhrdinskou akci s maloměstskou sitcomovou hloupostí".
  • Pracovní název seriálu byl "Big Red".
  • Producenti Jac Schaeffer a Mary Livanos zvažovali, že by se každá epizoda natáčela před živým publikem ve studiu, ale tento nápad byl rychle zavržen a omezil se pouze na první epizodu, která se příznačně jmenuje "Natočeno před živým publikem ve studiu".
  • V marvelovském filmovém vesmíru je S.W.O.R.D. zkratkou pro Sentient Weapon Observation Response Division (Oddělení pro pozorování vnímavých zbraní). V komiksech je to zkratka pro Sentient World Observation Response Department (Oddělení pro pozorování vnímavého světa). Změna se týká pozorování Wandy a Visiona, kteří jsou vnímajícími zbraněmi. Ve filmu Spider-Man: Daleko od domova (2019) však byl Nick Fury zobrazen, jak operuje ve vesmíru na základně S.W.O.R.D..
  • Autorská dvojice, která napsala jednotlivé úvodní písně (Robert Lopez a Kristen Anderson-Lopez), a skladatel seriálu Christophe Beck již dříve spolupracovali na filmech Frozen. Christophe Beck také dříve složil hudbu k oběma filmům Ant-Man v MCU.
  • Pouze tři epizody mají scény po skončení. Sedmá a osmá epizoda mají po jedné post-kreditní scéně a závěrečná epizoda má scény dvě.
  • Na vývěsním štítu kina je nápis "Tannhauser Gate", což je odkaz na film Blade Runner. Jak Blade Runner, tak WandaVision se zabývají otázkou skutečné povahy nebo lidskosti uměle vytvořeného humanoida.
  • Seriál se odehrává po událostech Avengers: (2019) v roce 2023.
  • Jen dva dny poté, co Elizabeth Olsen dokončila natáčení, odletěla do Londýna natáčet film Doctor Strange v Multiverse of Madness (2022).
  • Seriál využívá více poměrů stran, které se mezi jednotlivými epizodami střídají. Epizody z 50.-70. let jsou zarámovány do formátu 4x3, aby kopírovaly krabicový dojem z prvních televizorů. Epizody z 80.-2010. let jsou v plném rámečku 16x9 kvůli modernímu televiznímu formátu a skutečnosti, že seriály z konce 20. století jsou někdy remasterovány v širokoúhlém formátu. A konečně scény mimo seriál byly natočeny v anamorfním formátu 2,39:1, aby poskytly klasický letterboxový vzhled, který je tak častý u filmových trháků.
  • Podle Kevina Feigeho je název inspirován filmem BlacKkKlansman (2018). "Nechtěl jsem, aby se seriál jmenoval Wanda a Vision nebo Scarlet Witch a Vision. V roce 2018 jsem byl na slavnostním obědě AFI a vzpomínám si, že jsem se díval na tabuli, kde bylo uvedeno 10 nejlepších filmů, a viděl jsem BlacKkKlansman. Vzpomínám si, jak jsem si říkal: "Jak je to super? Prostě ta dvě slova zkombinovali dohromady a diváci to prostě přijmou jako název." A taky jsem si to myslel. Takže děkuji Spiku Leemu za to, že natočil BlacKkKlansman. Vím, že je to to nejdivnější spojení, ale takhle to vzniklo."
  • Rozpočet na každou epizodu činil údajně až 25 milionů dolarů, což z něj dělá nejdražší televizní seriál v historii, a překonává tak The Pacific (2010), který měl rozpočet 21,7 milionu dolarů na epizodu.
  • Jedná se o první projekt společnosti Marvel Studios, jehož výkonným producentem není Stan Lee, který zemřel v listopadu 2018.
  • Dům, ve kterém Dottie bydlí, je Murtaughův dům ze série Smrtonosná zbraň (1987). Vandin dům je stejný dům, který byl použit ve filmu National Lampoon's Christmas Vacation (1989).
  • První původní seriál studia Marvel. The Falcon and the Winter Soldier (2021) měl být původně prvním seriálem Marvelu, ale kvůli novému plánování na Disney+ uprostřed probíhající pandemie COVID-19 si WandaVision vyžádala dřívější datum uvedení. Kevin Feige byl údajně s touto výměnou velmi spokojen, protože podle něj tento seriál posloužil jako lepší úvod pro přechod Marvel Cinematic Universe do televize.
  • Ve druhém díle, když jde Vanda z kuchyně do obývacího pokoje, prochází kolem schodů. Na vteřinu je na stěně za svícny vidět vybledlá nástěnná malba. Můžete vidět budovu/zámek na kopci, který Strucker používal v Sokovii, když do ní vtrhli Avengers a poprvé se setkali s dvojčaty Maximoffovými.
  • Seriál je inspirován různými příběhy Marvel Comics: Vision a Scarlet Witch" (dvě série z 80. let), "House of M" (limitovaná série z roku 2005 a cross-over příběh, kde Wanda vytvoří idylickou alternativní realitu) a série "The Vision" z roku 2016 (Vision "odchází" na předměstí a vytváří rodinu Synthezoidů).
  • Matt Shakman uvádí jako vliv na seriál filmy o alternativní realitě Truman Show (1998) a Pleasantville (1998).
  • Aby byla zachována autentičnost sitcomové atmosféry 50. let, kterou se seriál snažil zachytit, byl Bettany pro černobílé scény namalován na modro, nikoli na bordó, protože modrá barva vypadala lépe ve stupních šedi.
  • Kameraman Jess Hall použil pro sedm časových období filmu WandaVision 47 různých kamerových objektivů, z nichž mnohé byly moderní, upravené na míru tak, aby zachovávaly vlastnosti skutečných dobových objektivů. Osvětlení bylo upraveno tak, aby odpovídalo zobrazovaným obdobím. Při natáčení epizod z období 50. až 70. let 20. století byla použita wolframová světla, protože se v tomto období běžně používala při výrobě. LED světla byla použita pro scény zobrazující moderní éru, protože Hall vysvětlil, že to byla "správná časová linie, kdy se toto vybavení dostalo do slovníku filmařů".
  • Agent Jimmy Woo se prokáže pohybem zápěstí, karta se mu v ruce objeví jako mávnutím kouzelného proutku. Jedná se o odkaz na první vystoupení této postavy ve filmu Ant-Man a Wasp (2018), kde je ukázáno, že je okamžitě fascinován mistrovstvím Scotta Langa v kouzlení zblízka, ale sám naprosto neumí žádné triky.
  • Jak bylo potvrzeno v knize The Making of WandaVision (2021), hlavními sitcomovými poctami seriálu jsou v pořadí epizod The Dick Van Dyke Show (1961), Bewitched (1964), The Brady Bunch (1969), Family Ties (1982), Malcolm in the Middle (2000) a Modern Family (2009). Tvůrci pořadu uvedli, že se snažili zaměřit na rodinné sitcomy.
  • Mnoho lidí označuje město jako Westview v New Jersey, ale všechna auta mají poznávací značky Connecticutu.