Morbius

38%

Zajímavosti 50

  • Morbius uvádí, že injekce způsobí oběti "okamžitou hemochromatózu". Hemochromatóza je genetické, nikoli získané onemocnění.
  • Jeden z agentů FBI říká "Krev byla..." a druhý pokračuje "vykrvácená". Oběti jsou vykrvácené, ne krev.
  • Několik lidí tvrdí, že "to vypadá, jako by z obětí byla vypuštěna všechna krev". Mrtvý člověk vypadá bledý a jeho cévy jsou uzavřeny kvůli nedostatku krevního tlaku, takže by bylo velmi obtížné pro kohokoli jiného než koronera posoudit, že v tělech není žádná krev.
  • Není důvod, aby záchranář nechával své záchranné vaky na volném prostranství.
  • Scéna v metru je zjevně natočena na londýnské stanici metra Oxford Circus. Vlak newyorského metra byl vytvořen dodatečně.
  • Z důvodu ochrany osobních údajů se již nenechávají vitální tabulky u lůžek pacientů. Kromě toho se nyní vše zapisuje do počítačů.
  • Mladý Milo běží, aniž by se opíral o berle, a poráží druhého kluka; ne na velkou vzdálenost, ale rozhodně s velkou hbitostí.
  • Morbiovy vlasy ani oblečení se nehýbou, přestože kolem něj létají netopýři, kteří vyvolávají silný vítr.
  • Nicholas za 25 let péče o své dnes již dospělé pacienty nezestárl.
  • Žádná genetická porucha krve by nezpůsobila, že by lidé kulhali (a přitom měli normální pohyby rukou a paží) a vyžadovali třikrát denně transfuze krve nebo dialýzu (bez které jako by omdlévali během několika sekund), a přitom je pomalu zabíjela ve třiceti letech.
  • V záchranářské brašně by se nenacházely sáčky s krví, ledaže by Morbiův vynález umělé krve změnil protokoly pro poskytování první pomoci ve filmovém vesmíru a její použití by bylo považováno za natolik bezpečné, že by ji v případě potřeby mohli poskytnout i záchranáři.
  • Páteřní injekce (nebo dokonce epidurální injekce) se provádí do nejnižší části páteře, aby nedošlo k poranění míchy a ochrnutí pacienta. Martine umístí jehlu příliš vysoko.
  • Světla na chodbě odpovídají popisu hororového filmu, nikoli nemocničním standardům.
  • Před uvedením do kómatu se lékař ujistí, že má k dispozici veškeré potřebné vybavení (kontrolní seznam včetně intubačního materiálu, odsávacího zařízení atd.), a okysličí pacienta pomocí masky.
  • Anna je viděna, jak pod vlivem propofolu jemně dýchá: navozené kóma znamená, že by přestala dýchat a zemřela, kdyby nebyla intubována a ventilována.
  • Policejní zpráva ve vysílačce říká, že "žena byla zbavena krve". To by se v rádiu nikdy neozvalo, ale spíše to, že žena je mrtvá, pravděpodobně zavražděná.
  • Na monitoru se zobrazí normální tepová frekvence (80 za minutu), normální saturace (98 % na vzduchu v místnosti), žádný údaj o krevním tlaku a údaj 380 až 420 (červeně v dolním rohu monitoru), což nedává smysl.
  • Lékař (ale pravděpodobně ne hollywoodský scénárista) by věděl, že dlaň je velmi hloupá oblast pro řezání kůže kvůli krvi; vede tam mnoho šlach a svalů, které jsou zjevně velmi důležité pro každodenní životní činnosti.
  • Uvedení pacienta do umělého kómatu znamená, že pacient nebude sám dýchat a je třeba ho intubovat a okysličovat.
  • Milo si oblékne košili, je vidět, že má zauzlovanou kravatu, a pak si ji znovu zauzluje.
  • Poslední film kameramana Olivera Wooda před jeho smrtí 13. února 2023 ve věku 80 let.
  • Morbius debutoval v The Amazing Spider-Man #101 (říjen 1971), prvním čísle Spider-Mana, které nenapsal Stan Lee (byl zaneprázdněn psaním scénáře ke sci-fi filmu, který nebyl nikdy realizován). Postava vznikla poté, co Comics Code Authority v únoru 1971 zrušil zákaz komiksů s upíry, což Marvelu umožnilo uvést v dubnu 1972 i sérii Tomb of Dracula.
  • Během stávky scénáristů v roce 2023 měl scenárista Joshua Conkel nápis "Když můžete znovu vydat Morbia, můžete nám zaplatit".
  • Milo je do značné míry založen na padouchovi Hungerovi alias Loxias Crown. Jeho skutečné jméno je zde normálněji znějící Lucien, ačkoli ho všichni oslovují Milo.
  • Přestože scéna s nástěnným Spider-Manem nebyla nikdy natočena, režisér potvrdil, že Spider-Man (nebo alespoň jeho obdoba) v SSU stále existuje.
  • Téměř všechny propagační materiály k filmu zdůrazňovaly, že jej produkovalo stejné studio jako Spider-Man: Daleko od domova (2019) a Venom (2018). Po uvedení a drtivém úspěchu filmu Spider-Man: Bez cesty domů (2021) začaly propagační materiály k filmu Morbius zdůrazňovat spojení s tímto filmem namísto jeho předchůdce, ačkoli i nadále uváděly spíše prvního Venoma než jeho pokračování.
  • Jared Leto vysvětlil, že se při monstrózní proměně své postavy rozhodl vyhnout protetickému make-upu. "Původně jsme chtěli použít protetiku, ale já jsem opravdu bojoval za CG! Samozřejmě je to budoucnost a bylo vzrušující pracovat s těmito neuvěřitelnými lidmi, kteří jsou na špičce technologie, jen jsem si myslel, že nám to dá mnohem větší svobodu," řekl. Leto, jemuž není protetika cizí poté, co ztvárnil Paola Gucciho ve filmu House of Gucci (2021), oba procesy porovnal. "No je to vzrušující! Víte, maska je pro herce zajímavá, protože skrývá, ale také může odhalit část toho, kým jste," řekl. "Nošení protéz může být fascinující. Může ovlivnit způsob, jakým se pohybujete a vyjadřujete. A naopak, počítačová grafika má svá omezení i výhody."
  • Jakmile byl film dostupný v digitální podobě, streamoval jej ve smyčce kanál Twitch, než byl stažen.
  • F. Gary Gray a Antoine Fuqua nabídku na režii odmítli. Na otázku proč, Fuqua odpověděl: "Jako dítě jsem vyrůstal na komiksech. O Černém panterovi se se mnou bavili už před lety, v dávných dobách. Z nějakého důvodu přišli a mluvili se mnou v Sony o Morbiovi. Nevím, mám třináctiletého syna, takže se na to zase víc dívám a je to vzrušující. Rád bych vytvořil něco nového, ale něco, co by bylo blíž tomu, co mě vzrušuje."
  • Morbius se krátce objevil ve vymazaném alternativním závěru filmu Blade (1998), kde ho hrál režisér Stephen Norrington, jako upoutávku na jeho plánovanou účast v roli hlavního padoucha ve filmu Blade II (2002). Do pokračování však nebyl zařazen, protože Marvel prodal práva na tuto postavu společnosti Artisan Entertainment, aby natočila samostatný film o Morbiovi, který nakonec nebyl nikdy natočen.
  • Podle Jareda Leta je tento první film "prvním rande" a předpokládá, že v budoucnu bude natočeno ještě mnoho dalších filmů o Morbiovi. "Teprve se poznáváme," řekl Leto. "Tohle je tak trochu náš první krok vpřed a já si prostě myslím, že když se podíváte na Wolverina, na Batmana, na spoustu těchto filmů, tak se postupem času vyvíjejí. Víte, je tam vztah, který se vyvíjí, a kdo ví. Ale Sinister Six v čele se Spider-Manem, uvidíme, co přinese budoucnost."
  • Ve druhém traileru zazní píseň "People Are Strange", která byla dříve použita v upírském filmu The Lost Boys (1987).
  • Jedním z klíčových míst filmu jsou laboratoře Horizon, kde se Morbius stará o děti se stejnou poruchou krve, jakou má on sám, a zároveň provádí svůj výzkum v oblasti léčby tohoto onemocnění. Laboratoře Horizon Labs však byly v posledním desetiletí velkou součástí komiksů o "Spider-Manovi", protože v nich Peter Parker pracoval v době, kdy postavu zpracovával Dan Slott. Je to místo, kde mohou nadaní vědci pracovat na nejmodernějších technologiích a nápadech, aniž by je museli předkládat správní radě. Horizon Labs se poprvé objevuje v čísle 648 knihy "Amazing Spider-Man" a vede ji Max Modell, jeden z Peterových osobních hrdinů ve vědecké komunitě. V komiksech pro Horizon pracuje i Morbius, který vytvoří sérum, jež zachrání všechny obyvatele New Yorku, když události v "Pavoučím ostrově" promění všechny v obří pavoukovce. Není však jediným padouchem, který zdobí haly laboratoře. Otto Octavius alias Doktor Octopus pracuje pro společnost také poté, co v čísle 700 knihy "Amazing Spider-Man" přenese své vědomí do Peterova mozku - a využívá Horizon jako způsob, jak vyvinout novou technologii pro svou vlastní hrdinskou kariéru. I když se nebojte, nekomiksoví čtenáři, Otto nakonec odevzdal Peterovo tělo zpět hrdinovu vědomí.
  • O Letovi se mluvilo jako o dalším upírovi, Lestatovi v neúspěšném rebootu Upířích kronik Joshe Boona.
  • Jared Leto prohlásil, že osobnost Michaela Morbia je natolik blízká jeho osobě, že nepovažoval za nutné použít při ztvárnění postavy svůj slavný metodický přístup. Navzdory tomu, jak moc se bavil, pro něj byla role stále poměrně náročná, protože byla méně charakterní než jeho předchozí výkony.
  • Morbius řekne detektivům Rodriguezovi a Stroudovi, jak zoufale touží po krvi: "Nebudete mě mít rádi, až budu hladový." Jedná se o narážku na film Neuvěřitelný Hulk (1977) s Billem Bixbym v roli doktora Davida Bruce Bannera a Lou Ferrignem jako titulním zeleným monstrem. "You wouldn't like me when I'm angry" je Bannerova hláška v seriálu a od té doby se stala synonymem pro postavu obecně. Banner se navíc ve filmu Neuvěřitelný Hulk (2008) pokusil říct tuto klasickou frázi v portugalštině, ale kvůli relativní neznalosti jazyka omylem nahradil slovo "naštvaný" slovem "hladový".
  • Když na začátku filmu doktor Nicholas říká Michaelovi, že by měl využít svůj talent a chytrost, zmíní se o "škole pro nadané děti v New Yorku". To je odkaz na X-Meny, jejichž "škola pro nadanou mládež" se nachází na severu státu New York.
  • V upoutávce je vidět graffiti Spider-Mana s nápisem "Murderer". Tento záběr se však ve filmu neobjeví a režisér potvrdil, že jej přidalo studio bez jeho účasti, což naznačuje, že záběr byl přidán, aby se využilo popularity série Spider-Man. V traileru je také záběr na Michaela Keatona jako Adriana Toomese, který říká Morbiovi: "Hej, doktore Miku, měli bychom zůstat v kontaktu." Ani tento záběr se v hotovém filmu neobjevuje a vzhledem k tomu, že Keaton má jen krátké cameo po titulcích, jeho role ve filmu mohla být původně větší. Mezi další scény nebo citáty, na které se v traileru odkazuje, ale ve filmu je nenajdeme, patří např: (Tyrese Gibson), který uvádí, že Morbius byl dva měsíce nezvěstný a poté byl nalezen na kontejnerové lodi, která byla vyplavena u Long Islandu; Morbius a Dr. Nicholas (Jared Harris) si povídají na lavičce v parku; detektiv Stroud a Rodriguez (Al Madrigal) pravděpodobně přijíždějí do stejného parku.
  • Matt Smith v jednom z rozhovorů vysvětlil, že byl z historie své postavy poněkud zmatený, protože si nebyl vědom toho, jak Milo souvisí s větším odkazem a původem Hlada z komiksů, protože to nebylo objasněno ve scénáři, který dostal k filmu. Mnoho zpráv z doby, kdy byl film poprvé oznámen, také tvrdilo, že Smithova postava se jmenuje Loxias Crown, a teprve velmi krátce před uvedením filmu bylo oznámeno, že se ve skutečnosti jmenuje Milo (ačkoli jeho rodné jméno je Lucien Crown, což je poněkud podobné). To vedlo některé k domněnce, že jeho jméno bylo změněno během jednoho z mnoha přetáčení filmu. Stejně tak je však možné, že to bylo v plánu vždy a že zprávy prostě předpokládaly, že ve filmu zůstane jeho původní jméno z komiksu.
  • Matt Smith se v některých scénách filmu zřejmě záměrně inspiroval výkonem Kiefera Sutherlanda v roli Davida z filmu Ztracení chlapci (1987). Žertoval, že to bylo způsobeno tím, že v obou filmech se hlavní postavy jmenují Michael.
  • V původním sestřihu byl Carnage jedním z Morbiových vězňů (než byl film přeházen a zařazen o osm filmů dříve, než měl být původně).
  • Když jde Michael krátce po proměně do nemocnice, při čtení karty se v interkomu ozve jméno Michael Corvin. To je jméno další upírské postavy ze série filmů Underworld. Ve svém prvním vystoupení procházel Corvin závěrečnou fází, kdy se z něj stal chirurg.
  • V jedné z prvních scén filmu je mladý Morbius vychováván v Řecku. Ačkoli filmová verze vypadá jako americká, komiksová verze je řecká.
  • Ve scéně v metru je v pozadí vidět několik reklam/plakátů s nápisy "Thomas & Kane", což je narážka na Roye Thomase a Gila Kanea, kteří jsou tvůrci Morbia.
  • Na prvním místě činu agent Ramirez prohlásí, že to byl nejpodivnější zločin po "té věci v San Francisku". Jedná se o odkaz na film Venom (2018). Později ve filmu Morbius prohlásí: "Já jsem Venom" na adresu zločince, který ho napadne. V traileru po této větě následovala věta "Dělám si legraci, jsem doktor Michael Morbius, k vašim službám", ale ze samotného filmu byla vystřižena.
  • J.K. Simmons původně natáčel scény jako J. Jonah Jameson pro tento film. V době, která uplynula mezi původním natáčením filmu a produkcí filmu Spider-Man: Bez cesty domů (2021), se tvůrcům ukázalo, že Morbius ve skutečnosti neexistuje ve stejném vesmíru jako Simmonsova verze J. Jonaha Jamesona. V důsledku toho byly Simmonsovy scény z filmu odstraněny.
  • Matt Smith se k filmu připojil poté, co předtím odmítl jiné role superhrdinů, díky angažmá režiséra Daniela Espinosy a povzbuzení od své bývalé kolegyně z Doctora Who (2005) Karen Gillanové, která v Marvel Cinematic Universe ztvárňuje Nebulu.
  • Scény z New Yorku se natáčely v severní čtvrti Manchesteru ve Velké Británii. Všechna městská světla, značky a poznávací značky byly změněny tak, aby odpovídaly těm newyorským.
  • Jared Leto se snažil zachytit kulhajícího Michaela Morbia a používal berle i mimo kameru. To se občas ukázalo jako problematické pro štáb, když herec údajně podnikal 45minutové cesty na toaletu. Tlačit ho na invalidním vozíku bylo kličkovým řešením, jak tato zdržení obejít.
  • Film vyvolal různé memy, které ho ironicky chválily a způsobily, že se mnohokrát stal trendem. Společnost Sony si všimla, jak se zdá, obnoveného zájmu o film, a rozhodla se jej znovu uvést do kin 2. června 2022. Memy se však nepromítly do kasovního úspěchu, protože film vydělal v průměru pouze 289 dolarů na kino, což způsobilo, že média podruhé informovala o tom, že film propadl.