Pouštět draka

80%
Pouštět draka
Absolventský snímek slovenského režiséra Martina Smatany vypráví poeticky, za využití symbolů a jemných metafor o tom, jak se malý chlapec vyrovnává se smrtí dědečka. Výtvarně atypický a animačně náročný film je určen především dětskému divákovi, kterému nenásilně ukazuje, že ačkoliv všechny bytosti musí jednou odejít, existuje způsob, jak s nimi být dál. (Anifilm)


xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
10
Na rozdíl od Dcery, která je pro dospělé, je tohle film primárně pro děti, takže banalita symboliky a přímočarost nejsou vůbec na škodu (a nejsou nějak urážlivé, to zas ne). Zpracování je chytlavé a nápadité, ale přitom zcela čitelné a pochopitelné. Ideální showreel animátorského talentu - doufám, že dá Smetanovi někdo pořádnou zakázku.
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
Rozprávkovo milučký dramatický kšaft podobný iným svetovým produkciam ako UP. Stručný a úžasne animovaný príbeh, ktorého posolstvo jasne vystihuje názov filmového celku, v ktorom bol dávnejšie zakomponovaný - Zubatá nekouše. Smrť postihne každého z nás, no skupina, ktorá ju najviac nechápe sú malé deti. Ako staršie dieťa môžem potvrdiť, že takto nejak si dieťa môže predstavovať termín "odišiel a už sa nikdy nevráti". Na tak krátku stopáž, dokázal film vyvolať mnoho pocitov a osobne som si pri ňom aj chvíľkami zaplakal. Úžasne sa tu rozoberá otázka života, jeho pominuteľnosti a detskej nevinnosti. Kto nevidel, alebo ako menší nezažil podobné patálie bude nad kraťasom ohrňovať nos ako druhák nad Malým Princom. Skvelý dôkaz o tom, že slovenská umelecká produkcia je nielenže k svetu ba až nebojím sa povedať, že je na svetovej úrovni. Kto nedokáže brať veci tak ako sú podané, len kvôli tomu, že je to tuzemská tvorba mal by sa hanbiť. Vráťte sa mentálne o pár rokov dozadu. Verte, alebo nie, no na strohejšie projekty vám to veľmi uľahčí život. Ak sa vám naskytne príležitosť legálne podporiť tvorcov bez pirátenia filmu (napríklad práve pozeraním v televízii), radím vám túto ponuku neodmietnuť. Titulky by z úcty by nemal nikto preskočiť. No a nakoniec môžem, ako vždy, podotknúť už len jedinú vec: Ďakujem.

Dodatečné informace

Původní název:
Šarkan (více)
  • Česká republika Pouštět draka
  • Česká republika Šarkan
  • Česká republika The Kite
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika, Polsko

Půjčení nebo nákup