Berlinale se účastní i student FAMU Philippe Kastner. Soutěží s animovaným filmem o mrtvém pejskovi

Berlinale se účastní i student FAMU Philippe Kastner. Soutěží s animovaným filmem o mrtvém pejskovi
Deniska umřela | FAMU
Vyrovnat se se smrtí milovaného zvířete je vždycky těžké, a i když si myslíme, že jsme na to připravení, vždycky nás to zaskočí. Snímek vypráví příběh chlapce a jeho fenky Denisky, která náhle zemře. Chlapec pohlcený zármutkem postupně zjišťuje, že jeho pejskem možná není tak úplně pryč...

Trailer: Deniska umřela

Deniska umřela
Osmiminutový animovaný film Deniska umřela bude mít na festivalu Berlinale světovou premiéru. A to v prestižní soutěžní sekci Generation Kplus, jež představuje ty nejlepší celovečerní i krátké filmy pro děti. Každoročně nabízí 12 krátkých snímků z celého světa, které posuzuje několik porot tvořených profesionály, dětmi i mládeží. „Je to pro mě obrovská čest, i když moje hlava pořád nepobírá, jak veliká událost to je! Nikdy předtím mě nenapadlo, že by se něco takového mohlo vůbec stát,“ říká Philippe Kastner.
Deniska umřela
Deniska umřela | FAMU
„Události ve filmu včetně interiéru našeho bytu jsou pravdivé. Zní tu i hudba, requiem, které jsem složil hned poté, co Deniska umřela,“ řekl autor v rozhovoru pro Český rozhlas. Mezinárodní soutěžní sekce Generation Kplus uvádí filmy, jejichž autorky a autoři vypráví objevnými, autentickými a mnohdy kritickými až konfrontačními způsoby příběhy ze světa dětí, teenagerů a mladých dospělých. Sekce prezentuje snímky napříč žánry – od hraných filmů, přes dokumentární a animovanou tvorbu až po experimentální díla.
Český snímek Deniska umřela porota ocenila pro nápaditost zpracování tématu přátelství a soudružnosti v jeho různých emočních polohách – od těch radostných až po momenty smutku nebo smíření. „Je skvělé vidět, že se film lidem líbí, zvlášť když jde o tak osobní téma. Smrt domácího zvířátka je něco, s čím se nějakým způsobem setkal snad každý, takže se s tím příběhem může hodně diváků ztotožnit. Jsem moc rád, že i když moje Deniska umřela, může žít dál prostřednictvím tohoto filmu,“ líčí Philippe Kastner.
Deniska umřela
Deniska umřela | FAMU
Není to poprvé, co Berlinale oficiálně uvede film z pražské filmové fakulty. Posledním snímkem z FAMU, který se probojoval do soutěže Generation Kplus, byl snímek Pouštět draka od Martina Smatany v roce 2019. Letos v únoru měl na Berlinale v sekci Panorama světovou premiéru absolventský film Kdyby radši hořelo od Adama Kolamana Rybanského.
zdroje: FAMU, facebooková událost Deniska je mrtvá

Kinolog: Musíme si promluvit o Dominikovi Ferim. Stejně jako o Cosbym a Weinsteinovi

Soudní proces s bývalým politikem Dominikem Ferim je pro Česko podobně významný jako proces s producentem Harveym Weinsteinem v USA. Od počátku hnutí MeToo v roce 2017 jsme se ale už díky desítkám dokumentů dozvěděli mnoho o obětech sexualizovaného násilí. Dá se z nich naučit, co jako veřejnost nemáme dělat a říkat, a čemu naopak věnovat pozornost.