Třetí manželka

63%

Zajímavosti 11

  • První a jediná role Nguyen Phuong Tra My od března 2023.
  • Během natáčení sexuálních scén štáb učinil veškerá opatření, aby ochránil dvanáctiletou herečku Nguyen Phuong Tra My, a na place byly pouze ženy (režisér, asistentka režie a kameramanka). Zajistily, aby úhly kamery zabránily jakémukoli odhalení, ale přesto se jim podařilo vytvořit efekt intimity mezi My a dospělým mužským hercem. My také nosila ochranný plášť, zatímco její matka natáčení bedlivě sledovala.
  • Vzhledem ke svému nízkému věku měla Nguyen Phuong Tra My málo předchozích hereckých zkušeností a v reálném životě neměla přítele. Bylo proto pro ni nesmírně náročné hrát po boku dospělých mužských herců v postelových scénách a zahrát zážitky hlavní hrdinky, která přišla o panenství, i porod, které jsou daleko za jejími roky. V jednom rozhovoru řekla: "Bylo mi tehdy teprve dvanáct a nikdy jsem neměla vztah, takže to pro mě bylo opravdu těžké. Mnohokrát jsem to trénovala s jiným hercem Ah Xiongem. Pod neustálým vedením režiséra jsem cítila, že jsem s každým dalším pokusem přirozenější a přirozenější. I když se na plátně zdá, že je atmosféra velmi napjatá, všichni na place mě ve skutečnosti hodně povzbuzovali a bylo to opravdu hřejivé."
  • Zatímco v zámoří byl film dobře přijat a získal cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 2018, ve Vietnamu se dostal do problémů. Do kin byl uveden 17. května 2019, aby jej producenti pod tlakem úřadů o čtyři dny později stáhli. Byli kritizováni za to, že dovolili hlavní herečce, které bylo v době natáčení 12 let, účastnit se sexuálních scén, přestože byly natáčeny pouze s ženským štábem a pod dohledem její matky. Diváci, jak uvedl server Vietnam News, byli šokováni tím, že postavu hraje Nguyen Phuong Tra My, které tehdy bylo pouhých 12 let. Internetoví uživatelé se kvůli rozhodnutí o obsazení postavy obořili na vietnamskou režisérku Ash Mayfair. Portál VnExpress citoval odborníky na ochranu dětí, podle nichž by sexuální scény mohly mít na mladou herečku psychický dopad. Matka My byla rovněž pranýřována za to, že dovolila své dceři se do filmu zapojit, přičemž někteří odpůrci se pozastavovali nad tím, že byla zaslepena honbou za slávou a penězi. Producenti se obávali, že ponechání filmu v kinech by prodloužilo nadávky na internetu, které byly namířeny proti herečce a její rodině. My prý přesvědčila své rodiče, že roli zvládne, je naštvaná, že film nemohou vidět Vietnamci, i když jinde sklidil potlesk. Mayfair řekl časopisu Hollywood Reporter: "Neudělali jsme nic špatného a neporušili jsme žádný zákon. Nemohou nás z těchto důvodů napadnout, takže se objevily pokusy pošpinit etiku hereččiny matky, zveřejnit její osobní údaje na internetu a tvrdit, že svou dceru prodala za peníze."
  • Před natáčením strávili herci měsíc zkouškami, žili v hlavním domě, který je ve filmu zobrazen, nosili oblečení svých postav a chovali se stejně jako lidé z 19. století.
  • Výroba filmu trvala pět let, přičemž první tři roky byly věnovány výhradně psaní scénáře a spojování různých skutečných zážitků do uceleného příběhu.
  • Scénárista a režisér Ash Mayfair před natáčením strávil asi čtyři měsíce v oblasti, kde se příběh odehrává, poznával zvyky a sledoval způsob života místních vesničanů, aby jej mohl správně převést na filmové plátno.
  • Každá třetí dívka v rozvojovém světě se vdá do 18 let, každá sedmá do 15 let. Moderní vietnamské zákony vyžadují, aby muži před uzavřením manželství dosáhli věku nejméně 20 let a ženy nejméně 18 let, přičemž oba snoubenci musí dát svobodný souhlas. Ve venkovských oblastech však stále přetrvávají dětské sňatky a sňatky uzavírané na objednávku.
  • Většina hlavních postav a jejich zážitků vychází ze skutečných životních příběhů prarodičů a praprarodičů Ash Mayfair a je přímo založena na tom, čím si někteří členové její rodiny prošli na přelomu 19. a 20. století.
  • Ačkoli měla režisérka Ash Mayfair zpočátku výhrady k obsazení hlavní herečky Nguyen Phuong Tra My, především kvůli jejímu věku a složitosti a váze role, nechala se přesvědčit poté, co jí Nguyen Phuong Tra My osobně zavolala a požádala o roli, protože měla pocit, že je tato postava pro ni jako stvořená.
  • Filmový debut Nguyen Phuong Tra My, které bylo pouhých 12 let, když byla původně obsazena do hlavní role May ve filmu Třetí žena. Scénárista a režisér filmu Ash Mayfair ji vybral mezi 900 dívkami po celostátním castingu.