U Zlaté rukavice

69%

Zajímavosti 9

  • Soud uznal Honku vinným z jednoho případu vraždy a tří případů zabití. Byl odsouzen k 15 letům odnětí svobody v psychiatrické léčebně. Jeho obvyklé zneužívání alkoholu bylo považováno za polehčující okolnost, neboť snižovalo jeho duševní schopnosti.
  • Po premiéře na 69. mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně se Zlatá rukavice dočkala převážně negativních recenzí. Film byl kritizován za brutalitu a nedostatek obsahu a psychologické hloubky. Někteří němečtí kritici jej označili za nepovedený či nedostatečný pokus o adaptaci románu a Akinovi vytýkali, že ze Strunkova uměleckého ztvárnění událostí udělal nechutný horor.
  • Friedrich Paul "Fritz" Honka (31. července 1935 / 19. října 1998) byl německý sériový vrah. V letech 1970-1975 zabil nejméně čtyři ženy z hamburské čtvrti červených luceren a jejich těla si ponechal ve svém bytě.
  • Známými/prokázanými oběťmi Honky byly Gertraud Bräuer, 42letá kadeřnice a příležitostná sexuální pracovnice, 54letá sexuální pracovnice Anna Beuschel, 57letá Frieda Roblick a 52letá sexuální pracovnice Ruth Schult. V době spáchání trestných činů mu bylo mezi 35 a 40 lety.
  • Honka rozřezal mrtvolu své první oběti na kusy, které pak zabalil a ukryl na různých místech v blízkém okolí svého bytu. Části těla byly nalezeny a identifikovány hamburskou policií, ale vyšetřování vraha nenašlo. U všech dalších tří obětí Honka rozřezal mrtvoly na malé kousky a ukryl je ve svém bytě a na půdě domu. Zmizení tří žen nebylo policii nahlášeno. Stížnosti ostatních lidí žijících v domě na zápach hnijícího masa byly ignorovány. Honka ve snaze zamaskovat zápach používal velké množství parfémových bloků s vůní borovice.
  • Honka si obvykle vybírá ženy nižší než on a často bez zubů, aby zmírnil své obavy ze zmrzačení při orálním sexu.
  • Přibližně v čase 14:50 je vidět Heinze Strunka, autora románu, jak sedí v baru.
  • Na natáčení byla přizvána psycholožka, aby hercům pomohla zvládnout scény znásilnění.
  • Byla zde natočena scéna z dětství Fritze Honky, kdy byl znásilněn. Fatih Akin je však ve střižně shledal rušivými, protože šlo o hloupé vysvětlení. Říká, že "to, že vás v dětství znásilnili, vám nedává oprávnění stát se sériovým vrahem. Spousta lidí byla v dětství znásilněna a nestali se z nich sérioví vrazi a byla by to pro ně facka".