Kingsman: První mise

67%

Zajímavosti 58

  • Kitchener říká králi Jiřímu: "Jako spojenec Ruska..." ALE Spojené království a Rusko NEBYLY spojenci. Francie a Rusko uzavřely spojenectví s cílem pohrozit Německu válkou na dvou frontách, pokud by Německo zaútočilo na jednu z nich. V takovém případě by byl druhý spojenec povinen vstoupit do války proti Německu. A přestože Spojené království mělo přátelské vztahy s Ruskem i Francií, nebylo formálně spojencem ani s jednou z nich. Spojené království vstoupilo do války teprve tehdy, když Německo napadlo Belgii (Německo napadlo Belgii, aby obklíčilo francouzská opevnění podél francouzsko-německé hranice). Když se tak stalo, stali se Britové zavázáni zárukou, kterou Spojené království poskytlo Belgii při jejím založení v roce 1830. Británie tuto záruku poskytla, aby si zajistila, že pokud bude muset někdy znovu vylodit armádu na kontinentu (během napoleonských válek bylo Spojené království z evropského kontinentu z velké části vyloučeno), bude mít v Belgii bezpečný přístav, kde tak může učinit. Když tedy Německo v roce 1914 napadlo Belgii, ohrozilo tento přístup a Británii vznikla povinnost bránit Belgii v zájmu obrany vlastních zájmů. Ale POUZE tehdy, když Británie skutečně vstoupila do války, se stala z podstaty věci spojencem Ruska (a Francie). A Kitchener to jako britský důstojník z povolání musel vědět a chápat. Proto by Kitchener NIKDY neprohlásil (až do krize v srpnu 1914), že Velká Británie je spojencem Ruska. Všichni v Británii (včetně Kitchenera) si byli jisti, že se Spojené království může nadcházející válce vyhnout, a usilovně na tomto cíli pracovali.
  • Erik Jan Hanussen nebyl za války poradcem císaře Viléma II. a politicky aktivní byl až mnohem později. Zdá se, že tato postava nahradila Ericha Ludendorffa nebo Paula von Hindenburga.
  • Mata Hari se ve skutečnosti jmenovala Margaretha Geertruida Zelle. Její umělecké jméno Mata Hari znamená v indonéštině "slunce" a není to jméno ani příjmení. Nebyla by tedy oslovována jako Mata.
  • Konrád čekal na východ slunce, aby dostal svého druha a sebe z území nikoho, i když by na to měli dost času už za tmy.
  • Ve filmu desátník Reid přinese svému otci Orlandu Oxfordovi vzkaz od Conrada Oxforda a při popisu obsahu dopisu použije slovo "surrealistický". Slovo "surrealistický" vytvořil francouzský spisovatel a kritik Guillaume Apollinaire v roce 1927 - mnoho let po první světové válce - a široké uplatnění získalo až poté, co si ho ještě později přivlastnil Andre Breton. Není možné, aby se toto slovo používalo během událostí první světové války.
  • Exteriér Bílého domu ukazuje Trumanův balkon ve druhém patře jižní strany. Trumanův balkon byl dokončen až v roce 1948. Předtím zde žádný balkon nebyl.
  • Báseň, kterou vévoda z Oxfordu recituje, "Dulce et decorum est" od Wilfreda Owena, byla publikována až v roce 1920 a zpopularizována byla až v 60. letech 20. století, kdy byla zařazena do některých antologií válečné poezie. Není možné, aby tuto báseň měl v roce 1916.
  • Na evropské mapě z roku 1914 je zobrazena nizozemská provincie Flevoland, která byla zrekultivovanou zemí až o mnoho desetiletí později.
  • Král Jiří vypráví Oxfordu o účinnosti německé blokády a o hladu lidí na ulicích. K tomu nikdy nedošlo, a i když byly britské obchodní cesty napadány, ponorková válka v 1. světové válce nebyla tak dobrá a britská veřejnost nikdy nehladověla. To se však stalo za 2. světové války.
  • Oxford se při rozhovoru s Rasputinem zmiňuje o "Berjozkově klouzání". Taneční soubor Berežka byl proslulý tím, že se po parketu pohyboval v dlouhých šatech a působil, jako by se vznášel. Takto se objevil i Rasputin, který vstoupil do sálu obklopen dvěma ženami a klouzal bez zjevných kroků. Choreografka a tanečnice Naděžda Naděždina však soubor ani specializovanou choreografii založila až v polovině 40. let 20. století a na turné po Západě vyrazil až počátkem 50. let.
  • V roce 1914 je vidět dopravní značka SAVILLE ROW W1. Poštovní okrsky v Londýně byly číslovány až po vypuknutí války, kdy mnoho poštovních zaměstnanců odešlo bojovat za krále a vlast, protože noví zaměstnanci neznali všechny ulice v dané oblasti (v tomto případě v západním Londýně).
  • Vlajka vyvěšená na velvyslanectví USA v Londýně je moderní vlajka s 50 hvězdami. Děj filmu se odehrává před přijetím Aljašky a Havaje, takže použitá vlajka měla být 48hvězdičková.
  • Ke konci filmu Woodrow Wilson zničí usvědčující důkazy proti sobě tím, že hodí cívku filmu do ohně. Vzhledem k tomu, že se tak stalo kolem roku 1917, byl použitý filmový materiál nepochybně vyroben z nitrátu celulózy, a tak by se dalo předpokládat, že v Bílém domě způsobil vážný výbuch. Nitrocelulóza by však sice velmi rychle hořela, ale neexplodovala by.
  • V závěrečné scéně má král na sobě vojenskou uniformu s nárameníky "VR" a "ER". "VR" znamená Victoria Regina neboli královna Viktorie. "ER" není nesprávný odkaz na královnu Alžbětu II (Elizabeth Regina), ale spíše pravděpodobně znamená krále Eduarda VII (Edward Rex), který byl otcem krále Jiřího V. a měl být králem během Jiřího služby v královském námořnictvu.
  • Poprava ruské královské rodiny se provádí pomocí samopalu. V roce 1918 Rusové žádnou takovou zbraň neměli k dispozici. Rakousko sice v roce 1916 takovou zbraň vyrobilo, ale její počet byl velmi malý (méně než 1000 kusů) a zůstala experimentální, stejně jako nevydaná a daleko od nepřátelských linií. Navíc by se taková zbraň, která byla stále ve fázi vývoje, nedostala do rukou bolševiků.
  • Císař abdikuje s namířenou zbraní. Nátlak, který Wilhelma přiměl k abdikaci, byl politický (knížata různých německých států a revoluční nepokoje). Přesto teprve když Wilhelm ztratil podporu armády, abdikoval a uprchl do Nizozemska. Nikdo však na něj nemířil zbraní, aby ho donutil k abdikaci. I když ztratil podporu armády, armáda (které veleli konzervativní monarchisté) by přesto nikdy nedovolila, aby se nějací revolucionáři dostali ke císaři a ohrozili jeho život.
  • Búrové neměli na svých puškách sofistikované zaměřovače, jak bylo ukázáno na začátku, ale byli smrtelně přesní se svými železnými mířidly. Také by se nikdy nepřiblížili ke koncentračnímu táboru, natož aby na něj zaútočili.
  • Skutečná Mata Hari se nikdy nepodílela na špionáži amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Ve skutečnosti jí francouzský úřad Deuxième Bureau nabídl milion franků, aby svedla korunního prince Viléma, syna císaře Viléma II. a získala tak německé vojenské informace.
  • Exteriérové záběry císařského zámku jsou ve skutečnosti zámečkem Neuschwanstein, který se nachází v Bavorsku a ještě během 1. světové války patřil bavorskému králi Ludvíku III. Protože byl císař Vilém Prus, nemohl obývat bavorský zámek a svůj čas dělil mezi své hlavní sídlo v Neues Palais v Postupimi a Altes Palais v Berlíně.
  • Vévoda z Oxfordu řekne svému synovi Conradovi, že král Jiří V., car Mikuláš II. a císař Vilém byli bratranci a že jejich babička byla královna Viktorie. Ačkoli Jiří i Vilém byli prvními bratranci a vnuky Viktorie a Mikuláš byl Jiřího prvním bratrancem, nebyl Viktoriiným vnukem. On a Jiří byli prvními bratranci přes své matky, které nebyly Viktoriinými dětmi. Nicholas byl Wilhelmovým bratrancem z druhého kolena a vnukem Viktoriina bratrance z třetího kolena, dánského krále Kristiána IX. a jeho manželky královny Louisy. Mikuláš se však oženil s jednou z Viktoriiných vnuček, Alexandrou, která byla rovněž jeho sestřenicí z druhého a bratrancem Jiřího a Viléma z prvního kolena.
  • V čase 1 hodina a 13 minut je zobrazena vlajka Unie, která byla označena jako Union Jack. Tento termín je nověji přijímán jako britská vlajka. V dobovém nastavení by se mávaná vlajka označovala jako The Union Flag. Pokud by byla vyvěšena na moři, jednalo by se o The Union Jack.
  • Když Jeho Milost přistane se svým dvouplošníkem před svým domem, ozve se až příliš častý skřípavý zvuk přistávajících kol letadla. Ve skutečnosti je tento zvuk způsoben náhlým kontaktem brzdících kol rychle letícího letadla s vozovkou. V tomto případě letadlo přistává na trávě. Žádný takový zvuk by se neozval.
  • Atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda zachycuje Gavrilo Principa, jak hází první bombu a střílí na arcivévodu a jeho ženu. Ve skutečnosti je provedli jiní lidé. Byli to tři spiklenci a v době, kdy Princip arcivévodu zastřelil, byl první komplic již dopaden. Je však pravděpodobné, že se jedná o záměrnou změnu tvůrců filmu, která má zjednodušit děj.
  • Film zachycuje cara Mikuláše II., který se před zraky Vladimíra Iljiče Lenina vzdává trůnu. Ve skutečnosti car abdikoval po únorové revoluci v roce 1917 před ruskou dumou neboli parlamentem ve vlaku vracejícím se z fronty. Lenin se do té doby revoluce přímo neúčastnil a nebyl ani v Rusku, protože byl v exilu ve Švýcarsku. Po druhé revoluci, v říjnu 1917, se moci ujala prozatímní vláda a Lenin. Samozřejmě, spolu s dalšími volnostmi vůči skutečné historii, to mohlo být záměrné.
  • V krátkém flashbacku je zobrazena smrt cara Mikuláše a jeho rodiny, a přestože scéna byla pečlivě zrekonstruována až na tapety ve sklepě, je rodina rychle zabita jediným výstřelem z něčeho, co vypadá jako samopal, jednou osobou, která se vydává za fotografa. Skutečná poprava byla mnohem chaotičtější a krutější: vrazi rodinu lstí přiměli pózovat pro fotografii, ale žádný fotoaparát nepřinesli. Místo toho velitel stráží přečetl provizorní rozsudek smrti a pak do místnosti vstoupilo celé komando. Po střelbě byli car, jeho žena a syn zabiti, ale čtyři dcery zůstaly naživu díky tomu, že měly v šatech zašité šperky, takže je vojáci dorazili bajonety a pažbami svých pušek. Vzhledem k hrůzné povaze této události je možné, že se jedná o záměrnou změnu ze strany režiséra.
  • Na lodi, když si generál prohlíží mrtvé zprávy, odkládá pravou rukou papír a v levé stále drží stránku.V další scéně však drží složku pravou rukou a levou ukazuje na stránku.
  • V akční scéně v Rusku, která trvá přes 10 minut, je Tom Hatt kaskadérem Rhyse Ifanse, Cali Nelle kaskadérem Djimona Hounsoua a Mark Faulkner kaskadérem Ralpha Fiennese.
  • Původní kameraman filmu Ben Davis musel projekt opustit během dotáček kvůli svým závazkům k filmu Eternals (2021).
  • Film se soustředí na předpoklady první světové války a geopolitické strategie války, většinou z britského pohledu, aniž by se zmínil o Francii. Nejblíže se k tomu dostane až v samotném závěru, kdy je zmíněna Versailleská smlouva. Pro připomenutí, Francie byla jednou z hlavních mocností tohoto konfliktu, většina západní fronty se nacházela na francouzském území a mnoho z nejkrvavějších bitev války se odehrálo ve Francii.
  • Kašmírový šál "kamalira" a s ním spojený kroužkový test je fiktivní náhražkou šál vyrobených z kašmíru "shahtoosh" určitého ohroženého druhu antilopy; "shahtoosh" je označení jemnosti příze při spřádání a tkaniny při tkaní nebo pletení. Šály shahtoosh jsou chráněné (od roku 2022) a podle mezinárodních zákonů se nesmí vyvážet.
  • Rasputin ovládající rodinu ruského císaře pomocí náboženství a opia je odkazem na slavný citát Karla Marxe: "Náboženství je opium lidu".
  • Výměna: Polly: Vypadá to lépe, Vaše Milosti. Vévoda z Oxfordu: Ozvěny z filmu Kingsman: Tajná služba (2014): Merlin: Vypadáš dobře, Eggsy. Eggsy: Což je ozvěna z filmu Trading Places (1983): Louis: Vypadáš dobře, Billy Rayi! Billy Ray: Cítím se dobře, Louisi.
  • Orlando Oxford je pojmenován podle románu Virginie Woolfové "Orlando", který vyšel v roce 1928 v nakladatelství Oxford World's Classics.
  • Číslo letadla Oxford je 003, což je slovní hříčka, protože film je třetím filmem Kingsman a číslování je poctou filmům s Jamesem Bondem, které inspirovaly sérii Kingsman.
  • Jedná se o poslední film, na kterém Bradley James Allan pracoval jako koordinátor kaskadérů před svým úmrtím v důsledku nemoci 7. srpna 2021. Bylo mu 48 let.
  • Tento film byl nejprve odložen z 15. listopadu 2019 na 14. února 2020, poté následovaly další odklady na 18. září 2020, pak na 12. února 2021, pak na srpen 2021 a nakonec na 22. prosince 2021.
  • Během části ruského večírku zazní ukázky z baletu Louskáček (1892) Pjotra Iljiče Čajkovského, včetně ikonického "Tance víly z cukrové švestky".
  • Tom Hollander hraje krále Jiřího V., cara Mikuláše II. a císaře Viléma II., kteří jsou podle filmu bratranci a sestřenicemi královny Viktorie. Ačkoli se obsazení stejného herce do těchto tří rolí může zdát jako vtip, ve skutečnosti zůstává velmi blízko historické pravdě: ve skutečném životě byli Jiří a Vilém bratranci z prvního kolena - oba byli vnuky Viktorie a prince Alberta - a oba si byli velmi podobní. Mikuláš a Jiří byli také bratranci z prvního kolena, protože oba byli vnuky dánského krále Kristiána IX. a podobně si byli velmi podobní (téměř by se mohli vydávat za dvojčata). Mikuláš a Vilém byli pouze bratranci ze třetího kolena, neboť oba pocházeli z rodu ruského cara Pavla I. Mikuláš nebyl potomkem Viktorie a oba se nikdy nesetkali až do Jiřího svatby, kdy bylo Mikulášovi 25 let. Mikuláš se později oženil s Viktoriinou vnučkou princeznou Alix, čímž se stala jeho tchyní. V tomto filmu Hollander také podruhé ztvárnil Jiřího V. na filmovém plátně; předtím hrál tuto roli v britské minisérii Ztracený princ (2003).
  • Rasputinův tanec zahrnuje pohyby z různých gruzínských lidových tanců.
  • Jako syn Orlanda Oxforda, vévody z Oxfordu (ztvárněného Ralphem Fiennesem), měl mít Conrad Oxford, postava Harrise Dickinsona, vlastní šlechtický titul. Když je někdo jmenován šlechticem v jednom ze tří nejvyšších šlechtických stupňů (vévoda, markýz nebo hrabě), jsou mu uděleny také vedlejší tituly, známé také jako zdvořilostní tituly, které se používají k udělení zdvořilostního šlechtického titulu jeho dědicům, zejména jeho následníkovi, kterým byl právě Conrad. Tato praxe je dostupná pouze pro pány tří nejvyšších stupňů anglického/britského/britského šlechtického systému (což znamená vévodu, markýze nebo hraběte), kteří mají více než jeden titul, jeho nejstarší syn - sám není šlechticem - může "ze zdvořilosti" používat jeden z nižších titulů svého otce. Aktuálním příkladem (v době uvedení tohoto filmu v roce 2021) je vévoda z Norfolku, který je zároveň hrabětem z Arundelu a baronem Maltraversem. Proto je jeho nejstarší syn stylizován jako "hrabě z Arundelu" (bez určitého členu "The", který označuje substantivní titul), a to ze zdvořilosti, což také naznačuje, že jeho syn je dědicem vévody z Norfolku. Konrád Oxford by měl být zcela jistě oslovován a označován jako hrabě nebo jakýkoli zdvořilostní titul, který byl jeho otci udělen, když byl jmenován vévodou z Oxfordu.
  • V celém příběhu se opakuje téma "Oxfordové, ne lumpové". To je ozvěnou hesla Kingsmanů "Oxfords; not brogues".
  • Pracovní název filmu byl "Velká hra". Tímto termínem se označovalo politické střetnutí mezi Anglií a Ruskem v 19. století. Poprvé ho použil britský diplomat Arthur Conolly v roce 1840 a později ho zpopularizoval Rudyard Kipling ve svém románu "Kim" z roku 1901.
  • Přípitek krále Jiřího na Oxford se slovy "Peace in our time" (Mír v naší době) je odkazem na skutečný citát britského premiéra Nevilla Chamberlaina. Těsně před druhou světovou válkou Chamberlain vyjednal dohodu s Adolfem Hitlerem, aby ho uklidnil. Když válka skutečně vypukla, slova "mír v naší době" se stala ironickými, stejně jako ve filmu, když válka zuřila dál.
  • Ačkoli Stanley Tucci hraje pouze "velvyslance Spojených států", jeho vzhled a vizáž jsou vytvořeny podle skutečného Waltera Page, který působil jako velvyslanec Spojených států ve Spojeném království v letech 1913-1918.
  • Oxford se při rozhovoru s Rasputinem zmiňuje o "Berjozkově klouzání". Taneční soubor Berežka byl proslulý tím, že se po parketu pohyboval v dlouhých šatech a vypadal jako na kolečkách nebo se vznášel. Takto se objevil i Rasputin, který vstoupil do sálu obklopen dvěma ženami a klouzal bez zjevných kroků.
  • Rasputin byl otráven, ubodán, zastřelen a utopen. I když se o tom stále spekuluje, skutečný Rasputin byl údajně otráven, zastřelen a jeho tělo bylo vhozeno do řeky.
  • Ve skutečnosti kníže Felix Jusopov tvrdil, že Grigorij Rasputin konzumoval čaj a koláče a poté víno, které byly otráveny kyanidem. Když ho to nezabilo, střelil ho Jusupov do hrudi. Později, poté co se vydával za Rasputina, aby to vypadalo, že se vrátil domů, Jusupov zkontroloval tělo, jen aby byl napaden zcela živým Rasputinem, který ho pronásledoval na nádvoří paláce, kde ho Vladimir Puriškevič znovu zastřelil. Tělo bylo poté svrženo do řeky Malá Něvka.
  • Báseň, kterou Conrad posílá svému otci, je skutečná báseň anglického vojáka Wilfreda Owena "Dulce et Decorum est". Owen byl zabit v boji týden před podepsáním příměří.
  • Prezident Woodrow Wilson požádá o skleničku Statesmana, whisky pocházející z palírny, která se nakonec stane aliasem agentury Statesman představené ve filmu Kingsman: Zlatý kruh (2017).
  • Pastýř je částečně založen na Fritzi Joubertu Duquesnovi, jihoafrickém vojákovi, který během druhé búrské války špehoval pro Búry a během první a druhé světové války pro Němce. Duquesne se stal známým jako "muž, který zabil Kitchenera" kvůli svému tvrzení, že řídil ponorku, která měla potopit loď HMS Hampshire.
  • Film správně zobrazuje první použití koncentračních táborů Brity během búrských válek (nejedná se o německý vynález). Oxfordova manželka Emily (Alexandra Maria Lara) je volně založena na Emily Hobhouseové, britské aktivistce, která během druhé búrské války odhalila žalostné podmínky v těchto britských koncentračních táborech.
  • Matthew Vaughn původně zamýšlel, že Rasputinův taneční souboj bude probíhat na orchestrální verzi písně "Rasputin" od Boney M., v souladu s tím, že bitvy Kingsmanů se odehrávají na populární hudbu, nicméně se mu to nezdálo, a tak místo toho použil v souboji "1812 Overture" ruského orchestrálního skladatele Pjotra Iljiče Čajkovského.
  • Oxfordská retrospektivní scéna se odehrává během bitvy u Ginnisu 30. prosince 1885. Jednalo se o poslední bitvu, kterou Britové vybojovali ve svých historických červených kabátech.
  • Příhoda s Zimmermannovým telegramem je skutečnou historickou skutečností. Německo skutečně navrhlo Mexiku napadnout Spojené státy, aby je i v případě vyhlášení války udrželo mimo Evropu. Mexiku byla nabídnuta území Arizony, Nového Mexika a Texasu, která ztratilo během mexicko-americké války. Také, jak je zobrazeno ve filmu, telegram, který byl zaslán německému velvyslanci v Mexico City (jistému Heinrichu von Eckardtovi), byl skutečně zachycen Británií, dešifrován a poté předán prezidentu Woodrowu Wilsonovi, který skutečně čekal na potvrzení. Mexiko, které se nacházelo uprostřed občanské války, nakonec německý návrh odmítlo.
  • Výrok generála Kitchenera "Cílem války není zemřít za svou zemi, ale donutit nepřítele, aby zemřel za svou!" je mnohem rafinovanější verzí skutečného výroku generála druhé světové války George S. Pattona v projevu k mužstvu třetí americké armády 31. května 1944. Skutečná věta zní: "Žádný bastard nikdy nevyhrál válku tím, že by zemřel za svou zemi. Vyhrál ji tím, že donutil jiného ubohého tupého bastarda zemřít za svou vlast."
  • V jednu chvíli ukazuje Conrad svému otci bílé pírko, které dostal jako symbol zbabělosti, protože nebojoval ve válce. Jednalo se o skutečnou praxi: Řád bílého peří byl klub, který veřejně ponižoval muže do vojenské služby tím, že jim přímo daroval/posílal bílá pírka. Řád vymyslel admirál Penrose-Fitzgerald, aby podpořil nábor a vlastenectví. Ačkoli byl účinný, někdy se stal terčem útoku nesprávných lidí. Například při jednom incidentu obdržel zraněný voják pírko cestou na recepci k vyznamenání.
  • Jak je ukázáno ve filmu, skutečný král Jiří V. si v důsledku protiněmeckých nálad změnil příjmení ze Sasko-Kobursko-Gothajského na Windsorské. Byl otcem krále Jiřího VI, dědečkem královny Alžběty II a pradědečkem krále Karla III.
  • První panoramatické pohledy na zákopy s hlasem pastýře, zejména zobrazení hor vystřílených nábojnic, jsou převzaty ze skutečných fotografií z bitvy na Sommě. Bitva, která se odehrávala od července do listopadu 1916 a neměla jasného vítěze, stála život přibližně 700 000 britských a francouzských vojáků a 550 000 Němců. Jak je vidět, celé prapory byly koseny kulometnou palbou a jen během prvního týdne bylo vypáleno přes milion střel.