Mrtví neumírají

53%

Zajímavosti 27

  • V závěrečném souboji Tom Waits v monologu odkazuje na Lou Reeda ve větě "Reap what you sow" a na Davida Bowieho v následující větě "Ashes to ashes" Oba byli dobrými přáteli Iggyho Popa.
  • Postava Tildy Swinton se jmenuje a vypadá jako Zelda ze série videoher "Legend of Zelda". Všechny její odkazy a vzhled jsou modelovány z popkultury, ke které má přístup cizí rasa.
  • Postava Tildy Swinton se jmenuje Zelda Winston. Obě jména znějí velmi podobně. Zdá se, že některé postavy jí říkají spíše Tilda než Zelda. Winston je také přesmyčkou slova Swinton. Podobně postava Rosie Perez se jmenuje Posie Juarez, což jsou téměř fonetické spoonerismy jedna druhé.
  • Scénárista a režisér pochází z Akronu v Ohiu. To vysvětluje, proč (v 15. minutě) můžete uvnitř "Bobbyho plynu" vidět plakát "Ghoulardiho", nočního televizního moderátora na WJW TV-8 v Clevelandu z 60./70. let. (Plakát Ghoulardiho je v této scéně na horní polovině dveří za Bobbym). Ghoulardiho hrál Ernie Anderson. Anderson byl v 80. letech hlasem stanice ABC a je známý jako člověk, který namluvil upoutávky ABC včetně "The Loooovvvvee Boat".
  • Části filmu Mrtví neumírají (a scény z Jarmuschova předchozího filmu Zlomené květiny) se natáčely v newyorském Hudson Valley, kde má režisér svůj druhý domov. Natáčení probíhalo v blízkosti mnoha jablečných sadů a farmářských stánků a podle známé místní historky si pan Murray o přestávce "vypůjčil" rekvizitní policejní vůz a pak sebe a několik spoluhráčů odvezl do místního stánku, kde v roli nepoznaného muže přesvědčil prodavačku, aby mu dala tucet koblih s tím, že se pro ně vrátí "po šichtě".
  • Poté, co Hank zabije první dva zombíky, kteří vstoupí do železářství, zmíní se, že to byli jeho dva nejlepší zákazníci, Travis a Dallas, bratři Goodovi. Travis a Dallas Goodovi jsou členy kanadské rock and rollové / country and westernové skupiny The Sadies z Toronta v Ontariu.
  • Když Bobby Wiggins (Caleb Landry Jones) přebírá zásilku, má na sobě odznak "Noc oživlých mrtvol".
  • Jako pocta scéně z filmu Shaun of The Dead je zde scéna, kdy postava rychle střídá několik zpráv, tentokrát v rádiu, nikoli v televizi, a dialogy stále plynou a dávají smysl.
  • Původně měl ve filmu hrát Daniel Craig, ale protože se jeho natáčecí plán kryl s plánem Adama Drivera, byl Jim Jarmusch nucen jeho roli před natáčením vyškrtnout.
  • Zahajovací film filmového festivalu v Cannes 2019.
  • Tento film obsahuje několik odkazů na Ernieho "Ghoulardiho" Andersona, moderátora populárního nočního hororového pořadu "Shock Theatre", který běžel v 60. letech v clevelandské televizi. Na stěně benzinové pumpy za Bobbym je vidět plakát s Ghoulardim a v jednom okamžiku filmu Bobby řekne skupině dětí "Zůstaň nemocný", na což děti odpoví "Zmodrej, Bobby". "Stay sick" a "turn blue" byly Ghoulardiho hlášky. Režisér Jim Jarmusch, který pochází z Akronu, vyrůstal na Ghoulardim jako dítě a uvedl, že ho ovlivnil v jeho tvorbě. Ernie Anderson je také známý jako otec režiséra Paula Thomase Andersona, který po této postavě pojmenoval svou vlastní produkční společnost Ghoulardi Films.
  • Jeden z náhrobků na hřbitově (zobrazen dvakrát) je pro "Samuela Fullera". To je odkaz na legendárního režiséra Sama Fullera, kterého režisér Jim Jarmusch obdivoval, pracoval pro něj a spolupracoval s ním na dokumentu Tigrero z roku 1994: Film, který nebyl nikdy natočen."
  • "Centerville" je odkaz na fiktivní město z filmu 200 motelů (1971) Franka Zappy. Město Centerville se však nachází v Kalifornii, Delaware, Georgii, Illinois, Indianě, Iowě, Kentucky, Massachusetts, Missouri, Severní Karolíně, Ohiu, Pensylvánii, Jižní Karolíně, Jižní Dakotě, Tennessee, Texasu, Utahu, Virginii, Washingtonu a Wisconsinu. Ačkoli auta mají poznávací značky PA a jako blízká města jsou uvedena Pittsburgh & Latrobe.
  • Náčelník Cliff Robertson (Bill Murray) se ptá strážníka Ronnieho Petersona (Adam Driver), jestli je "20 minut po osmé", protože je osm hodin a venku je ještě světlo, což je odkaz na film George A. Romera Noc oživlých mrtvol, kde se Barbara ptá na denní světlo a čas.
  • První film Jima Jarmusche za jeho 35letou kariéru, který se dočkal širokého uvedení (více než 600 kin) v USA.
  • Jim Jarmusch původně počítal s Brucem Campbellem v roli Malloryho O'Briena, který však po téměř čtyřiceti letech účinkování v těžce nalíčených strašidelných filmech roli odmítl. Poté bylo rozhodnuto, že by se postava mohla přepsat na ženu, a Jarmusch oslovil Carol Kane, s níž spolupracoval na filmu V polévce (1992) spolu se Stevem Buscemim, a ta roli přijala.
  • Tilda Swinton vnukla Jimu Jarmuschovi nápad natočit zombie film během práce na filmu Only Lovers Left Alive.
  • RZA je řidičem doručovacího vozu WU-PS, což je hříčka s logem Wu-Tang a společností UPS. RZA je zakládajícím členem Wu-Tang Clanu.
  • Když Adam Driver přijíždí do bistra ve svém malém červeném chytrém autě, zvuky jsou převzaty ze zvukového efektu vozidla z Hvězdných válek. Když později předává klíče Tildě Swinton, všimne si řetízku od Hvězdných válek. Obě tyto scény odkazují na účast Adama Drivera ve filmové sérii Star Wars jako postavy Kylo Rena.
  • Zoe, Zack a Jack řídí Pontiac LeMans. Je to přesně ta samá značka a model, který řídili Barbara (Judith O'Dea) a Johnny (Russell Streiner) v prologu původního filmu Noc oživlých mrtvol (1968). Ve filmu na něj přímo odkazuje Bobby Wiggins (Caleb Landry Jones).
  • Film je plný odkazů na film George A. Romera "Noc oživlých mrtvol" (1968), včetně výskytu nechvalně proslulé nahé zombie v podání původní herečky. Také tři hipsterští teenageři omylem pocházejí z Pittsburghu, města, kde Romero studoval a začal svou režisérskou kariéru.
  • Zpěvák ústřední písně filmu Sturgill Simpson se objeví v roli zombie s kytarou.
  • Podle Jima Jarmusche se ho Iggy Pop před natáčením zeptal, jaká je historie jeho postavy zombie, a Jarmusch mu vysvětlil, že byl se svou přítelkyní zabit na motorce v roce 1973 poté, co odešel z koncertu Blue G-yster Cult. Iggy Pop v roce 1973 skutečně vystupoval s Blue Öyster Cult a Kiss.
  • Když tři policisté jedou po silnici směrem ke hřbitovu, postava Adama Drivera se vykloní z okénka s mačetou a usekne hlavu jedné konkrétní zombie. Tato zombie je oblečena ve stejném oblečení a se stejnými vlasy jako postava Billa Murrayho ve filmu Zombieland z roku 2009.
  • Obří mraveniště jsou skutečná a byla náhodně objevena při natáčení filmu Poustevník Bob v lese. Jimovi se natolik zalíbily, že scénu a dialog přidal spontánně.
  • Bezprostředně po Posieho "brutálních útocích" se z hrobů vynoří několik zombií. Rytiny na náhrobcích jsou všechny obráceně, což ukazuje, že tato scéna byla převrácena.
  • Film se odehrává v Pensylvánii. Místní auta mají kromě obvyklých zadních poznávacích značek i přední. Auta v Pensylvánii nepoužívají přední poznávací značky.