Bohu žel

?
Bohu žel

Celovečerní autorský dokumentární film Saši Dlouhého Bohu žel sleduje šest uprchlických příběhů prožívaných po dobu několika let v České republice. Ta, jako bývalý člen sovětského socialistického bloku a dnes součást Evropské unie, vykazuje z celoevropského pohledu téměř největší odpor vůči uprchlíkům, aniž by sama nějaké měla. Míra odmítání migrantů, především těch nelegálních a s muslimskou vírou, je v přímé úměře k frekvenci tématu ve volebních programech politických stran i hlavy státu. Cíleně podporovaná protiuprchlická hysterie s uprchlíkem jako virtuální realitou je ve filmu, naštěstí stejně jako ve skutečnosti, vyvažována prací lidskoprávních organizací i stále ještě podstatnou částí společnosti odmítající přijmout nenávist jako jednu ze svých norem. Nenávist, která pramení ze strachu a neznalosti. Nenávist, která umožňuje manipulaci a zítra se může obrátit proti komukoliv z nás. (Aerofilms)



Recenze: Bohu žel

Kinobox.cz
30%

Film Bohu žel mě strašlivě nudil. Neprovokoval mě, nebyl v konfliktu s mým přesvědčením, nepřinášel kontroverzní otázky, nenabourával můj pohled na migranty ani na nikoho jiného. Jenom mě strašlivě nudil.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Strašně, strašně fádní! Fakt to chce vyjít z krabice a začít uvažovat mimo rámec českého utilitárního žurnalistického dokumentu, protože koukat 85 minut na rutinní observaci obsahující přesně a výhradně to, co je naprosto jasné, že v ní musí být, je prostě... zbytné. Zvlášť když jsou vybíráni lidé stejného ražení, tedy bezproblémoví sympaťáci, co brnkají na kytaru romantické melodie, nebo jsou tak alespoň prezentováni, aniž bychom se o nich něco pořádného dozvěděli. Stačí se podívat, jak se s úplně stejným námětem vypořádal třeba Hendrikx v Cizinci v ráji. 2 a 1/2.

Dodatečné informace

Původní název:
Bohu žel (více)
  • Česká republika Bohu žel
  • Česká republika God Forsaken
Premiéra v ČR:
17. 5. 2018
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění