Vdovy

67%

Zajímavosti 36

  • Když na začátku filmu vybuchne dodávka, trvá to jen několik vteřin, než zásahová jednotka zahájí palbu, než vybuchne. Když je později ukázán zevnitř budovy a odhaluje se, co se skutečně stalo, trvá to mnohem déle a trvá to mnohem více výstřelů.
  • Veronica Rawlingsová (Viola Davisová) bydlí v jednom ze dvou slavných luxusních činžovních domů Miese van der Rohe na Lake Shore Drive v Gold Coast.
  • Původní britský televizní seriál Vdovy (1983) se odehrával v Londýně a režisér Steve McQueen je Brit. McQueen se však již na začátku rozhodl přesunout natáčení do Chicaga, protože měl pocit, že Londýn se pro loupežný film již nehodí. Chicago se však začalo dostávat na titulní stránky novin kvůli zločinům se střelnými zbraněmi a policejním přestřelkám.
  • Cynthia Erivo, která ve filmu hraje Belle, je ve skutečném životě uznávanou zpěvačkou - v roce 2016 získala cenu Tony za nejlepší ženský herecký výkon v muzikálu a také cenu Grammy za nejlepší hudební divadelní album za svůj výkon v broadwayském obnoveném představení Purpurová barva. V tomto filmu se původně objevila scéna, v níž Erivo skutečně zpívala, nicméně z konečné verze byla vystřižena, protože režisér Sir Steve McQueen chtěl, aby její výkon byl "co nejčistší, žádný zpěv, nic", s čímž herečka souhlasila.
  • Film byl poprvé oznámen v březnu 2015, scénář napsali Gillian Flynnová a Steve McQueen a McQueen se ujal režie. V září 2016 se k obsazení připojila Viola Davis. Následující měsíc se na palubě objevila Cynthia Erivo. Následující rok, v únoru 2017, se k projektu v hlavních rolích připojili Elizabeth Debicki, Michelle Rodriguez a Daniel Kaluuya. Hlavní natáčení začalo 8. května 2017 v Chicagu ve státě Illinois a skončilo ještě téhož léta, koncem července.
  • Druhý film Steva McQueena s Garretem Dillahuntem v hlavní roli. Předtím spolu pracovali na filmu 12 let v řetězech (2013).
  • Režisér Steve McQueen a spoluautorka scénáře Gillian Flynnová pro film spolupracovali s FBI. Viděli film Matrix (1999), mluvili s politiky a duchovními mimo záznam, hovořili se soukromými vyšetřovateli a setkali se s lidmi z podsvětí.
  • Jennifer Lawrence byla údajně oslovena pro roli Alice, ale musela ji odmítnout kvůli kolizi s natáčením filmu Rudá volavka (2018). Roli by si měla zahrát Elizabeth Debicki.
  • Herečka Ann Mitchell se krátce objeví ve scéně pohřbu jako matka Amandy (Carrie Coon). Hrála hlavní roli v původním britském televizním seriálu, podle kterého je tento film natočen.
  • Jedná se o první celovečerní film Steva McQueena v roli režiséra od filmu 12 let v řetězech (2013), který v roce 2014 získal Oscara za nejlepší film. Tento film se stal prvním filmem režírovaným a produkovaným černošským tvůrcem, který získal cenu za nejlepší film.
  • Ve filmu bylo použito více než osmdesát chicagských lokací.
  • Kameraman Sean Bobbitt pracoval s režisérem Stevem McQueenem na všech jeho celovečerních filmech a tento film byl jejich čtvrtou spoluprací na velkém filmu. Bobbitt s McQueenem spolupracoval také na několika jeho krátkých filmech.
  • Natáčení probíhalo od začátku května do konce července 2017 a trvalo 60 dní.
  • Stejně jako její postava ve filmu, ani Elizabeth Debicki v době natáčení filmu nemohla řídit. Příležitost získat řidičský průkaz promeškala už jako teenagerka, pak odešla na hereckou školu do města a necítila potřebu si ho udělat.
  • Jeden z největších úsměvných momentů filmu přichází, když Alice (Elizabeth Debicki), čerstvě po svém prvním rande jako společnice, vejde do vdovského doupěte ve zlatých šatech Herve Leger, které Linda (Michelle Rodriguez) přirovná ke kondomu. Tuto hlášku Rodriguezová skutečně pronesla, což se hodilo, protože kostýmní výtvarnice Jenny Eaganová chtěla, aby šaty působily trochu lacině a trochu nepatřičně.
  • Jeden z komparzistů ve filmu v sérii tweetů uvedl, že Colin Farrell (který hraje Jacka Mulligana) mezi záběry vyprávěl přes megafon vtipy, aby pobavil velký dav komparzistů, a že si všiml, jak herec pomáhá starší ženě s botou.
  • Ve scéně v tělocvičně se objeví americké hiphopové duo The Cool Kids (Sir Michael Rocks a Chuck Inglish). Jsou zrovna uprostřed freestylu, když se objeví postava Daniela Kaluuyi, a tak je donutí pokračovat.
  • Píseň, která zazní během závěrečné scény a závěrečných titulků, se jmenuje "The Big Unknown" a napsala a nazpívala ji nigerijská zpěvačka a skladatelka Sade. Jedná se o druhou píseň, kterou umělkyně přispěla na soundtrack v roce 2018, první byla 'Flower of the Universe' pro film V pasti času (2018)
  • Režisér Steve McQueen se při psaní scénáře obrátil na Gillian Flynnovou, autorku několika úspěšných románů, z nichž některé se dočkaly filmového a televizního zpracování. Flynnovou projekt okamžitě zaujal, a to jak kvůli místu, které je zde věnováno ženám, tak kvůli jejímu rodnému Chicagu.
  • Toto byla první filmová role, kterou broadwayská hvězda Cynthia Erivo kdy natočila. Ve stejném roce se objevila i v dalším filmu Zlý časy v El Royale (2018), a přestože tento film byl uveden do kin měsíc před tímto, Erivo natáčela film Vdovy (2018) v létě 2017 a Zlý časy až na začátku roku 2018.
  • Podle režiséra Steva McQueena měl první sestřih filmu délku blížící se třem hodinám. Konečný sestřih má 129 minut.
  • Podle Violy Davisové jeden z maskérů filmu přiměl celý štáb k 28denní očistné kúře. Když Davisová vystoupila v pořadu The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2014), řekla: "Museli jsme každý den meditovat a dělat další věci a nesměli jsme jíst. Tedy, mohli jsme jíst - ale nemohli jsme žvýkat a sát." Z 28 dnů, které měla tekutá očista trvat, vydržela Davisová dva dny, než se zhroutila a šla do McDonaldu.
  • Olivia, west highland white teriérka, která ve filmu vystupuje, dostala na natáčení vlastní přívěs a ošetřovatele. Ačkoli herečka Viola Davisová zpočátku váhala, zda s ní má pracovat, nakonec si psa zamilovala během prvních pěti minut po setkání.
  • Režisér Steve McQueen obsadil Elizabeth Debicki do role Alice poté, co se dozvěděl o její divadelní hře z roku 2014 s názvem "The Maids", kde hrála s Cate Blanchett a Isabelle Huppert. Když se o hře dozvěděl, zavolal si ji na konkurz a byl tak ohromen, že jí roli nabídl jen hodinu po skončení konkurzu.
  • West highland white teriér, který ve filmu vystupuje, se i ve skutečnosti jmenuje Olivia a narodil se v roce 2015. Na plátně se poprvé objevila v seriálu společnosti Netflix Nenasytná (2018). V témže roce se objevila také v tomto filmu i ve snímku Noční hra (2018).
  • Dlouhý záběr sledující auto byl natočen na trase osmi bloků v Chicagu, kde se jelo ze 47. ulice do honosného sídla v Hyde Parku.
  • Trenérka dialektu Tanera Marshallová pracovala s herci na jejich chicagském přízvuku. Nejprve shromáždila ukázky, aby se vyhnula stereotypům, a pak nechala na režisérovi a hercích, aby vyhodnotili, co se k jednotlivým postavám nejlépe hodí. Poté s herci individuálně pracovala na zdokonalování výslovnosti.
  • Elizabeth Debicki je vyšší než Jacki Weaver, která ve filmu hraje její matku. O společném natáčení scén Weaverová řekla: "Je to nádherná holka, ale měří metr devadesát a já metr padesát, takže jediný způsob, jak nás mohli dostat do stejného záběru, byl, že ona seděla!" Ačkoli si Weaverová a Debickiová nejsou podobně vysoké, obě jsou Australanky.
  • Po obsazení do filmu začala Michelle Rodriguez pracovat s hereckým trenérem, což bylo poprvé od jejího filmového debutu v miláčkovi festivalu Boxerka (2000) před osmnácti lety. Herecký kouč s ní pracoval na jedné z emotivně náročnějších scén, v níž se její postava střetne a následně políbí muže, který rovněž truchlí nad ztrátou manžela.
  • Autorka Gillian Flynnová poprvé pracuje na scénáři, který není založen na jednom z jejích románů. Předtím adaptovala pro filmové plátno filmy Zmizelá (2014), Temné kouty (2015) a Ostré předměty (2018), které byly všechny napsány podle jejích knih.
  • Viola Davisová se při přípravě na film zeptala režiséra Steva McQueena, jakou paruku nebo příčesky by si měla vzít, aby mohla hrát Veroniku. Byla šokována, když jí McQueen řekl, aby nosila vlasy tak, jak jsou. Davisová později poznamenala, že to pro ni byla osvobozující zkušenost a důležitá společenská výpověď.
  • Film vznikl na motivy britského televizního seriálu Vdovy (1983). Režisér Steve McQueen začal o adaptaci šestidílného kriminálního dramatu do filmové podoby přemýšlet v roce 2012, kdy natáčel vítězný snímek 12 let v řetězech (2013).
  • Skladatel Hans Zimmer krátce pracoval na původním televizním seriálu Vdovy (1983), z něhož tento film vychází, jako asistent jeho skladatele Stanleyho Myerse.
  • První celovečerní film Steva McQueena, ve kterém nehraje Michael Fassbender. Fassbender hrál v předchozích třech McQueenových filmech: Hlad (2008), Stud (2011) a 12 let v řetězech (2013). Předtím McQueen režíroval pouze krátké filmy.
  • Po třech desetiletích kariéry, kdy hrála více než 75 převážně vedlejších rolí, je tento film první hlavní rolí Violy Davisové ve velkém studiovém filmu.
  • Podle režiséra Steva McQueena Colin Farrell (Jack Mulligan) a Robert Duvall (Tom Mulligan) v mnoha scénách improvizovali.