Tiché místo

77%

Zajímavosti 47

  • Tito tvorové musí mít (shodou okolností) stejný slyšitelný rozsah jako lidé (~20 Hz až 20 kHz), jinak by někdo přišel na to, že je lze snadno překazit vysíláním bílého šumu s vysokou amplitudou nad a pod těmito frekvencemi, aby přehlušil zvuky běžné lidské činnosti (např. řeč). Lidé by tak nebyli ovlivněni a mohli by žít svůj každodenní život v podstatě normálně (a tvorové by nakonec zemřeli hlady).
  • Když se Evelyn probudí v trezorové místnosti, kterou zaplavuje voda, a v protějším rohu se objeví tvor, je nejen nevysvětlitelně odstraněno víko z dětské schránky, ale také už není použita kyslíková maska. Kdyby spala a Lee je tam nechal, stoupající voda by víko neodstranila a neodstranil by je ani tvor. Ledaže bychom měli věřit tomu, že když měl Lee pocit, že je v této místnosti dostatečně bezpečné mluvit a že ho tvorové neslyší, že mu stálo za to riskovat a pokoušet osud tím, že nechá dítě také otevřeně plakat, a neobtěžovat se s bezpečnou schránkou, kterou přece jen sestavili, aby mu zaručili bezpečí?
  • Příšery jsou znázorněny pouze s pasivním sonarovým snímáním. To znamená, že vás nemohou detekovat a jste v bezpečí, dokud nevydáváte žádný zvuk, i když se pohybujete po místnosti.Film však také ukazuje, že příšery mohou provádět složité pohyby, jako je sestup po schodech nebo výstup po schodech. K provedení tohoto druhu složitého pohybu potřebují příšery znát přesné polohy okolních pevných těles, v tomto případě přesné polohy jednotlivých schodů. A aby bylo možné zjistit přesnou polohu okolního pevného tělesa, musí mít příšery aktivní sonarové snímání. Proto ve filmu nevidíte, že by při pohybu narážely do stěn. A pokud mají aktivní sonarové snímání, jste mrtví, pokud se v jejich přítomnosti pohybujete po místnosti.
  • Na začátku, když rodina vyjma malého dítěte opustí obchod, je ve výloze vlevo od dveří vidět hlava muže, který si zřejmě uvědomí, že je natáčen, a ustoupí, ale pak je opět vidět.
  • Většina novin je datována říjen-listopad 2018 a jedny již v květnu 2017. V "Den 473" si Evelyn píše do kalendáře středu 3. října, což byla středa pouze v roce 2018 (před novinami) a znovu až v roce 2029. Nehledě na to, že nultý den by byl v polovině června a možná se týkal spíše izolace rodiny než začátku invaze (Beauova smrt v roce 2020 je až 89. den), je pravděpodobné, že nadále používala kalendáře z roku 2018 a ignorovala dny v týdnu, protože novější nikdy nevznikly.
  • Rostliny kukuřice na poli jsou v 472. den zelené. To znamená, že byly zasety v aktuální sezóně. Mají plné silo kukuřice, takže není důvod, proč by museli zasít celé pole kukuřice, aby uživili svou malou rodinu. Také dokonale vyrovnané řádky naznačují, že byly zasety strojem, který by byl velmi hlučný.
  • Člověk hluchý od narození by nevěděl, jak hlasitý zvuk různé činnosti vydávají, takže by pravděpodobně nemohl vědomě žít tiše. Neslyšící člověk se sluchadly nebo kochleárním implantátem si však může spojit nárazy, vibrace atd. s vydáváním zvuků. Kromě toho by Regan byla svou rodinou naučena být velmi ostražitá vůči možným činnostem způsobujícím hluk, jak je vidět na intenzivní úzkosti jejího slyšícího bratra, pokud jde o vydávání hluku. Je také možné, že se Regan narodila slyšící a ohluchla až později v životě.
  • Běžná konverzace v interiéru při hlasitosti 66 dB by měla hladinu hluku pouze 39 dB i ve vzdálenosti 20 m, což se blíží běžné hladině hluku v prostředí lesa (~40 dB). Při masivním tlumení stěnami a půdou v linii šíření zvuku by znamenalo, že jakýkoli rozhovor by byl buď neslyšitelný, nebo by byl přinejmenším maskován úrovní okolního hluku. Jak je však vidět ve filmu, zvířata se občas dostanou až k domu. Dům není z cihel a rodina byla zřejmě opatrná pro případ, že by se některý z nich nacházel přímo před domem. Z psychologického hlediska by dávalo smysl, že rodina v této jedinečné a extrémně traumatizující situaci bude pravděpodobně přehnaně opatrná.
  • Lee vezme svého syna k vodopádu, aby si všiml, že hlasité přírodní zvuky mohou maskovat jejich hluk, a oba křičí, aby to demonstrovali. Pokud byla Evelyn v tak pokročilém stádiu těhotenství, měl si tam postavit nějaký tábor, aby případný křik z porodu zamaskoval. Není však příliš praktické - ani bezpečné -, aby rodina v této situaci žila ve dne v noci venku.
  • Zdá se, že rodina má navzdory spoušti způsobené příšerami po celém světě hojné a nepřetržité dodávky elektřiny. Elektřinu získávají ze solárních panelů, které jsou vidět na střeše jejich domu.
  • Většina filmu se odehrává více než rok po příchodu příšer. To znamená, že všechny plodiny na farmě byly zasazeny rodinou Abbottových. Není však možné, aby jediná rodina bez použití strojů nebo zvířat (koně, mezci a všechna ostatní hospodářská zvířata byla pravděpodobně zabita tvory, protože by nevěděla, že mají mlčet) mohla osázet tolik akrů, kolik je vidět ve filmu. Staré rčení v letech před nástupem zemědělských strojů znělo: "40 akrů a mezek" pro rodinnou farmu, a Opatovští by neměli ani mezka, který by jim pomáhal tahat pluh. rodina mohla osázet nanejvýš jen několik akrů. Nemohli by mít ani tolik akrů kukuřice, jak je vidět ve filmu, protože by jí rodina nemohla spotřebovat tolik, kolik by potřebovala. Místo toho by pěstovali širší škálu plodin na mnohem menší ploše, aby si zpestřili jídelníček a získali další živiny.
  • Scéna v zásobníku na obilí, kdy se děti propadají do kukuřice jako do tekutého písku, je nepřesná. To sice představuje nebezpečí (obvykle smrtelné), ale člověk se takto potopí pouze tehdy, když se obilí vybírá ze dna zásobníku. Tehdy je člověk vtažen dolů a udusí se. Pokud je obilí v klidu, takové nebezpečí potopení nehrozí.
  • Částečné natáčení filmu probíhalo v Little Falls ve státě New York.
  • Zatímco Evelyn učí svého syna Marcuse doma, na tabuli vzadu je napsáno první čtyřverší z 18. sonetu Williama Shakespeara.
  • Rodové jméno je Abbott. Opat je v katolicismu představený kláštera. Opati v klášterech, jako jsou manželé Opatovi, vedou soběstačné komunity, které se často živí například zemědělstvím, jako rodina ve filmu. Některé kláštery jsou také mlčenlivé, a tak jejich členové nenosí boty, komunikují zřídka mluvenou řečí a modlí se společně v tichu jako rodina ve filmu.
  • Třetí celovečerní film režiséra Johna Krasinského.
  • Emily Blunt si původně nebyla jistá, zda by ve filmu chtěla hrát, a tak se o roli Evelyn krátce uvažovalo s Amy Adams a Anne Hathaway.
  • Původní inspirací pro postavu hluché Millicent Simmondsové byl dřívější náčrt postavy v nedokončeném scénáři Scotta Becka a Bryana Woodse "The Piper", který byl adaptací Krysaře z Hamelinu.
  • Jedním ze sloganů filmu je "červená znamená útěk". Píseň Neila Younga "Powderfinger" obsahuje větu "Red means run, son". Píseň Neila Younga "Harvest Moon" je jedinou písní ve filmu.
  • V tomto filmu si poprvé vedle sebe zahraje skutečný pár John Krasinski a Emily Blunt. Oba se objevili ve filmu Mupeti (2011), ale nesdíleli spolu žádné scény.
  • 473. den invaze je 3. října. To znamená, že invaze začala 17. června, tedy asi dva týdny před 4. červencem. To vysvětluje, proč má rodina Abbottových na svých polích ohňostroje.
  • John Krasinski chtěl, aby jeho filmová příšera byla výjimečná, a tak se o jejím celkovém designu a animacích poradil s veteránem vizuálních efektů společnosti Industrial Light & Magic (ILM) Scottem Farrarem, který je zodpovědný za některé nezapomenutelné efekty ve filmech jako Cocoon (1985), Backdraft (1991) nebo Transformers (2007).
  • Emily Blunt vybídla Johna Krasinskiho, aby film režíroval.
  • John Krasinski uvedl, že scénář psal s ohledem na svou manželku Emily Blunt, ale váhal, zda ji o roli požádat, protože se obával, že by ji mohla odmítnout, nebo ji přijmout za něj. Bluntová v rozhovorech zmínila, že Krasinskému původně do projektu doporučila svého přítele. Krasinski herečku nenajal a poté, co si Blunt přečetla scénář a zalíbil se jí, řekla svému manželovi, že se chce na filmu podílet a roli hrát.
  • John Krasinski v rozhovoru pro E! řekl: "Rád bych Emily Blunt režíroval, ale raději bych s ní hrál než režíroval. Nevím, jestli tu zodpovědnost potřebuji. Ona je tak dobrá a já bych se bál, že to pokazím, ale [byl bych] šťastný, kdybych s ní mohl hrát ve scénách. To by byla vážně zábava. Vždycky jsme pro to, abychom něco dělali. Jen to musí být správná věc... Dejte nám dobrou! To bych byl moc rád!"
  • Scenáristé Scott Beck a Bryan Woods v rozhovoru pro web SlashFilm prozradili, že studio Paramount Pictures původně zamýšlelo začlenit Tiché místo (2018) do filmové série Cloverfield (2008). Jak Beck v rozhovoru uvedl: "Myslím, že nás to napadlo a mluvili jsme o této možnosti s našimi zástupci. Bylo to ale divně načasované, protože když jsme psali scénář, u Paramountu právě vznikal film 10 Cloverfield Lane (2016). Vlastně jsme se tam o tomhle filmu bavili s jedním výkonným ředitelem a z formy pitchingu bylo cítit, že by mohlo dojít ke crossoveru, ale když jsme konečně odnesli finální scénář do Paramountu, viděli v tom úplně jiný film." Scenáristům a režisérovi Johnu Krasinskému se nakonec ulevilo a byli vděční, že se Paramount nakonec rozhodl umožnit jim natočit film jako zcela originální, samostatný film, a ne jako součást filmové série Cloverfield, nebo jakékoliv jiné filmové série. "Jednou z našich největších obav bylo, že by to [film] mohlo být zapleteno do nějaké franšízy nebo že by to bylo použito pro něco podobného," dodal Woods. "Důvod, proč říkám 'největší obavy', je ten, že filmy o Cloverfieldu milujeme. Jsou vynikající. Jde o to, že jako filmoví diváci toužíme po nových a originálních nápadech a máme pocit, že spousta toho, co je venku, je IP. Jsou to komiksy, remaky, pokračování. Na všechny z nich chodíme, tyhle filmy nás taky baví, ale naším snem vždycky bylo pustit na trh něco jiného, takže cítíme vděčnost, že Paramount přijal film jako svou vlastní věc."
  • Most, který se ve filmu objevil, je most Wallkill Valley Rail Trail Bridge v New Paltzu ve státě New York.
  • Původní scénář napsali Scott Beck a Bryan Woods pro Paramount, poté byl předložen Johnu Krasinskému, který se stal spoluautorem scénáře a rozhodl se film režírovat. Kromě režie si Krasinski spolu s manželkou Emily Blunt zahrál hlavní roli manželského páru.
  • Premisa filmu o potřebě zachovat ticho byla natolik přesvědčivá, že mnozí diváci na projekcích sami nezvykle ztichli. Jídlo a jakýkoli hluk v sále se proto divákům příčil. V důsledku toho byly pro diváky filmu omezeny tržby na stáncích s koncesemi, které jsou pro kina hlavním zdrojem příjmů.
  • Aby se John Krasinski sžil s postavami, sestříhal první dva díly filmu bez zvuku. Podle režiséra by film mohl fungovat i bez jakéhokoli zvuku.
  • Scénář Bryana Woodse a Scotta Becka byl zařazen mezi deset nejlepších scénářů roku v žebříčku Tracking Board's 2017 Hit List, který každoročně sestavují profesionálové z oboru.
  • Při prvních zkušebních projekcích filmu se diváci ve scénách s příšerou smáli, protože CGI pro příšeru nebylo dokončeno nebo zcela chybělo a John Krasinski byl ve scénách, kde hrál příšeru, oblečen do motion capture obleku. Další projekce byly po dokončení CGI přijaty kladně.
  • Během natáčení se štáb vyhýbal hluku, aby mohly být nahrány diegetické zvuky v pozadí (např. zvuk házení kostek na hrací desce); zvuky byly zesíleny v postprodukci.
  • Natočeno za třicet šest dní.
  • V úvodní scéně v obchodě s potravinami jsou regály většinou prázdné - kromě uličky s bramborovými lupínky. To proto, že nikdo nechtěl riskovat hluk, který by přilákal příšery.
  • Konečný vzhled stvoření byl plně vymyšlen až v pozdní fázi procesu během postprodukce.
  • Zařízení, které Regan nosí, není naslouchátko, ale kochleární implantát. To znamená, že Regan má senzorineurální ztrátu sluchu, což znamená, že její vnitřní ucho utrpělo nějaké poškození. Kochleární implantát převádí vibrace vzduchu na nervové impulsy, které mozek vnímá jako zvuk.
  • Protože postavy komunikují v americkém znakovém jazyce, aby se vyhnuly zvukům, najali tvůrci filmu neslyšícího mentora Douglase Ridloffa, aby herce naučil ASL a byl k dispozici pro korekce.
  • Film obsahuje pouze asi 25 řádků hlasových dialogů, ačkoli dialogy ve znakové řeči jsou hojně využívány.
  • Původně bylo zamýšleno ponechat americký znakový jazyk bez titulků v domnění, že diváci pochopí podtext toho, co se děje. Pozoruhodné je, že první trailer znakovou řeč netitulkuje. Při střihu sekvence, v níž se Regan hádá s otcem ohledně svých naslouchadel, však tvůrci rozhodli, že sekvence bude muset být opatřena titulky. Následně bylo veškeré použití ASL v celém filmu opatřeno titulky.
  • Úvodní sekvence se natáčela jako poslední, protože John Krasinski si musel oholit většinu vousů.
  • Ve filmu jsou použity skutečné rodinné fotografie Johna Krasinského a Emily Bluntové a jejich dětí.
  • Herec a režisér John Krasinski uvedl, že největší kompliment, který v souvislosti s filmem obdržel, byl tweet od samotného mistra hororových příběhů Stephena Kinga: "TICHÉ MÍSTO je výjimečné dílo. Úžasné herecké výkony, ale hlavní je TICHO a to, jak se díky němu oko kamery otevře dokořán tak, jak se to podaří jen málokterému filmu." (6. dubna 2018).
  • Emily Blunt natočila scénu ve vaně na jeden záběr. Podle Johna Krasinskiho, jakmile řekl "Střih", Bluntová opustila postavu a zeptala se štábu: "Co si dáte všichni k obědu?".
  • Filmaři nakoupili dvacet tun kukuřice a najali místní zemědělce, aby ji vypěstovali.
  • Herečka Millicent Simmondsová je od dětství hluchá kvůli předávkování léky. Jedná se o její druhý film, ve kterém si zahrála, prvním byl snímek Wonderstruck (2017).
  • Režisér filmu a představitel hlavní mužské role John Krasinski si v několika scénách zahrál tvora v obleku motion capture.