Viking

52%
Viking
Po smrti Svjatoslava I., vládce Kyjevské Rusi, vypukla občanská válka. Jeho dva synové, Yaropolk a Oleg, začali vést souboj o území, který nakonec vyhrál Yaropolk. Ten se však zrádně chystá dobýt také Novgorod, ve kterém momentálně přebývá jejich nevlastní bratr Vladimir. Vladimir je nucen opustit Rus a putuje do Švédska, kde ho válečný veterán Sveneld přesvědčí, aby sestavil armádu Varjagů a znovu dobyl Novgorod a sjednotil říši. (O2)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Silně zasněžené lesy, rozbahněná města, epické bitvy, působivé kulisy a kostýmy. To všechno je ruský historický velkofilm o křtiteli Ruska princi Vladimírovi. Snímek pochmurný, ponurý a kupodivu velmi brutální a krvavý. V podstatě se jedná o válečný film, neboť se jde dějově od jedné bitvy do druhé. Jak už to však u takových filmů bývá, se skutečnou historii to má pramálo společného. Příběh jako takový se zřejmě vlivem přemíry bitev stal dosti chaotický, takže vyznat se nad důvody činů je na celé věci asi to nejtěžší. Ale také se může stát, že pro někoho bude příběh druhořadý a bude si užívat jen oné bitvy, takže si dějových podivností ani nevšimne. Svět Vikingů se však tvůrcům povedl a dalo by se říct, že je výprava srovnatelná se seriálem ´Vikingové´ (2013-20). Někdo dokonce samotný začátek danou atmosférou srovnává se seriálem ´Hra o trůny´ (2011-19). Zdá se, že tento věhlasný seriálový počin nás bude pronásledovat ještě hodně dlouho. Každopádně ruská kinematografie tímto skutečně překvapila. Značně vysoký rozpočet je skutečně znát. Škoda jen, že se pořádně nezapracovalo na scénáři.
Riverdon
Riverdon
7 393 bodů
6
Po počátečním nadšení opulentní výpravou, kostýmy, exteriéry a ruským syrovým naturalismem začal mít film komplikovaný děj, který mě přestával bavit. Film chtěl obsáhnout snad celou Evropu po které se přesouvali, její národnosti, náboženství a já se v tom zdlouhavém guláši začal ztrácet. Výborné bojové scény začaly zanikat pod nejednotnou dějovou linii a absencí sympatií s postavami.
Pas
Pas
6 225 bodů
5.5
Historické drama z počátků Ruské státnosti.Je zjevné, že v pozadí filmu je i silný politický podtext naroubovaný na pohanské mýty a přerod k christianizaci Kyjevské Rusi což se po rozpadu SSSR,úpadku ideje komunismu, náramně hodí jako nová mantra ovládaní společnosti současného Ruska.Snímek samotný není až takovým filmovým ternem jak si leckde můžeme přečíst. Vladimir,necharizmatický až unylý bastard knížete Svjatoslava který se půl filmu potácí jak pod vlivem konzumace lysohlávek ještě ke všemu ztvárněný Danilou Kozlovskim který moc hereckého kumštu nepobral, se vrací v doprovodu Varjažských Vikingů aby uplatnil svůj nárok na knížecí stolec.Po úvodní pasáži lovu na zubra která je velmi zdařilá se celý film posouvá do roviny intrik, žvanírny a všeobecné zrady.Vladimir se však díky mečům Varjagů stává knížetem ale musí odrazit ůtok na Kyjev vedený zbytky Jaropolkových mužů s množstvím mongoloidních nájezdníku stepního Kagana.Pokud zatím snímek nebyl extra výživný přijde akčnější pasáž. Ovšem jako neoriginální vykrádačka nejméně tří filmů .Mongolové se snaží překonat díky žebříkům opevnění města a tak jsme svědky toho jak se obráncům podaří jeden srazit a ostatní padají přesně jako obléhací věže ve filmu Království nebeské. Záhy je veden protiútok ze strany obránců pevnosti kteří se však dostanou do obklíčení mongolů a tak podle vzorce z Gladiátora tvoří čtverec proti jízdnímu útoku.Následně jeden z nich , hromotluk s obrovskou sekyrou je proklán šípy a oštěpy jako přes kopírák z Ohněm a mečem . Jde zde však i vlastní invence tvůrců když v závěrečné bitevní scéně , sice už za jiných okolností než před Kyjevem ,je použito lodí v boji na souši ze svahu...Bohužel ve filmu je až příliš úlisností, žvatlání a jakýchsi vnitřních polemik hlavních postav na úkor akčnosti a zajímavého příběhu. Na Rusy však v celku zajímavý počin včetně obsazení do role Vikinga Joakima Nätterqvista kterého známe jako Arna templáře.K podívání určitě ano jako něco světoborného, to zase tedy ne.

Dodatečné informace

Původní název:
Viking (více)
  • Rusko Viking
Premiéra v ČR:
29. 1. 2024
Distributor:
Prima+
Země původu:
Rusko
Tržby:
29,16 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění