Bumblebee

68%

Zajímavosti 62

  • Když se Burns poprvé setká s Deceptikony v Texasu, degraduje se o dvě platové třídy a představí se jako "major Burns". V předchozí scéně, kdy sedí u svého stolu, má na klopě hodnost plukovníka.
  • Dr. Powell poznamenává, že deceptikonské úpravy počítačů v sektoru sedm vytvořily "propojenou síť informací", což naznačuje, že technologie internetu pochází od deceptikonů. Myšlenka propojené sítě počítačů pro komunikaci a přenos dat se však vyvíjela již několik desetiletí před rokem 1987, do kterého je děj filmu zasazen, a termín "internet" se poprvé objevil v polovině 70. let.
  • Žádný z Transformerů nikdy nebyl na Zemi, ale i na své domovské planetě mají vlastnosti specifických pozemských vozidel.
  • Po honičce na mopedu, při níž se snaží dohnat svou matku (která řídí Bumblebeeho), Charlie požádá, aby převzala řízení auta. Vidíme její matku, jak jde ke spolujezdci, a Charlie, jak nasedá na místo řidiče. Kdo řídí moped domů?
  • Charlie začne hrát první skladbu (z vinylové desky) na albu Sama Cooka Sam's Songs, která měla být "Little Things You Do", a ne "Unchained Melody". "Unchained Melody" (píseň slyšená ve filmu) se na albu ani neobjevuje, je poslední skladbou na straně A Cookeova dřívějšího vydání "Hits of the 50s".
  • Odehrává se 20 let před Transformers (2007). Tento film by se také objevil dříve, než se narodil Sam Witwicky.
  • Grey Griffinová se vrací, aby v úvodní sekvenci na Cybertronu namluvila ženského autobota Arcee, kterou již dříve namluvila ve filmu Transformers, stejně jako Elitu-1 a Chromii: (2009).
  • Přestože se režie Travise Knighta lišila od stylu předchozích filmů, Michael Bay se nikdy nesnažil donutit Knighta ke změně režie filmu, která se více soustředila na příběh, a naopak Knighta během produkce podporoval.
  • Když Bumblebee opouští zničený dům, částečně se přemění a jeho spodní polovina zůstane s koly. Tato podoba se podobá podobě Rattrapa ve filmu Beast Machines: Transformers (1999). V kontinuitě Beast Wars, pokračování původních Transformers, je Rattrap podobný Bumblebeemu a je to špičkový voják, který pracuje převážně jako průzkumník.
  • Travis Knight přirovnal práci v hraném filmu ke své předchozí práci ve stop motion a uvedl, že scény s roboty zpracovával jako animované scény, přičemž hojně využíval storyboardy, rozepisoval scénář a plánoval všechny detaily.
  • Až do února 2019 se o filmu Bumblebee diskutovalo jako o restartu hrané série nebo jako o prequelu k filmu Transformers (2007). Společnost Hasbro oficiálně potvrdila, že Bumblebee je první z uvedených možností.
  • Během scény automobilové honičky před mostem sjede Bumblebee z okraje, ale zachytí se zábradlí a vrátí se zpět na silnici před tunelem. Tato scéna je téměř záběr na záběr stejná jako úvodní honička ve filmu Cagliostrův hrad (1979) a Lupin v ní řídí žlutý Fiat, který vypadá velmi podobně jako VW Brouk
  • Hudbu k filmu složil Dario Marianelli, takže je to poprvé, co Steve Jablonsky nesložil hudbu k některému z filmů série. Ze soundtracku byl 2. listopadu 2018 vydán singl Hailee Steinfeld "Back to Life".
  • Ve druhém traileru je k vidění řada Transformerů z filmu Transformers (1984) v původním designu z G1. Jsou mezi nimi Optimus Prime, Shockwave, Soundwave a jeho kazeta Ravage. Je zde také scéna, která se zřejmě odehrává na Cybertronu a která ukazuje letadlo ve tvaru pyramidy. Scéna se zdá být velmi podobná scéně z prvního dílu původní série Transformers, More Than Meets the Eye: (1984).
  • Rozpočet filmu Bumblebee se odhaduje na 128 milionů dolarů. Pro srovnání, Transformers (2007) byl navržen na 150 milionů dolarů, Transformers: Transformers: Pomsta padlých (2009) 200 milionů dolarů, Transformers: (2011) 195 milionů dolarů, Transformers: Dark of the Moon (2011) 195 milionů dolarů, Transformers: Transformers: Age of Extinction (2014) 210 milionů dolarů a Transformers: Poslední rytíř (2017) 217 milionů dolarů.
  • Hailee Steinfeld v jednom rozhovoru prozradila, že scénárista/režisér/producent filmu Edge of Seventeen Kelly Fremon Craig přepsal scénář.
  • "Bumblebee" je jediným filmem ze série Transformers, který má stopáž pod 2 hodiny (přibližně 1 hodina 54 minut). Všechny předchozí filmy měly délku výrazně přes 2 hodiny.
  • Design Decepticona Blitzwinga vypadal téměř identicky jako design Starscreama z filmu Transformers (1984). To vedlo mnoho fanoušků k přesvědčení, že tato postava je Starscream, dokud to režisér Travis Knight nevyvrátil. V původním kresleném filmu byl Blitzwing fialovo-béžový Decepticon, který se dokázal proměnit v tryskáč i tank.
  • Jedná se o první hraný film režiséra Travise Knighta. Poprvé také pracoval na filmu, aniž by působil jako producent.
  • Zatímco osazenstvo Transformers v tomto filmu získává vzhled více podobný G1, titulní postava si zachovává pouze režim vozidla svého protějšku z 80. let a vypadá spíše jako zaoblená verze svého designu v Bayově stylu.
  • Poté, co Charlie polije Trippa limonádou, je poznávací značka na Trippově autě (2FAN321) stejná jako poznávací značka kamionu Pork Chop Express Jacka Burtona ve filmu "Velké nesnáze v Malé Číně".
  • Hailee Steinfeld je první ženskou hlavní hrdinkou ve filmové sérii Transformers.
  • Jedná se o první hraný film Transformers, ve kterém se Megatron vůbec neobjevuje. Je to proto, že film, který původně vznikal jako prequel k předchozím dílům, se odehrává v době, kdy byl oficiálně nezvěstný, protože zamrzl, když před tisíci lety havaroval na Zemi, a následně byl držen pod dohledem v Hooverově přehradě.
  • V jednu chvíli drží Memo v ruce knihu GoBots a po leknutí ji upustí. Řada hraček GoBots byla v 80. letech hlavním konkurentem Transformers a značku od té doby koupila společnost Hasbro, která vlastní majetek Transformers. Memo mluví o GoBots ve vymazané scéně.
  • Při testování Beeina nového radiomagnetofonu Charlie krátce přehraje kazetu s písní "Never Gonna Give You Up" od Ricka Astleyho, která vyšla v Británii v roce 1987, ale do Spojených států se dostala až v roce 1988.
  • Během večírku na útesu hrála píseň It Takes Two od Roba Base a DJ EZ Rocka. Tato píseň byla vydána 2. srpna 1988, tedy rok po natáčení filmu.
  • V jedné sekvenci je Bumblebee vidět, jak prsty drtí plechovku Tab Coly. Plechovka je však moderního ražení, což dokazuje tvar plechovky (s kužely, na rozdíl od čistě válcovité plechovky z roku 1987) a značka počtu kalorií na etiketě (která byla přidána někdy po roce 2010).
  • Ke konci filmu Shatter ze svého zápěstí spustí hologram Mezinárodní vesmírné stanice. ISS byla vypuštěna až v roce 1998.
  • Bumblebeeho model je Volkswagen Beetle z roku 1967 s nárazníky, které byly k dispozici pouze pro exportní verze Brouka. Žlutá barva Čmeláka byla rovněž dostupná pouze pro exportní verze Volkswagenů, protože v Německu tuto barvu používala tehdejší státní německá pošta (Deutsche Bundespost), a proto byla tato barva veřejnosti dostupná až v roce 1990.
  • Ve filmu se objevuje několik příhod, které jsou poctou filmům režírovaným nebo produkovaným Stevenem Spielbergem: Na plakátu kinosálu jsou zobrazeni Spielbergem produkovaní "Gremlins". Na kombinéze, kterou má Charlie na sobě během proslovu o svém zesnulém otci, jsou iniciály BFG, odkazující na Spielbergův film "B.F.G.". V pokoji Memo je plakát filmu "Dobyvatelé ztracené archy". Tunel, ve kterém policejní hlídkové auto pronásleduje Bumblebeeho, Charlieho a Memo, je stejný tunel, jaký byl použit ve vyvrcholení filmu Návrat do budoucnosti: Part II" a vchod do Toon Townu ve filmu "Kdo obvinil králíka Rogera?".
  • Tento film se odehrává v roce 1987, kdy skončil původní seriál Transformers (1984).
  • V průběhu filmu je promítnuto několik ukázek z filmu Snídaňový klub (1985), zejména konec, kdy postava Judda Nelsona opouští školu a buší pěstí do nebe. Judd Nelson hrál ve filmu Transformers: (1986) jako hlas Hot Roda/Rodima Primea. Také ve filmu Transformers Animated. A ve filmu Transformers: Titáni se vracejí
  • Strýček Hank i Charlieho rodina se dívají na ALF - pořad o rodině, která se ujme mimozemšťana a vláda se ho snaží dopadnout, jako v tomto filmu. Charlie v jednu chvíli řekne Bumblebeemu, aby nikomu neukazoval svou pravou podobu, protože kdyby ho chytili, nechali by ho v laboratoři a rozřezali, což je to, co se vláda snažila udělat ALFovi v seriálu.
  • V jedné části filmu má jistý horlivý agent Sektoru 7 pro agenta Burnse novinku. Burns o něm mluví jako o agentu "Simmonsovi", mladší verzi postavy Johna Turturra z předchozích filmů série.
  • Jedná se o první hraný film Transformers, který Michael Bay nerežíroval, ale zůstal u něj jako producent.
  • Testovací projekce filmu Bumblebee obsahovala mnoho odlišností od finálního sestřihu pro kina, mimo jiné scénu, která by zcela potvrdila, že film je prequelem k filmu Transformers (2007). V této titulkové scéně jsou zobrazeni agenti Sektoru 7, kteří prohlašují, že se Autoboti nemohou dozvědět o existenci NBE-1. NBE-1 je samozřejmě to, jak skupina ve filmu z roku 2007 nazývala Megatrona. Záběr se střihne na Megatrona ve stylu G1, v jakém se objevil zbytek osazenstva Transformers, zakonzervovaného v kryogenu. Tato scéna byla z finální verze vystřižena kvůli tomu, že Travis Knight chtěl, aby byl film z velké části takový, aby si ho bylo možné užít bez nutnosti předchozí znalosti některého z předchozích Bayových filmů.
  • Když nepočítáme mluvení přes vysílačku, má Bumblebee jen asi 8 řádků dialogu.
  • Scéna, ve které se Charlie snaží opravit Bumblebeeho a nevědomky aktivuje holografickou zprávu Optima Primea poté, co prohlásí: "Něco se tu zaseklo", je poctou filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977), kde se stejná scéna odehrává mezi Lukem Skywalkerem, R2-D2 a hologramem princezny Leiy.
  • Hailee Steinfeldová se narodila až devět let po natáčení filmu a musela se naučit používat některé typické předměty z 80. let, jako je například práce s walkmanem, která jí byla zcela cizí.
  • Tým speciálních efektů postavil model Bumblebeeho v životní velikosti, který sloužil jako referenční model a jako pomůcka pro Hailee Steinfeldovou, která se na place chovala jako protihráč. Postavili kopii Bumblebeeho hlavy, hrudníku a horních končetin ve skutečné velikosti, s detailními barvami a svítícíma očima.
  • V tomto filmu Transformers získávají klasičtější podobu původního kresleného seriálu.
  • Přestože Shatter, Dropkick a Blitzwing dostávají jména, ve filmu se o nich nikdy nemluví.
  • Charlieho sbírka nahrávek The Smiths obsahuje i skladbu "Rank", která vyjde až 5. září 1988.
  • Spekulovalo se, že společnosti Hasbro a Paramount plánují v blízké budoucnosti restartovat filmovou sérii Transformers, pokud si film Bumblebee povede dobře v pokladnách kin a bude mít dobré všeobecné přijetí. To se nyní stalo, protože "Bumblebee" je začátkem nového filmového vesmíru.
  • Bumblebeeho alternativní mód v tomto filmu je Volkswagen Brouk, jeho původní mód ve filmu Transformers (1984). Design jeho robota (krátký a kompaktní, s rohy a obličejovou deskou) vychází z jeho Transformers (1984) a Transformers: Animated (2007).
  • Na širokých záběrech mostu Golden Gate Bridge s centrem San Francisca v pozadí vidíme dominantu panoramatu, věž Salesforce Tower, jejíž stavba byla zahájena teprve v roce 2013.
  • Přestože se jednalo o nejméně výdělečný film ze série Transformers (celosvětový výdělek 468 milionů dolarů), byl i tak považován za kasovní úspěch po neúspěchu Transformers: Poslední rytíř (2017), který údajně prodělal 100 milionů dolarů.
  • Část filmu se natáčela v námořní loděnici Mare Island v kalifornském městě Vallejo současně s filmem 13 Reasons Why (2017). Některé scény zahrnovaly pyrotechniku a vrtulníky, kvůli čemuž musel štáb "13" čekat mezi natáčením záběrů, aby hlasité speciální efekty nenarušily nahrávání zvuku na place.
  • S rozpočtem 102-128 milionů dolarů se jedná o dosud nejlevnější film Transformers.
  • Peter Cullen na konferenci v roce 2020 prozradil, že ho práce na tomto filmu nijak zvlášť nebavila. Studio se totiž rozhodlo během produkce použít jiného hlasového herce, aby nemuselo Cullena platit za několik nahrávacích sezení, a přivedlo ho až na samém konci, aby znovu nahrál všechny repliky. Cullen tak musel odpovídat výkonu jiného herce, protože animace pro Optima Primea již byla dokončena a nebylo možné ji měnit.
  • Když se Charlie odváží skočit z útesu, Bumblebee krátce zahraje ve svém rádiu skladbu "The Touch" od Stana Bushe. "The Touch" byla hlavní znělkou filmu Transformers: (1986) a následně byla použita v televizním seriálu.
  • Když Decepticoni najdou Bumblebeeho v sektoru 7, místo se zobrazí na velké mapě USA s označením názvu města. Doktor Powell se pak ptá, odkud signál přichází, přestože je jasně zobrazen.
  • Když Bumblebeeho meteorit zasáhne posádku Sektoru 7, Burns požádá o lékařskou pomoc pro zraněné, ale jakmile se Bumblebee rozběhne, Burns a jeho tým jsou mu náhle v patách. Co se stalo se zraněnými a Burnovou starostí o jeho tým?
  • Když Charlie pustí desku se Samem Cookem, začne hrát, i když tónové rameno není spuštěné.
  • Peter Cullen (hlas Optima Primea) je jediným hercem, který se objevil ve všech filmech Transformers uvedených v kinech. Svůj hlas namluvil již ve filmu Transformers: (1986), stejně jako v původním seriálu, a roli si zopakoval i v hraných filmech, včetně tohoto.
  • Když Dropkick letí dolů, aby zaútočil na Bee z vysílače, loď exploduje těsně předtím, než do ní oba roboti narazí.
  • Film se odehrává v roce 1987. Když Charlie přijde vyhodit trofeje, nevlastní otec má na sobě tričko Izod. Společnosti Izod a Lacoste se rozdělily až v roce 1993. Logem měl být aligátor.
  • Blatník se na několika místech odlepuje od čmeláka. Pokaždé chybí kabely pro světlomety.
  • Agent Burns je zobrazen s hodnostním označením na ramenou (05), které neodpovídá jeho límcovému zařízení (06).
  • Než Charlie zjistí, že Bumblebee je robot, podívá se pod něj pomocí creeperu. Pod Broukem není ani zdaleka tolik místa, aby to mohl udělat, aniž by ho předtím postavil na zvedáky nebo rampy.
  • Když se Bumblebee zapojí do zásuvky, připojí se k zemnímu vedení. To by nemělo mít žádný vliv.
  • Optimus vědomě pošle Bumblebeeho na Zemi, protože ví, že jeho přežití je pro ně klíčové. V původních Transformerech (2007) si Země nikdo nevšímá, dokud si neuvědomí, že je tam Allspark.