Z lásky nenávist

80%
Z lásky nenávist
Plakát traileru

Všechny chtěly jen normálně žít. To, co následovalo po svatbě, si neuměly vůbec představit. Dokumentární film sleduje příběhy pěti žen, které prošly psychickým i fyzickým týráním ze strany partnera/manžela a našly sílu o svých otřesných zážitcích promluvit.

Domácí násilí je v České republice stále velmi rozšířené. Podle výzkumu zadaného Asociací pracovníků intervenčních center ČR v roce 2015 je v České republice obětí domácího násilí každá šestá žena a každý dvaadvacátý muž. Necelá polovina žen a téměř 40 % mužů někdy přišlo s domácím násilím do styku, ať už jako oběť, násilník, svědek či jako ten, kdo zaznamenal případ domácího násilí z doslechu. Dokument Z lásky nenávist přináší autentické výpovědi několika žen, které zažily za zavřenými dveřmi svých domovů nesnesitelné psychické i fyzické týrání. Všechny příběhy mají něco společného. Na začátku to vypadalo jako normální vztah z lásky a partner se jevil jako pozorný a láskyplný muž, na kterého je spolehnutí. Dokument otevírá otázku týrání s důrazem na celé sociální okolí obětí, jejich rodiny a celospolečenské podhoubí. Typické pro domácí násilí je to, že oběti jej často skrývají, nepřiznávají a tají. Doufejme, že jejich svědectví pomůže a varuje statisíce dalších a ukáže jim cestu z domácího pekla. Projekt vznikl za podpory Úřady vlády – Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách a europoslance Tomáše Zdechovského. (Kino Světozor)



xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
6
Můj postoj k tomuhle dokumentu je velmi nerozhodný. Na jednu stranu chápu, že pouze vytrvalá emocionální nálož vytrhne pasivní diváky z jejich konformní zóny, na druhou stranu si myslím, že i přesto šlo informace dávkovat lépe a přehledněji. Silnému zážitku prospělo, že jsem film viděl na plátně, kde detaily a polodetaily respondentek a jejich výpovědi nabývaly gigantických měřítek - škoda, že takto ten dokument zažilo jen pár lidí.

Dodatečné informace

Původní název:
Z lásky nenávist (více)
  • Česká republika Z lásky nenávist
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Z lásky nenávist