Mark Felt: Muž, který zničil Bílý dům

61%

Zajímavosti 18

  • V jednom okamžiku filmu má postava na sobě sluneční brýle Ray-ban s logem vytištěným na nažloutlých sklech. Společnost Ray-ban tiskla logo na čočky až někdy v osmdesátých letech.
  • Na začátku filmu, který začíná v roce 1972, je ve scénách z Washingtonu DC vidět rok staré Národní muzeum afroamerické historie a kultury.
  • Během jedné ze scén jízdy autem v oblasti Washingtonu projíždí auto kolem památníku veteránů druhé světové války, který v době natáčení filmu neexistoval.
  • Je zde zmínka o Richardu Nixonovi, který byl v roce 1972 vyhlášen osobností roku časopisu TIME. Časopis TIME začal titul "Osobnost roku" používat až v roce 1999. Nixon by byl v roce 1972 jmenován "Mužem roku".
  • Dokud se Mark Felt v roce 2005 neodhalil, Bob Woodward, Carl Bernstein a Ben Bradlee odhalili pouze to, že Hluboké hrdlo je muž (nikoli žena nebo kompozit) a stále žije. Mezi další podezřelé kromě Felta patřili Diane Sawyerová, která byla před svou kariérou v CBS News a ABC News Nixonovou tiskovou poradkyní a pomáhala mu s memoáry po skončení prezidentské funkce, druhý šéf Nixonova štábu v Bílém domě generál Alexander Haig (který podle Woodwarda nakonec nebyl Hlubokým hrdlem) a poradce Nixonovy kampaně John Sears.
  • Michael C. Hall v roli Johna Deana je prvním filmovým nebo televizním ztvárněním Deana od dob doku-dramatické minisérie Slepé ambice (1979) stanice CBS, natočené podle stejnojmenných pamětí, které napsal Dean se svou ženou Maureen, a v níž Deana ztvárnil Martin Sheen.
  • Dříve pod názvy "Felt" a "The Silent Man".
  • Ačkoli se identitu Marka Felta jako Hlubokého hrdla podařilo utajit až do jeho odhalení v roce 2005, byl jedním z těch, kteří byli podezřelí z toho, že je Hluboké hrdlo, přičemž mezi veřejně podezřelými byli i Richard Nixon a H. R. "Bob" Haldeman, šéf Nixonova štábu v Bílém domě.
  • Producenti Tom Hanks a Gary Goetzman a jejich produkční společnost Playtone byli s filmem spojeni již od jeho ohlášení v roce 2006. Po zahájení natáčení v roce 2016 se však na filmu již nepodíleli.
  • Felt se jako Hluboké hrdlo odhalil v roce 2005 v článku v časopise Vanity Fair, jehož redaktorem byl Carl Bernstein. Jakmile byli Bernstein a Bob Woodward informováni, že článek bude zveřejněn, sešli se s Benem Bradleem (jejich výkonným redaktorem ve Washington Post, kterého si zahrál Jason Robards ve filmu Všichni prezidentovi muži (1976) a Tom Hanks ve filmu The Post (2017)), který jim poradil, aby to potvrdili. Bradlee byl jedním z mála lidí, kterým Woodward nebo Bernstein předem řekli pravdu o tom, že Felt je Hluboké hrdlo.
  • Feltovi dal přezdívku "Deep Throat" šéfredaktor deníku Washington Post Howard Simons (hrál ho Martin Balsam ve filmu Všichni prezidentovi muži (1976)) - "Deep" znamená "hluboké pozadí", což znamená zdroj, který může být použit, ale bez uvedení zdroje, aby byla chráněna jeho identita, a "Deep Throat" proto, že film Deep Throat (1972) byl nejznámějším filmem pro dospělé v tomto roce.
  • Přestože generálního prokurátora Richarda Kleindiensta ve filmu ztvárnil Darryl Cox, skutečného Richarda Kleindiensta můžeme vidět zhruba ve 47 a půl minutě filmu. V televizním vysílání, které sleduje Mark Felt, s ním dělá rozhovor Dick Cavett.
  • Jedná se o první celovečerní film, v němž je Mark Felt oficiálně jmenován jako Hluboké hrdlo. Ještě předtím, když se natáčel film Všichni prezidentovi muži (1976), však Bob Woodward úspěšně doporučil Alanu J. Pakulovi, aby tuto roli dostal Hal Holbrook, což zdůvodnil tím, že je Feltovi velmi podobný (i když jeho jméno nezmínil).
  • Charlieho Batese měl hrát Jason Bateman, ale odešel pracovat na filmu Ozark (2017), načež roli převzal Josh Lucas.
  • Po odchodu obou rodičů se Joan Feltová stala mluvčí a strážkyní plamenů ve prospěch svého otce v televizních převyprávěních ságy Watergate, mimo jiné ve filmu Všichni prezidentovi muži znovu navštíveni (2013), nominovaném na cenu Emmy, který namluvil Robert Redford, jenž hrál Boba Woodwarda ve filmu Všichni prezidentovi muži (1976), a který produkoval Redford a jeho společnost Sundance Productions, a v pořadu Pravda a lži televize ABC: Watergate (2017), který vznikl 45 let po vloupání do budovy Watergate. V prvním z nich mluví také o tom, jak se dozvěděla, že její otec byl Hluboké hrdlo, poté, co ho Woodward o tři desetiletí později navštívil v jeho domě u San Franciska.
  • Dvě z nejznámějších postav odhalení aféry Watergate, reportéři deníku Washington Post Bob Woodward a Carl Bernstein, nejsou v tomto filmu vůbec důležitými postavami (Woodward, kterého hraje Julian Morris, se objeví jen krátce a Bernstein se neobjeví vůbec). Scenárista a režisér Peter Landesman řekl časopisu Time, že to bylo záměrné rozhodnutí, protože se chtěl odlišit od "převládajícího vyprávění o Watergate". Ačkoli se o tom Landesman při propagaci filmu nezmínil, jeho rozhodnutí vynechat jakékoli zobrazení Bernsteina mohlo být ovlivněno i tím, že Bernstein byl v minulosti notoricky známý tím, že s ním bylo obtížné jednat ohledně jeho vlastního zobrazení ve filmu. V rozhovoru pro Collider z března 2016 Jacob Bernstein (syn Carla Bernsteina a Nory Ephronové) uvedl, že nejnáročnějším aspektem natáčení dokumentu Everything Is Copy o Ephronové z roku 2015 bylo zdlouhavé vyjednávání s vlastním otcem o Bernsteinově účasti ve filmu. A v samotném filmu Jacob Bernstein také říká, že rozvod jeho rodičů se protáhl na několik let a byl mnohem komplikovanější než většina rozvodů, zčásti kvůli otcově naléhání na vyjednávání o obsahu jiného filmu, filmové adaptace románu Nory Ephronové o jejich rozchodu Heartburn (v němž Jack Nicholson hrál chabě zahalenou verzi Bernsteina).
  • Velká část "elektrického výkonu" Diane Laneové byla zřejmě vystřižena kvůli omezenému času. Na tiskové konferenci režisér Peter Landesman a Liam Neeson obhajovali výkon Laneové a říkali, jak jsou všichni zdrceni (zejména Laneová), že tolik z jejího vynikajícího výkonu zůstalo na podlaze střižny. Bylo naznačeno, že tyto scény mohou být zařazeny jako "vymazané scény" nebo jako "prodloužený sestřih" na domácím videu.
  • Mark Felt si nevybral Boba Woodwarda náhodně ze seznamu reportérů Washington Post. Felt a Woodward se znali již několik let, přičemž se původně seznámili v době, kdy Woodward sloužil u amerického námořnictva jako admirálův pobočník. Když se blížilo jeho propuštění z námořnictva, vyhledal Woodward Felta, aby mu poradil ohledně jeho budoucnosti.