Borg/McEnroe

73%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Oheň a led. Přesně takoví byli John McEnroe a Björn Borg. Podle mne se Metzovi podařilo velmi věrně zachytit povahy hlavních hrdinů a vykreslit je tak,že více rozdílné ani být nemohly. Borg,který neprojevuje žádné emoce a McEnroe jako drzé dítě tenisu,které je velmi nevyrovnané a výbušné. Dobová atmosféra je zachycena výborně a i díky absolutně výbornému castingu působí tento životopisný snímek velmi věrohodně. Shia se do role Johna perfektně hodí,protože jsou oba dva velmi problémoví a Sverrir Gudnason jakoby Borgovi z oka vypadl. Neskutečná podoba. Snad díky Borgove klidné povaze nenabízí snímek přehršel emocí,ale i stou trochou dokázal Metz dobře naložit. Tenisové zápasy jsou natočeny svižně,ale místy je v nich až příliš střihu což působí rušivě. Samotné legendy kolem kterých se tento film točí s výsledkem nejsou moc spokojení a já nechápu proč. Podle mne je tento snímek velmi povedený. Můj divácky zážitek navíc umocňuje to,že jsem měl možnost vidět Borga a Johna naživo. Díky Laver Cupu jsem s nimi strávil v jedné aréně tři dny a mohl na vlastní oči vidět jejich rozdílné povahy. Zatímco Borg byl kliďas jako vždy,tak John tam skákal jak tajtrlík a občas pronesl peprnou poznámku. Jsem obrovský tenisový fanda a snad i proto půjdu s hodnocením neobjektivně nahoru,ale tento Wimbledonský zápas si to zaslouží. Každý kdo tento sport "gentlemanů" miluje ví,že to byl vrchol tohoto sportu. Nádherný zápas a výborný film. PS: Borg se k filmu přímo v O2 Aréně vyjádřil,že je snímek v pohodě,ale nesmíme zapomínat,že se stále jedná jen o FILM a jako takový si toho spoustu upravil.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Pěkný sportovní životopisný snímek vyšperkovaný tenisovými zápasy a skvělým retro vzhledem. Škoda, že více prostoru nedostal životní příběh Johna McEnroa. Pomalé tempo, klidný projev hodící se k ledovém klidu Borga. Pěkně ukázáno, že i on měl horkou krev a dokázal to svými rituály potlačit. Podobně to má podle mě i Rafael Nadal. Snímek potěšil, ale žádný kinematografický skvost to za mě není.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Srovnávání s Rivalama chápu, ale zatímco Howardova svižná režie z toho udělala hodně friendly filmek, tohle severské chladné drama zas tak přístupné není. Každopádně oba herci v hlavních rolích parádní.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Čekal jsem sportovní drama plné emocí a místo toho jsem viděl komorní psychologické drama se špičkovým hereckým obsazením. O La Beoufovi jsem měl vysoké mínění už dlouho a jako McEnroe je vynikající, ačkoli mu vlastně není vůbec podobný, ale dokonale se mu podařilo naučit se jeho pohyby včetně jeho pověstného schovávání do ručníku, tedy jak si pamatuju:-) Sverrir Gudnason mě příjemně překvapil, protože jsem ho neznal a to bude velká hvězda. Stellan Skarsgard také není do počtu. Potíží tohoto filmu je určitá rozpolcenost, což se bohužel u tenisových filmů někdy stává. Pro mě zůstane zřejmě navždy nejlépe nasnímaný tenisový film romantická komedie Wimbledon. Každopádně je Borg McEnoroe o třídu lepší film než nedávný Souboj pohlaví. Film rozhodně není pro každého, ale poselství toho filmu je jasné a zřejmé. Zajímavý snímek.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Chybí více sportovních filmů. V podstatě nejchudší žánr dostává poslední dobou méně a méně příležitosti. Je tedy příjemné, že se na plátna film dostává tenisový film a navíc tenisový film o skutečné události. A i když ten film není dokonalý dá se označit za dobrý. Příběh sleduje dva tenisové opaky:chladného profesionála Björna Borga a nezkrotného bouřliváka John McEnroa kteří se kdysi jednoho léta roku 1980 utkali o ten slavný titul nejlepšího tenisty. Naštěstí se k těmto dvou tenistům dokázali sehnat herci kteří jsou skutečným postavám nejen podobní ale navíc i dokážou hrát. Borga hraje také švéd Sverrir Gudnason kterého jsem ve filmu viděl poprvé a musím říct, že má talent. Dokáže správně chvilky kdy je Borg na dně. McEnroa hraje Shia LaBeouf který pořád vypadá, že s těmi drogami nepřestal ale také se do role dokáže ponořit. Dokonce mi přijde, že herecky vyspěl a časy kdy vesele skotačil s roboty v Transformerech nebo s opicemi v Indianu Jonesovi jsou definitivně pryč. A nemůžu skončit hereckou stránku bez Stellana Skarsgårda který hraje Borgova mentora. Skarsgård roli hraje perfektně, dokáže zahrát skvěle scény kdy má být ten rozumný i když se rozzuří a jediná vada na kráse je tedy maska kdy se ho filmaři snaží udělat staršího (A moc jim to nejde). Hlavní problém toho filmu ale podle mně je ten, že trvá 107 minut a v podstatě by se nedalo říct, že se vleče ale, že se trvá než se rozproudí akce. Tenisové zápasy jsou během půl minuty odbyty a místo toho se řeší vzpomínky minulosti, láska a spousta dalších věcí těchto dvou které většinou prostě nezaujmou tolik. Jakmile ale začne ta závěrečná osudová hra jakoby někdo zapnul páku na plnou rychlost. Jede to svižně, je tam spousta úžasných vizuálních nápadů (zpomalovačky s míčem jsou nádherné) a nenudí to ani chvilku. Závěrečná hra je prostě nejlepší část filmu která několikrát překvapí a způsobí napětí až do konce. A pak je tu ještě jeden takový problém: Ten film skončí aby následně následovaly vysvětlovací titulky.... které by ve filmové podobě vystačily na další hodinu materiálu. Ta osudová hra totiž nakonec nebyla jenom jedna ale dokonce dvě. A té druhé se vůbec nedočkáme. Což je škoda jelikož by mohla fungovat ještě lépe a ten film by nebyl jenom nadprůměrná tenisová pocta ale skutečně svižný sportovní film.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
9
Pokud vás odrazuje, že je to film o tenise, sportu, který vás až tak moc nebere, tak je na místě poznamenat, že budete ve velké výhodě, pokud nevíte jak zmiňovaný zápas dopadl. A navíc je vaše obava zbytečná, protože to není film až tak moc o tenise, ale spíš o tenistech. Sledujeme nejen samotný zápas, ale také co předcházelo tomu, aby právě takovou bitvu sehrál Borg s McEnroem. Ale jen o tom, Borg/McEnroe, zdaleka není. Náměty k různým úvahám, se to ve filmu jen hemží. Obrovský tlak na šampiona, porucha osobnosti a zadržované emoce, jaké to je být blízký někoho takového, co vlastně žene tyto šampiony dál... . Vše podané velmi věrohodně a lidsky. Tvůrci by mohli nadržovat Borgovi stejně tak, jako diváci, ale vydali se korektní cestou a ve výsledku jste mohli fandit dravému rebelovi, ale stejně tak preciznímu králi kurtů. Podobných megasoubojů, kde se střetli úřadující šampioni se svými budoucími nástupci, zase tak moc není. Dodnes si pamatuju zápas ve čtvrtém kole Wimbledonu, kde Roger Federer porazil Peta Samprase v pěti setech a vlastně ho tak popohnal do tenisovém důchodu. Bylo skvělé ten boj sledovat a to šlo jen o tenis. V Borg/McEnroe dostanete navíc příbeh. A to tak dobrý příběh, že nemám potřebu pátrat, jak moc se film opírá o skutečnost. Velkou měrou se na těch psychologických orgiích podíleli také velmi dobře zvolení a výborně hrající herci. V kombinaci s parádní režií, je to jeden z nejlepších severských filmů, které jsem viděl. A to i přes ten občas hollywoodský smrádek. Málokdy se mi stane, že v polovině filmu vím, že dám nejvyšší hodnocení. A to nemluvě o tom, že sportovní filmy moc nevyhledávám. Srovnání s Rivaly není úplně mimo mísu, ale Borg/McEnroe je mnohem víc psychologický a intimní.
Teresie
Teresie
1 187 bodů
8
+ Zajímavě vyprávěný sportovní příběh. Fantasické úsporné herectví Sverrira Gudnasona.
Blatouch72
Blatouch72
587 bodů
7
Švédi jsou divný:). Vtipný letiště v pražským paláci kultury! Ono se to asi točilo v ČR? Měli se víc soustředit jen na jednoho z nich, nebo to mělo být dělší a něco se o nich opravdu dozvědět.
  • o soustřední a tenisových psychouších
  • moc jsme se o nich nedověděli