Close

58%
Close

Thriller Close je volně inspirovaný životem nejlepší osobní strážkyně. Hlavní hrdinkou příběhu je Sam, špička z protiterostistické jednotky, které je přidělen úkol chránit náctiletou bohatou dědičku. Sam svou roli chůvy nesnáší, ovšem jen do chvíle, než se ukáže, že být dívce příliš blízko je nebezpečnější než by se mohlo zdát. Někdo se snaží její svěřenkyni unést a Sam se tak musí se svou klinetkou dát na útěk. Pokud si chtějí zachránit životy, musí o ně bojovat...




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
7
Noomi Rapace v dalším akčním thrilleru natočený dle skutečné osoby Jacquieline Davis, která pro zajímavost pracovala coby osobní strážce např. pro zpěvačku Dianu Ross či spisovatelku Joanne K. Rowling. Příběh o dominantní ženě v profesi hodné především pro muže. Vznikla o ní i kniha ‘The Circuit: The True Story Of A Policewoman's Journey From The Streets Of London Into The Dangerous World Of Covert Operations´, ve které tvůrci tohoto snímku nalezli inspiraci. A tak tu máme nový film pojednávající o této profesi, který hned začíná akcí divákům prozrazující, co je hrdinka příběhu pod jménem Sam Carlson vlastně zač. No, tohle se používá hodně často. Stejně byl představen například Wesley Cole v televizním seriálu 'Lethal Weapon'. Ale zpět k filmu. Následuje její ponurý život, když náhle jednoho dne dostane nabídku práce dělat osobního strážce mladé bohaté dědičce. Nepřekvapujíc z počátku odmítá, ale nakonec samozřejmě jde do toho. A jak jinak, začnou se dít věci. Snímek by se mohl zařadit mezi podobné, jako jsou ‘16 Blocks’ (2006), 'Killer's Bodyguard’ (2017) či 'Mile 22’ (2018). Dvě osoby jsou v podstatě na útěku, kdy jedna musí chránit druhou, jen se tentokrát jedná o ženy. Tak se v pravidelných intervalech potkávají s pronásledovateli a dochází k nemalým fyzickým bojům. Na této úrovni má scénář dobrou konzistenci a nepředvídavost. A právě z toho se rozvíjí napětí, což podporuje i dynamika kamery. Snad jedinou vadou na kráse je až přílišná jednoduchost vývoje děje a poměrně klesající emocionální části. Noomi Rapace ve své roli však dělala co mohla a tak jinak zcela rutinní scénář docela vytlačila o nějaký ten stupínek výš než by se zdálo. Ale co si budeme povídat, v jádru scénáře by to přeci jen chtělo daleko větší potenciál.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Z Noomi Rapace se díky Netflixu stala prvotřídní akční béčková královna a vystřídala Van Damma, Lundgrena a podobné béčkové krále streamu, dříve videa. Film je ryze ženskou záležitostí a i to je důvod proč možná trošku nadhodnocuji. Nečekejte žádné hlášky a údery na solar, ale drsnou akční královnu, která ovšem neztrácí city a velice sympaticky vybranou Indiru Varmu a Sophie Nélisse. Film něco stál, ale je to v podstatě komorní příběh z pár prostředí, které jsou ale hezky vybrané. Rozhodně mě to neuráželo a ta sedmdesátka je v podstatě velmi solidní a spravedlivé hodnocení. Klidně bych se podíval časem ještě jednou.

Dodatečné informace

Původní název:
Close (více)
  • USA Close
  • USA Příliš blízko
Premiéra v ČR:
18. 1. 2019
Země původu:
USA, Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch