The Exception

68%

Zajímavosti 11

  • Plukovník von Ilsemann o císaři říká, že "ve čtyřech letech kousl vévodu z Edinburghu do nohy". V roce 1863, kdy byly císaři Vilémovi II. čtyři roky, žádný vévoda z Edinburghu neexistoval. Anglický král Jiří III. přestal být vévodou z Edinburghu po nástupu na trůn v roce 1760 a titul byl znovu vytvořen až v roce 1866 pro vévodu sasko-koburského a gótského Alfréda.
  • Při večeři s císařem se Himmler zmíní o eugenickém programu Akce T4. Vzhledem k tomu, že program byl tajný a později se stal zdrojem veřejného pobouření, je velmi nepravděpodobné, že by se o něm Himmler císaři jen tak mimochodem zmínil, a už vůbec ne v přítomnosti jeho manželky, nižších armádních důstojníků a domácího personálu okupované země.
  • Kaiser mluví o svržení carovy švagrové do šachty, nikoli o carovi a jeho rodině.
  • Po příjezdu do císařova sídla se Himmler odvolává na "Národně socialistickou demokratickou dělnickou stranu". Skutečný název zní: "Národně socialistická německá dělnická strana" nebo v německém originále "Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei".
  • Když se císař dozví, že ho přijede navštívit Heinrich Himmler, zmíní se, že by měli začít počítat stříbro. Tato věta je skrytým odkazem na citát Samuela Johnsona: "Jestli si opravdu myslí, že není rozdíl mezi ctností a neřestí, proč, pane, až opustí naše domy, počítejme lžíce."
  • Tento film obsahuje první nahou scénu Lily James.
  • Herec Jai Courtney se ve filmu poprvé objevil ve scéně, v níž je obnažený zepředu. Courtney prozradil, že neměl absolutně žádné zábrany jít do naha. Řekl také, že se mu nelíbila alternativa, že by si nasadil skromný sáček nebo si přilepil genitálie k tělu. O scéně řekl: "Je mi docela příjemné být úplně nahý. Vlastně jsem ani nevěděl, že budou v záběru moje genitálie. Nemůžete je vystavovat pořád, ale někdy má smysl být skutečný a vžít se do okamžiku. Pokud ostatním hercům důvěřujete a s věcmi se zachází citlivě a s respektem, pak je to v pořádku."
  • Jai Courtney musel kvůli roli výrazně zhubnout, protože film natáčel hned po filmu Sebevražedný oddíl (2016). Kvůli svému poslednímu filmu se vyšplhal až na 230 kilogramů a měl velmi svalnatou a vysvalenou postavu superhrdiny, která se podle tvůrců do jeho role německého důstojníka z válečných časů v tomto filmu vůbec nehodila. Také by se nevešel do svých těsných vojenských obleků. Courtney musel provádět spoustu kardio cvičení, aby shodil přebytečnou svalovou hmotu a byl připraven do začátku natáčení.
  • Po příjezdu Sigurd řekne kapitánu Brandtovi, aby císaře a jeho ženu oslovoval "pane" a "paní", protože Versailleská smlouva to zakazuje. Brandt ho však okamžitě osloví "Vaše Výsosti". To lze interpretovat tak, že Němci za 2. světové války naprosto pohrdali Versailleskou smlouvou a vším, co představovala.
  • Sigurd Stefanovi pouze řekne, že "císař má uschlou ruku", ale žádné podrobnosti neuvede. Když se císař narodil, byl miminko v poloze na zádech a levou ruku měl zabalenou za hlavou. Nervy jeho levé ruky byly při porodu trvale poškozeny a nikdy se pořádně nevyvinula. V dospělosti byla jeho levá ruka o šest centimetrů kratší než pravá a levá ruka byla seschlá a podstatně menší než pravá. Císař se to snažil zakrýt tím, že v levé ruce držel pár rukavic, aby jeho levá ruka vypadala delší.
  • Částečně se natáčelo ve skutečném císařském domě v Huize Doornu.