Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

60%

Zajímavosti 42

  • Serafína Picqueryová nechá Grindelwaldovu hůlku převézt spolu s ním v kočáře. Jen řekla, že musí být obzvlášť opatrní, protože Grindelwald by mohl utéct a je nebezpečný. Jistě snadný způsob, jak získat jeho hůlku zpět.
  • Kouzelníci z ministerstva se do Bradavic dostanou pomocí zjevení, ale v sérii o Harrym Potterovi bylo zjištěno, že to na území Bradavic není možné, protože tomu brání kouzla, která může zrušit pouze ředitel školy. Soudě podle toho, že profesorka McGonagallová řekla, že úředníci "na to nemají právo", byla jejich návštěva neočekávaná, a tak by ředitel v tu chvíli kouzla nezrušil.
  • Grindelwald by v němčině mohl znamenat "ten, kdo žije u bažinatého lesa", což ukazuje, jak se padouch cítí vyvržen ze společnosti, které by rád vládl.
  • Název cirkusu je Cirque Arcanus; slovo "arcanus" pochází z latiny a znamená "tajný".
  • Rodové jméno Lestrange může ve francouzštině znamenat "cizinec" nebo "odcizený".
  • Danielle Hugues, francouzská herečka, která hraje Chůvu, byla (zemřela v roce 2020) malá osoba, která se narodila se vzácným genetickým onemocněním známým jako Moore-Federmanův syndrom.
  • Gellerta Grindelwalda si zahráli již čtyři herci: Colin Farrell, Johnny Depp, Jamie Campbell Bower a Michael Byrne.
  • Místo natáčení v Paříži se producenti rozhodli rekonstruovat francouzskou metropoli ve studiích Leavesden, kde bylo možné kontrolovat dění, jako tomu bylo v případě New Yorku ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít (2016). Produkční designér Stuart Craig a jeho tým začali pro svůj výzkum fotografovat různé části Paříže, aby získali záběry, které by týmy vizuálních efektů mohly použít jako pozadí a rozšířit tak město až na horizont.
  • Natáčení začalo v lednu 2017. Na Twitteru J. K. Rowlingová oznámila, že se vedle již potvrzených Eddieho Redmayna a Katherine Waterstonové vrátí i Alison Sudolová.
  • Ve scéně, kdy Brumbál předkládá Scamanderovi svou kartu, použil Jude Law autentický trik, který se naučil. O tom, zda byl vizuální výsledek v postprodukci dále "vylepšen", se (v době uvedení filmu) diskutuje, ale samotný pohyb je stále snadno rozpoznatelný pro každého, kdo se někdy jen trochu zabýval uměním kouzelnických rukou.
  • Podle zveřejněného scénáře má Nagini v celém filmu pouze pět mluvených vět.
  • Od června 2019 je tento film stále nejhůře hodnoceným filmem ze série "Kouzelný svět", a to jak z komerčního hlediska, tak z hlediska kritiky.
  • Kostýmní výtvarnice Colleen Atwoodová se inspirovala černobílými filmy ze 40. let, zejména filmem Carola Reeda Třetí muž (1949).
  • Zdá se, že se vedou spory o to, jak se má jméno Grindelwald vlastně vyslovovat, přičemž "mladý" Brumbál ho vyslovuje velmi nápadně německy (tj. "W" vyslovuje jako "V"), zatímco většina ostatních postav používá konvenčnější anglickou výslovnost. Ve Švýcarsku skutečně existuje město jménem Grindelwald, takže Brumbálova verze (který ho navíc zná důvěrněji než většina ostatních) má jistě nějaké opodstatnění.
  • Soubor loutkářů umožnil hercům a technikům fyzicky zaujmout místa zvířat, která pak byla díky vizuálním efektům dotvořena v postprodukci. Tým vedl Robin Guiver, loutkář zodpovědný za zvířata. Ten je profesně uznávaný od doby, kdy vytvořil postavu "Válečného koně" v londýnském West Endu a podílel se na filmu Fantastická zvířata a kde je najít (2016). Loutky byly různých velikostí a z různých materiálů v závislosti na zvířeti: například pro zdvojení Nifflera a jeho dětí byly použity malé pytlíky s kuličkami. A obrovský Zouwu vyžadoval ne méně než tři loutkáře, z nichž jeden manipuloval s jeho velkou vyřezávanou hlavou, zatímco ostatní pohybovali jeho tělem a ocasem dlouhým téměř tři metry, který se pohupoval na konci tyče.
  • O tom, kdo bude hrát mladého Albuse Brumbála, se zpočátku hovořilo jako o Christianu Baleovi, Benedictu Cumberbatchovi a poté o Jaredovi Harrisovi (synovi zesnulého Richarda Harrise, který hrál staršího Albuse Brumbála v prvních dvou dílech Harryho Pottera).
  • Během scény s Newtem a Theseem v jedné z chodeb britského ministerstva kouzel vidíme nad hlavou létat několik sov. To by mohly být posílány meziresortní zprávy. O mnoho let později, v pátém díle série o Harrym Potterovi (Harry Potter a Fénixův řád), vidíme Harryho a Arthura Weasleyho cestovat ve výtahu, kde vidí posílat další meziresortní memoranda, nyní v podobě papírových letadel. Pan Weasley pak Harrymu říká: "Jen meziresortní poznámky. Dřív jsme používali sovy, ale ten nepořádek byl neuvěřitelný... trus všude po stolech...". To nám říká, že se to odehrálo předtím, než přešli ze sov na papírová letadla.
  • Ačkoli je Theseus starším bratrem Newta, Eddie Redmayne, který hrál Newta, je o osm let starší než Callum Turner, který hrál Thesea.
  • Protože scénář byl přísně tajný, postavy měly krycí jména členů filmového štábu.
  • Stejně jako v případě filmu Fantastická zvířata a kde je najít (2016) si tvorba zvířat vyžádala měsíce grafického, vzorového a animačního testování, aby se určil vzhled, chování, pohyby, postoj a osobnost každého tvora. J. K. Rowlingová se u mnoha z nich inspirovala legendárními tvory z různých kultur, například čínským Zouwu, skotským Kelpie a francouzským Matagotem.
  • Téměř celý se natáčel ve Warner Studios Leavesden (nacházejí se v západní části hrabství Hertfordshire, asi 30 kilometrů od Londýna), které jsou domovem kouzelnického světa již téměř dvacet let.
  • Kostýmní výtvarnice Colleen Atwoodová obléká Johnnyho Deppa do nejrůznějších postav už více než 30 let.
  • Role Nagini byla již dříve nabídnuta indonéské herečce Achě Septriase, protože J. K. Rowlingová uvedla, že postava byla inspirována indonéským folklórem. Ta však nabídku odmítla kvůli těhotenství.
  • Na Grindelwaldově lebce je vyryt nápis "für das größere wohl" (Pro větší dobro) a datum 1898. Motto souvisí s jeho vlastní filozofií, že se nesnaží ovládat mudly a čaroděje kvůli moci, ale pro větší dobro. Podle Pottermore může být datum odkazem na Grindelwaldova léta strávená v Durmstrangském institutu magie.
  • J. K. Rowlingová na Twitteru potvrdila, že Newt Scamander bude i nadále hlavní postavou následujících filmů.
  • Zoë Kravitzova postava Leta Lestrangeová má v tomto filmu mnohem větší roli. Rodina Lestrangeových má v čarodějnickém světě velmi pozoruhodnou pověst, když se v sérii již dříve objevila Bellatrix Lestrangeová (v podání Heleny Bonham Carterové), která se do této rodiny provdala, a v menší míře i její manžel Rodolphus a jeho bratr Rabastan. Patří k původním rodům Posvátné osmadvacítky (skutečně čistokrevné rodiny) a jsou známí svým extrémním bohatstvím, čistokrevnou nadřazeností a praktikováním černé magie. Několik členů rodu se dokonce stalo Smrtijedy.
  • Během prvního konkurzu na roli Thesea Callum Turner instinktivně políbil Eddieho Redmayna na temeno hlavy a věří, že právě díky tomu roli získal.
  • Bradavické exteriéry, stejně jako některé interiéry, se natáčely v historickém opatství Lacock Abbey z roku 1229. Toto opatství, které se nachází v anglickém hrabství Wiltshire, bylo ke stejnému účelu použito již pro první filmy ságy o Harrym Potterovi.
  • Interiér sklepení, kde Newt Scamander chová svá zvířata, je stylizován podle litografie "Relativita" od M. C. Eschera.
  • Když Leta otevře stůl v Bradavicích, aby si prohlédla rytiny, je na něm vidět symbol podobný znaku Relikvií smrti.
  • Shodou okolností Callum Turner a Eddie Redmayne (kteří hrají bratry) vyrůstali necelých sto metrů od sebe. Jejich dětské domovy v londýnské Chelsea jsou od sebe vzdáleny tři minuty chůze. Oba zažili mnoho milníků na stejných místech, například se naučili plavat ve stejném bazénu ("Je v tom něco, esence té části světa, kde jsme oba vyrůstali. Není náhoda, že teď hrajeme bratry," říká Turner).
  • Pár sedící v kavárně, který Kowalski zaslechl, říká: " Řekni mi - Myslím, že jsi velmi hezká´´, ale jejich rty neodpovídají jejich replikám. (56'05")
  • Při přípravě na roli Brumbála poskytla J. K. Rowlingová Jude Lawovi během dvouapůlhodinového setkání, během něhož se mohl zeptat na tolik otázek, kolik potřeboval, velmi tajné informace o jeho postavě. Law také sledoval výkon Michaela Gambona v předchozích čtyřech filmech, aby mu pomohl vytvořit charakter a výkon.
  • V tomto filmu si poprvé v sérii Zvířata zopakovali své role herci z filmů o Harrym Potterovi: Jamie Campbell Bower jako mladý Grindelwald a Toby Regbo jako mladý Brumbál; oba se krátce objevili ve filmu Harry Potter a Relikvie smrti: (2010).
  • Newt Scamander nosí hůlku, praktikuje kouzla a pracuje pro Ministerstvo kouzel, přestože byl vyloučen z Bradavic, což některé fanoušky na internetu zmátlo, zejména proto, že Hagridovi tyto svobody nebyly dopřány. J. K. Rowlingová vysvětlila, že důvod této skutečnosti bude odhalen v průběhu série.
  • Tomu Riddleovi (Lord Voldemort) je v době natáčení filmu odhadem necelý rok. Ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata (2002), který se odehrává v roce 1992, se uvádí, že komnata byla otevřena o 50 let dříve, tedy v roce 1942. Je také řečeno, že Tomu Riddleovi bylo v témže roce 16 let, takže se musel narodit v roce 1926. Jelikož se tento film odehrává v roce 1927, Tomovi by na konci tohoto roku byl jeden rok.
  • V londýnských ulicích má symbol londýnského metra na cedulích u vchodu do stanice uprostřed plný červený kotouč. To neodpovídá roku 1927, kdy se děj filmu odehrává: Edward Johnson v roce 1919 přepracoval původní symbol plného disku z roku 1908 a změnil ho na "roundel" - červený kruh s bílým středem - který byl zaveden na začátku 20. let a používá se dodnes. Modrý vodorovný pruh zůstal nezměněn. Je však pravděpodobné, že některé staré značky ještě nebyly změněny na nový domácí styl londýnského metra.
  • Zjevná maska stárnutí na tváři Brontise Jodorowského viditelná zejména v oblasti očí.
  • Johnny Depp podepsal smlouvu, aniž by četl scénář. Chtěl se na seriálu podílet, protože je jeho velkým fanouškem.
  • Mladý a současný Grindelwald má výraznou pigmentovou vadu očí, která se v různých částech filmu Harry Potter a Relikvie smrti : Část 1 (2010) nevyskytovala. I když by se dalo tvrdit, že to pramení spíše z události, která se odehrála někde mezi těmito filmy, než z genetického jevu od narození, stále to nevysvětluje, proč to tam není v jeho starším věku. Zbývá možnost, že tato záležitost bude vysvětlena ve Fantastických zvířatech 3, 4 nebo 5.
  • Nagini byla v pořadu představena jako zvíře z Indonésie, přestože Indonésie získala nezávislost až v roce 1945. V roce 1927 byla obecně známá jako Východní Indie. Název Indonésie je však ve skutečnosti znám již od 18. století, zejména v akademických kruzích. Koncem 19. století jej zpopularizovala kniha Adolfa Bastiana a ve 20. letech 20. století byl již dostatečně známý (alespoň mimo Nizozemsko), což vysvětluje jeho použití v kontextu tohoto filmu.
  • Podle knih a stránky Pottermore.com (stránky vytvořené samotnou JK Rowlingovou) se Minerva McGonagallová narodila v roce 1935 a poprvé začala učit v Bradavicích v roce 1956, když jí bylo 21 let. Přestože se film odehrává v roce 1927, osm let před jejím narozením, vystupuje jako mladá profesorka v Bradavicích.