Indiana Jones a nástroj osudu

65%

Zajímavosti 92

  • Indiana tvrdí, že bratři Wrightové se narodili během občanské války, ale ani jeden z nich. Bratři Wrightové se skutečně narodili dva a šest let po občanské válce. Indy však jasně odkazuje na časové období, nikoli na přesné roky.
  • Indy identifikuje napůl lva a napůl orla vytesaného na Archimédově hrobce jako fénixe. Ve skutečnosti se jedná o gryfa, který se fénixovi podobá jen málo nebo vůbec ne.
  • Jürgen jako významný německý raketový vědec by neměl přijmout předpoklad, že problém způsobuje kontinentální drift. Teorie, která vznikla v Německu, byla v 60. letech 20. století dobře pochopena. Oba muži jako vědci by měli znát základní údaje o rychlosti pohybu desek a Jürgen o teorii zjevně věděl, když se o ní zmiňoval. Za 2500 let by odstup desek činil 50-60 metrů, což je pro letadlo, nebo dokonce pro člověka v roce 212 př. n. l., zanedbatelné. Pokud by drift významně ovlivnil cílový čas a polohu časového portálu, pak by Archimédův záměr vyžádat si pomoc z budoucnosti selhal a nepřivedl by budoucí lidi k obléhání Syrakus.
  • Poté, co je Indy obviněn z vraždy zaměstnanců Hunter College a pronásledován v průvodu, je v New Yorku hledaným mužem. Je po něm vyhlášeno pátrání a je ve všech místních zprávách. A přesto je schopen dojet až na letiště JFK a se svým pasem nastoupit do letadla společnosti PanAm a bez problémů uprchnout ze země. Indy byl za druhé světové války špionem a viděli ho, jak se bez větších problémů vydává do míst, jako je nacistické Německo. Je velmi pravděpodobné, že měl falešný pas (vzhledem k tomu, kolik nepřátel si za ta léta nadělal), nebo ho mohl také snadno zfalšovat. To vidíme ve všech filmech, že má spoustu známostí s lidmi, kteří ho dobře znají a pomohli by mu utéct.
  • Na chodbě jasně osvětleného domu doktora Shawa jsou všechny vypínače v zapnuté poloze. V britském domě (na rozdíl od těch amerických) to znamená, že světla jsou zhasnutá.
  • Minimálně v několika scénách (např. když Jones mluví o Egejském moři) neodpovídají ústa postav jejich slovům, když jsou snímány zezadu.
  • Taxíky Checker na většině záběrů z New Yorku jsou příliš nové, nejstarší jsou modely z roku 1974. Checkery se od roku 1959 do roku 1982 prakticky nezměnily, s výjimkou aktualizace z roku 1974, kdy byly doplněny o nárazníky s rychlostí 5 MPH, které byly nařízeny federálními úřady. V jedné scéně je vůz se správným nárazníkem, ale je modrý.
  • "Dionýsova jeskyně" zmíněná v tabulce Grafikos nebyla ve starověku známá pod tímto názvem. Spojení jeskyně s tyranem ze Syrakus "Dionýsiem I." vymyslel v roce 1608 malíř Caravaggio.
  • V exteriérech newyorských ulic ze 60. let jsou policejní vozy NYPD vyobrazeny v moderních barvách - bleděmodré a bílé. Newyorské policejní vozy byly až do roku 1973 lakovány v livreji černé, bílé a zelené.
  • Než Helena sestoupí z římské galeony, řekne Jonesovi, že když se loď potopila, bylo na její palubě 100 centurionů. V římské armádě byl centurion "vůdce stovky". Aby se na palubu lodi dostalo 100 centurionů, musela by loď pojmout 10 000 lidí.
  • Při jedné honičce Indyho tuk-tuk ostře zatočí na křižovatce tvaru T mezi dvěma velmi úzkými silnicemi obehnanými zdí. V dalším střihu pronásledující plnohodnotný sedan nějakým způsobem provedl nemožnou zatáčku a je jim opět v patách.
  • Protiletadlový kanón ve vlaku střílí nepřetržitě, dokud nedojde munice. Tato děla byla zásobována deseti (10) náboji.
  • Během přehlídky astronautů se první trumpetista vedle Indyho ani nedotýká náustku trubky.
  • Postranní vozík měl při nárazu do stromu motorku odhodit nebo vychýlit ze směru jízdy.
  • Ulice ve skotském Glasgow se v roce 1969 zdvojnásobily oproti New Yorku. V závěrečném záběru filmu jsou na křižovatce na silnici vidět dvojité žluté čáry. Jedná se o dopravní značení ve Velké Británii, které znamená zákaz čekání/parkování.
  • Tuk-tuk nemá zpátečku, přesto ji Indy během honičky v Maroku použije. Vidět znamená věřit. Je zřejmé, že tyto tuk-tuky měly zpátečku.
  • Během scény potápění drží jeden z nacistických grázlů samopal MAC 10. Ty se začaly komerčně vyrábět až rok po natáčení filmu, ale je možné, že se jednalo o předprodukční model, protože je testovala americká armáda. Také nemá nabitý zásobník.
  • Vzhledem k tomu, že se film odehrává v roce 1969 ve fašistickém Španělsku, Renaldosova loď by mávala Francovou španělskou vlajkou, a ne moderní španělskou vlajkou bez znaku (TO NENÍ PRAVDA: ve skutečnosti to byla skutečná občanská vlajka v tomto období španělské historie).
  • Helena naznačuje, že Grafikos je kódován buď pomocí lineárního B, nebo Polybiova čtverce. Lineární B není šifra, je to starověké písmo, o kterém se ve 40. letech 20. století obecně vědělo, že je to určitá forma rané řečtiny. Překlad do neznámého mrtvého jazyka je formou šifrování.
  • Metan je bez zápachu, takže je čichem nezjistitelný a nezpůsobuje kašel. Je však vysoce výbušný a vstup do místnosti nasycené metanem s nevýbušnou lampou vás rozmetá na nesčetné množství roztříštěných kousků. Laboratorní metan je sice bez zápachu, ale přirozeně vznikající metan nikoli. A jak ukázal Bořiči mýtů (2003), k výbuchu je zapotřebí přesný stechiometrický poměr 9 %.
  • Indy ucpe žvýkačkou díru v chladiči a pak požádá Helenu, aby "zkusila nastartovat" tuk-tuk. Chladič ochlazuje motor a nijak nebrání jeho nastartování.
  • Když Helena v Dionýsově jeskyni setře tarantuli z Indiánova klobouku, ozve se skřípot. Tarantule nemají potřebné struktury, které by takový zvuk vydávaly. Struktury, které používají, jsou nohy. Tarantule mohou vydávat zvuky, dostatečně hlasité, aby byly slyšet až na vzdálenost 15 metrů, třením štětinek na nohách o sebe.
  • Když se Helena a další potápějí na moři a vystupují na hladinu velkou rychlostí, umírají kvůli zvýšenému objemu vzduchu v plicích. Jsou naprosto v bezpečí, pokud nezadržují dech. Výdech po celé délce umožňuje rozpínání vzduchu ven.
  • Když se Indiana Jones a Helena potápějí s dalšími dvěma potápěči, jdou rovnou dolů, aniž by se jim v kterémkoli okamžiku vyrovnal tlak v uších. To by mělo za následek jisté protržení ušního bubínku v hloubce zobrazené ve filmu - nejméně 20 metrů. Cestou dolů museli vyrovnávat tlak. A hloubka římsy, na kterou sestoupili, se ani zdaleka neblížila 20 metrům - blížila se 10 metrům, jak je patrné z kulek, které na ně byly vystřeleny. Také k sestupu skutečně došlo. Herci byli ve vodě, aniž by jim praskly ušní bubínky. Nešlo o CGI.
  • V Tangeru je záběr na Heleniny nohy, které mačkají pedál. Tento typ Tuk-Tuku se však pohybuje uchopením plynové rukojeti a brzdy jsou umístěny na řídítkách, což znamená, že tam žádný pedál být nemá. "Pro levou nohu je tu spojka, která funguje úplně stejně jako v autě."
  • Když se Indy a Helena setkají s Archimédem, mluví moderní řečtinou. Archimedes psal a mluvil dórskou řečtinou, což byl dialekt staré řečtiny. Moderní řečtina vznikla až v roce 1100 n. l. a nahradila koiné řečtinu, která se stále používá při řeckých pravoslavných liturgiích a dalších bohoslužbách. Jazyk, kterým se mluví, je překladem dórské řečtiny. Herci plynně hovořící dórskou řečtinou jsou vzácní.
  • Ačkoli neoprenové neoprénové obleky existovaly už koncem 60. let, měly kovové zipy, zatímco ve filmu mají obleky plastové zoubky a moderní táhla zipů.
  • Vicodin ES, který je vidět na stole na konci filmu, byl v USA dostupný až v roce 1978.
  • Z gondoly hlavního podvozku se do vnitřku draku nedostanete přes křídlo, mezi nimi je hlavní palivová nádrž.
  • Vlak převážející starožitnosti do Berlína je uvnitř plně osvětlen, ale okenní žaluzie nejsou stažené. Během nepřátelského náletu by se tak stal snadno spatřitelným cílem.
  • Všichni římští vojáci nosí železné přilby a řetězovou zbroj. V Archimédově době nosila většina římských vojáků na hrudi malý kovový plát jako neprůstřelnou vestu, protože si nemohli dovolit kompletní řetízkovou košili. Železné přilby se v římské armádě začaly používat až po dobytí Galie, tedy o více než 1,5 století později. Římská republikánská armáda však používala oválné štíty, které vidíme ve filmu.
  • Není možné, aby Indy a Helena našli kostry nebo nějaké stopy po lidských ostatcích, když se potápějí na 2000 let staré dřevěné římské lodi. Veškeré biologické věci budou časem a rozkladem zahlazeny, zejména ve vysoce okysličené vodě, jako je ta středomořská.
  • Indy a Helena se potápějí u vraku lodi starého údajně 2000 let, jehož dřevěný trup je jasně viditelný a rozpoznatelný. Ve většině vod, například v Egejském moři, dřevo nevydrží déle než pár desítek let. Ve skutečnosti se řecké a římské vraky v této oblasti nacházejí podle nedřevěných materiálů, jako je bronz, a jejich nákladu, jako jsou vázy a keramika, což je místo, kde byl nalezen skutečný mechanismus z Antikythéry.
  • Ve scénách z druhé světové války byl Harrison Ford zestárlý, aby vypadal mladě. Indy však mluví svým současným starším hlasem.
  • Obě osoby popravené v ordinaci doktora Jonese jsou v jiné poloze, když je doktor Jones najde, než v jaké byly těsně po zastřelení.
  • Když jdou do hotelu na aukci, je noc, když vycházejí po zápase, je den.
  • Když Indy a Helena projdou úzkým tunelem k mostu, skončí celí od hmyzu a brouků. Jen o několik minut později, když stejným tunelem procházejí nacisté, se zdá, že tam žádní brouci nejsou.
  • Jedná se o jediný film o Indiana Jonesovi, kde logo Paramountu nepřechází do úvodního záběru filmu. James Mangold tvrdí, že to bylo proto, že mu právní oddělení řeklo, že logo Lucasfilmu musí být posledním logem studia, které se zobrazí před začátkem filmu.
  • James Mangold uvedl, že George Lucas "četl naše první scénáře a nabízel nám poznámky a pokyny, stejně jako sledoval střih v průběhu natáčení." Dodal, že "Indy je hlubokým rozšířením Georgeovy osobnosti - zčásti maverick, zčásti teoretik, zčásti dobrodruh, zčásti idealista, zčásti mudrlant, zčásti akademik a stoprocentně nezastavitelný."
  • Harrison Ford je ve svých 80 letech v tomto filmu starší než George Hall ve svých 76 letech, když hrál "starého Indyho" v Kronice Indiana Jonese.
  • Jonathan Kasdan byl kdysi zvažován jako náhrada za Davida Koeppa, takže Koepp mohl dokončit film You Should Have Left (2020). Nakonec se na scénáři podíleli Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, David Koepp a James Mangold.
  • Jedná se o první film o Indiana Jonesovi a celkově o první film z produkce Lucasfilmu, který vznikl v koprodukci s Walt Disney Pictures, což bylo potvrzeno na oficiálním plakátu filmu, který byl uveden do kin 7. dubna 2023 a na jehož začátku se před logy Paramountu a Lucasfilmu objevilo produkční logo studia "magický zámek". Po filmech Pepek námořník (1980) a Drakobijce (1981) se jedná také o třetí film, kde jsou společnosti Disney a Paramount na plátně uvedeny společně. Tím se liší od dalšího významného majetku Lucasfilmu, Hvězdných válek. Žádný z filmů z této franšízy, které byly uvedeny po prodeji společnosti Disney, neobsahuje logo Disney.
  • Film má za sebou čtyři změny data premiéry. Společnost Disney poprvé oznámila 15. března 2016, že film bude uveden do kin 19. července 2019. Dne 25. dubna 2017 však Disneyho Lví král (2019) vzal původní datum a film byl o rok odložen na 20. července 2020. K druhé změně premiéry došlo 10. července 2018 a film byl posunut o další rok na 9. července 2021 kvůli práci Stevena Spielberga na filmu West Side Story (2021). Čtvrtá změna data premiéry se odehrála 3. dubna 2020, jen o několik týdnů později, než bylo původně plánováno zahájení produkce, kvůli pandemii Covid-19, a film byl odložen na 29. července 2022. Dne 18. října 2021, čtyři měsíce po začátku natáčení, společnost Disney opět oznámila, že film bude odložen o 11 měsíců, na 30. června 2023.
  • Po úspěchu filmu Tiché místo (2018) byli scenáristé Scott Beck a Bryan Woods osloveni společností Lucasfilm, aby napsali pátý film o Indiana Jonesovi.
  • James Mangold řekl, že jeho původní název, když film navrhoval, byl "Indiana Jones and the Magical Mystery Tour".
  • Třetí film "Indiana Jones" pro herce Johna Rhys-Daviese, který se předtím objevil v dílech Dobyvatelé ztracené archy (1981) (první) a Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) (třetí).
  • Film měl mít původně premiéru v roce 2021, protože na tento rok připadalo 40. výročí filmu Dobyvatelé ztracené archy (1981), ale globální celosvětová pandemie tyto plány zastavila a natáčení se o rok odložilo. Následně zranění Harrisona Forda během natáčení posunulo datum premiéry ještě více.
  • V článku pro časopis Variety z roku 2014 Peter Caranicas shrnuje některé projekty, na kterých Janusz Kaminski pracoval jako kameraman, a uvádí, že "jeho dalším projektem je připravovaný pátý film o Indiana Jonesovi." Jelikož je Kaminski dlouholetým spolupracovníkem Stevena Spielberga, předpokládalo se tehdy, že bude vedle Spielberga působit jako kameraman Indiana Jonese 5. Nakonec byl jako kameraman najat Phedon Papamichael pro film Indiana Jones a nástroj osudu (2023), který bude režírovat James Mangold.
  • V roce 2022 vyšel v časopise Vanity Fair článek s názvem "The Rebellion Will be Televised", který odhalil, že James Mangold měl původně pro Lucasfilm režírovat samostatný film o Bobovi Fettovi. Když byl třetí film "Star Wars Story" odložen, Mangold se přesunul k dalšímu nejslavnějšímu majetku Lucasfilmu, Indiana Jonesovi. Fanoušci jsou pevně přesvědčeni, že celovečerní film o Boba Fettovi a další následné spin-offy Star Wars byly opuštěny.
  • Letoun Dr. Vollera vychází z německého dopravního letadla a bombardéru Heinkel 111, ovšem s dvojitým svislým stabilizátorem namísto skutečného jednoduchého svislého stabilizátoru.
  • Nacistický vědec Voller byl po válce naverbován Spojenými státy v rámci operace: Paperclip, skutečné snahy získat německé vědce na pomoc Spojeným státům výměnou za amnestii za jejich válečné zločiny. Postava ztvárněná Tobym Jonesem (který v tomto filmu hraje Basila Shawa) ve filmu Captain America: První Avenger (2011) je podobně rekrutován v rámci operace: Paperclip. Zajímavé je, že ve filmu Captain America: První Avenger (2011) byl distribuován společností Paramount ve spolupráci se studiem Marvel, které později pohltila společnost Disney.
  • O účast ve filmu projevili zájem Liam Neeson, Ryan Gosling a Mark Hamill, přičemž Hamill by si rád zahrál padoucha. Neeson i Hamill pracovali s Georgem Lucasem na filmech Star Wars a Gosling si zahrál ve filmu Blade Runner 2049 (2017) po boku Harrisona Forda.
  • Čísla 1981 jsou vidět na zadní části modré dodávky nacistů, když na konci filmu přijíždějí do hangáru. Jedná se o odkaz na rok uvedení prvního filmu o Indiana Jonesovi, Dobyvatelé ztracené archy (1981).
  • Když Helena (Phoebe Waller-Bridgeová) vstoupí s Indym do Dionýsovy jeskyně, zazpívá začátek Beethovenovy 5. symfonie (c-moll, op. 67), aby si ověřila ozvěnu v jeskyni. Indy se pak přidá a společně zazpívají několik taktů první věty. Výběr hudby je jen příhodný, protože 5. symfonie začíná čtyřmi tóny (dit-dit-dit-dum) takzvaného "motivu osudu" neboli "osud", tedy osud, "klepe na dveře".
  • Na začátku filmu Indyho probudí zvuk hudby ze sousedního bytu. Rychle si oblékne tričko - obráceně - a jde se jim postavit. Na několika záběrech přední strany tohoto trička (na jeho zádech) je logo, které je zjevně logem baseballového týmu Chicago Cubs. V tomto okamžiku filmu, v srpnu 1969, byli Chicago Cubs nejlepším baseballovým týmem, ale nakonec ztroskotali a nepostoupili do Světové série. Přesto zůstává tým Cubs z roku 1969 mezi místními fanoušky jedním z nejznámějších týmů. Harrison Ford, rodák z Chicaga, je známým fanouškem Chicago Cubs a v této sezóně by mu bylo 27 let.
  • Jedná se o první a jediný film o Indiana Jonesovi, který byl natočen digitálně na kamery ARRI Alexa LF a Mini LF namísto 35mm filmu.
  • Helena několikrát pomůže Indianovi udržet klobouk. Ve flashbackové scéně, kdy Indiana vychází z Basilova bytu, zapomene svůj klobouk a mladá Helena mu ho přinese. Ke konci, když se Indiana a Helena chystají vyskočit z letadla, mu zase těsně před skokem sebere klobouk z hlavy a on ho dokáže dostat zpátky na zem.
  • První film od dob Dobyvatelů ztracené archy (1981), u kterého není nad názvem uveden Harrison Ford.
  • Artefakt, který Indy hledá v úvodním flashbacku, je Longinovo kopí, čepel, která prolila Kristovu krev. Tento artefakt se dříve objevil v komiksu z roku 1995 "Indiana Jones a kopí osudu", v němž nacisté po čepeli jdou a Indy a jeho otec je musí zastavit.
  • Během průvodu hraje pochodová kapela stejnou píseň, jakou hrála pochodová kapela ve filmu Uprchlík (1993), kde hrál také Harrison Ford.
  • Stejně jako série Hvězdných válek, i první a poslední film Indiana Jones byly uvedeny s odstupem 42 let.
  • V každém filmu s lichým číslem Indiana Jonese vystupovali jako protivníci nacisté a Sallah jako Indyho parťák: Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) a Indiana Jones a nástroj osudu (2023).
  • Jedná se o první a jediný film série, který nezačíná logem Paramountu rozplývajícím se v objektech podobného tvaru. Film začíná verzí loga Disneyho hradu ke 100. výročí, následuje moderní logo Paramountu a poté logo Lucasfilmu, které se rozpouští do západky.
  • Hlavní antagonista Voller, kterého hraje Mads Mikkelsen, je částečně založen na bývalém nacistickém vědci Wernheru Von Braunovi. Thomas Kretschmann (plukovník Weber) již dříve ztvárnil Von Brauna v seriálu History Channel "Project Blue Book".
  • James Mangold vytvořil Helenu Shaw (Phoebe Waller-Bridge) podle Jean Harrington (Barbara Stanwyck) ve filmu Dáma Eva (1941).
  • Jedná se o první a jediný film v sérii bez celých úvodních titulků. Na začátku se objeví pouze název.
  • John Williams premiéroval "Helenino téma", které bylo nahráno předchozí týden, na svém koncertu v Hollywood Bowl 3. září 2022.
  • První film o Indiana Jonesovi, který natočila a vydala studia Disney. Je to také první film z této série, který nebude distribuován společností Paramount Pictures, protože společnost Disney v roce 2012 koupila společnost Lucasfilm, která tuto sérii vlastní a produkuje. Společnost Disney následně v roce 2013 odkoupila od Paramountu distribuční a marketingová práva na tuto sérii. Paramount si však stále ponechává distribuční práva na první čtyři filmy, bude se finančně podílet na všech budoucích dílech a na plátně je uveden v titulcích společně se společností Disney.
  • Nacistické motocykly s postranními vozy použité v úvodní sekvenci jsou vyrobeny společností Ural. Design motocyklu BMW R75 používaného německou armádou za 2. světové války byl v roce 1940 ukraden Sovětským svazem a od té doby jej vyrábí společnost Ural. Ural v současnosti vyrábí tyto motocykly v Kazachstánu a má tento design v nepřetržité výrobě již 60 let. Motocykly jsou komerčně dostupné a lze je zakoupit v téměř identické specifikaci z 2. světové války, včetně montážního bodu pro kulomet MG42. Stejné motocykly byly použity ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989).
  • Titulky jsou napsány písmem Open Kapitalen, které bylo použito ve všech předchozích filmech o Indiana Jonesovi s výjimkou filmu Indiana Jones a Chrám zkázy (1984).
  • Harrisonu Fordovi bylo v době uvedení tohoto filmu 80 let (dva týdny před 81. narozeninami), což z něj činí nejstaršího herce, který hrál hlavní roli ve filmu společnosti Disney. Předchozím rekordmanem byl Richard Farnsworth, kterému bylo v době uvedení filmu Příběh Alvina Straighta (1999) 79 let.
  • Jedná se o první film s Indiana Jonesem, jehož plakát nenavrhl Drew Struzan, který v roce 2019 odešel do důchodu. Místo něj ho navrhl Tony Stella.
  • Olivier Richters v nizozemském rozhovoru na YouTube uvedl, že při bojové scéně omylem silně udeřil Harrisona Forda do obličeje a způsobil mu lehký otřes mozku.
  • Ve filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) měli být původně ztvárněni bývalí nacisté, ale protože se příběh odehrával během studené války, byli Sověti věrohodnějšími padouchy. Kromě toho Steven Spielberg cítil, že po filmu Schindlerův seznam (1993) už nacisty satirizovat nemůže.
  • V úvodní sekvenci boje na střeše vlaku můžete slyšet nechvalně známý "Wilhelmův výkřik" (zvukový efekt, který byl použit ve více než 400 filmech a televizních pořadech).
  • Dřívější verze scénáře obsahovaly mnohem více vtipů o věku Indiana Jonese, než kolik se jich objevilo v hotovém filmu. Hvězda Harrison Ford s nimi nesouhlasil, protože se domníval, že odvádějí pozornost diváků od příběhu. Proto byl počet gagů o věku výrazně snížen na mnohem méně.
  • John Williams prohlásil, že bylo nutné natočit "nový" konec, a proto pro něj musel složit novou hudbu. James Mangold však popřel, že by byl konec natočen znovu.
  • Jediný film ze série o Indiana Jonesovi, který nerežíroval Steven Spielberg, ačkoli se na něm podílel jako výkonný producent. Rozhodnutí odstoupit od filmu jako režisér byl výhradně Spielbergův nápad.
  • Scenárista David Koepp v rozhovoru pro Entertainment Weekly potvrdil, že postava Henryho "Mutta" Waltona Jonese III, kterou hrál Shia LaBeouf a která byla představena ve filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008), se ve filmu neobjeví. Koepp sice nezmínil, proč se postava a LaBeouf nebudou podílet, ale lze předpokládat, že hlavními důvody tohoto rozhodnutí jsou negativní přijetí, které postava Mutta i Shia LaBeouf sklidili u kritiků a diváků, LaBeoufovo velmi kontroverzní chování na veřejnosti v následujících letech a také jeho negativní komentáře ke spolupráci s režisérem Křišťálové lebky Stevenem Spielbergem (za které se později omluvil).
  • Na začátku roku 2015 napsal Martin Villeneuve nevyžádaný návrh scénáře k pátému nebo dokonce šestému filmu o Indiana Jonesovi na základě nápadu, který předložil svému staršímu bratrovi Denisi Villeneuveovi, který se v té době chystal režírovat Blade Runner 2049 (2017) s Harrisonem Fordem v hlavní roli. Bratři Villeneuveové, oba velcí fanoušci Indiana Jonese, se snažili, aby Kathleen Kennedy tento scénář, který Denis označil za "téměř dokonalý", dala přečíst Stevenu Spielbergovi, aby zvážil jeho režii.
  • Když se Dr. Voller zmínil o schůzce na "Prinzregentenplatz 16", měl na mysli byt v Mnichově, který Adolf Hitler získal v roce 1929. Poté, co se v roce 1934 stal vůdcem a říšským kancléřem, jej využíval jako příležitostnou kancelář pro diplomatická jednání na vysoké úrovni. Tato budova stojí dodnes a je ve vlastnictví bavorské státní agentury a jeho byt obývá místní policejní oddělení.
  • V reálném životě byli nacisté stoupenci mystiky a okultismu, což ovlivnilo jejich rasové přesvědčení a politiku a fascinaci údajně nadpřirozenými artefakty. Bleskový symbol SS byl inspirován armanskými runami, které vytvořil okultista Guido von List. Jeden z artefaktů, o němž se věřilo, že je to Kopí osudu (tzv. Longinovo kopí), kopí, které probodlo Kristův bok při jeho ukřižování, se nacházel ve vídeňském paláci Hofburg a byl zdrojem zájmu Adolfa Hitlera, který o něm psal v Mein Kampfu. Když Německo anektovalo Rakousko, nechal ji přemístit do Norimberku. Heinrich Himmler pátral po svatém grálu a po přečtení jeho knihy Křížová výprava proti grálu naverboval do SS medievalistu Otto Rahna, aby mu ho pomohl najít.
  • Harrison Ford je v tomto filmu o více než dvacet let starší než Sir Sean Connery, když hrál Indyho otce ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) .
  • Pouliční scény z New Yorku se ve skutečnosti natáčely ve skotském Glasgow na konci července 2021 a průvod astronautů se odehrával na ulici St Vincent Street.
  • Steven Spielberg film viděl a na CinemaConu mu požehnal slovy: "Právě jsem to zažil před dvěma dny. Bob Iger [generální ředitel společnosti Disney] uspořádal promítání pro spoustu manažerů společnosti Disney a já jsem na promítání přišel spolu s režisérem Jamesem Mangoldem. Všem se film líbil. Je to opravdu, opravdu dobrý film o Indiana Jonesovi. Jsem opravdu hrdý na to, co s ním Jim udělal." Dodal: "Když se rozsvítila světla, otočil jsem se ke skupině a řekl: 'Sakra! Myslel jsem si, že jsem jediný, kdo ví, jak se tohle dělá.' Tohle je samozřejmě jediný film o Indiana Jonesovi, který nerežíroval Steven Spielberg, který však zůstal na palubě jako výkonný producent.
  • Ačkoli generální ředitel společnosti Disney Robert A. Iger v roce 2016 prohlásil, že film nebude posledním dílem série, společnost Disney v dubnu 2023 potvrdila, že se skutečně jedná o poslední film poté, co byl předchozí měsíc zrušen plánovaný prequelový spin-off.
  • Harrison Ford dostal za tento film 20 milionů dolarů.
  • V roce 2008 Harrison Ford řekl, že je otevřený pátému filmu o Indiana Jonesovi, ale doufá, že to nebude trvat dalších 20 let. To se mu splnilo, protože tento film vznikal jen 15 let.
  • Zvěsti o tom, že titulní roli Indiana Jonese převezme Chris Pratt nebo Bradley Cooper, byly ukončeny 27. října 2015, kdy studio potvrdilo, že se do role Indyho vrátí Harrison Ford. Ford následně v roce 2019 prohlásil, že si nepřeje, aby byla jeho postava přeobsazena, a řekl: "Když odejdu já, odejde i on. Je to snadné." Později, v roce 2022, potvrdil, že pátý film bude jeho posledním ztvárněním této postavy.
  • George Lucas, Steven Spielberg a Paramount Pictures se poprvé dohodli na pěti filmech o Indiana Jonesovi v roce 1979.
  • Harrison Ford se vydával na čtyřicetikilometrové projížďky na kole a každodenní procházky, aby se dostal do formy pro svou roli Indiana Jonese.
  • V rozhovoru pro The Late Show with Stephen Colbert (2015) Harrison Ford vysvětlil, jak ho filmaři digitálně zestárli pro flashbackovou sekvenci: "Mají program s umělou inteligencí, který dokáže projít každou stopu filmu, který Lucasfilm vlastní. Protože jsem pro ně natočil několik filmů, mají všechny tyto záběry, včetně filmů, které nebyly vytištěny. Takže z něj mohou vydolovat, odkud přichází světlo, z výrazu. Nevím, jak to dělají. Ale tohle je můj skutečný obličej. Pak si na obličej dám malé tečky, řeknu slova a oni to [udělají]. Je to fantastické." Ve svých 80 letech se stal nejstarším hercem, který byl ve filmu zestárlý, a překonal tak Al Pacina, kterému bylo při zestárnutí ve filmu Irčan (2019) 79 let.