Avengers: Infinity War

88%

Zajímavosti 175

  • (cca 33. minuta) Thor řekne Strážcům, že Kámen času je u Avengers, ale nikdy mu tuto informaci nedali. S Doctorem Strangem se sice setkal ve filmu Thor: Ragnarok (2017), ale Strange v té době neměl s Avengers žádné spojení.
  • Stephen McFeely: (cca 54. minuta) Scénárista filmu se objeví po boku Williama Hurta během konferenčního hovoru.
  • (asi ve 34. minutě) Když Thor vysvětluje Strážcům Galaxie, kam mají jít ukovat zbraň, aby zabili Thanose, vysloví cíl cesty jako "Nivadellir" místo "Nidavellir". V této scéně to řekne dvakrát špatně. Přesto ji ve třetím dějství filmu správně vysloví jako "Nidavellir".
  • Stan Lee: (asi v 18. minutě) Autor komiksů, který je spoluautorem většiny postav z tohoto filmu, zde vystupuje jako řidič školního autobusu Petera Parkera. Kromě toho tento film obsahuje také několik odkazů na Stanova minulá camea: Tony Stark používá telefon, který mu Stan dodal ve filmu Captain America: Občanská válka (2016); Thor má stále účes, který mu Stan udělal ve filmu Thor: Ragnarok (2017); a když se Stan ptá: "Co je to s vámi, děti? Nikdy jste neviděli vesmírnou loď?", naráží tím na útok Chitauri, jehož byl svědkem ve filmu Avengers (2012).
  • (asi v 1h 3 min) Na lodi Ebony Maw se Dr. Strange ptá Iron Mana, zda může odpojit automatického pilota a řídit loď zpět na planetu Zemi. Pro Strange je to nesmyslná otázka, protože nosí svůj dvojitý prsten, kterým vytváří vesmírné portály a je schopen kdykoli vrátit planetu Zemi. Ve skutečnosti ho v čase kolem 1 h 48 min použije během bitvy na Titanu mezi ním, Iron Manem, Spider-Manem a Strážci Galaxie proti Thanosovi. Kromě toho se ve filmu Avengers: V tomto případě se jedná o portál, který je otevřen Dr. Strangem, aby se vrátil z Titanu na planetu Zemi se Star-Lordem, Mantis, Draxem a Spider-Manem.
  • Jediný film Avengers, ve kterém se neobjeví Thorovo původní kladivo Mjolnir, Lokiho žezlo ani štít Kapitána Ameriky.
  • Lindsay MacGowanová uvedla, že kostým Falcona je velmi podobný předchozím filmům, i když má tmavší barvu. Stejně jako u předchozích iterací měl být oblek kombinací pevných částí a látkových prvků, z nichž některé zajistila kostýmní výtvarnice Judianna Makovsky a její tým.
  • (asi v 16. minutě) Když se Tony Stark rozhoduje, zda zavolat Stevu Rogersovi ze Sanctum Sanctorum, je na obrazovce Starkova telefonu vidět odraz zeleného plátna použitého při natáčení.
  • (asi v 17. minutě) Když Tony, Bruce, Dr. Strange a Wong opouštějí Sanctum, auto narazí do sloupu. Je vidět, že auto je poškozené již před nárazem.
  • Když Thanosova armáda vstoupí do bitvy ve Wakandě, jsou přední linie vyslány vpřed, aby zahájily boj. Naproti tomu Black Panther a Kapitán Amerika předbíhají a jsou ukázáni, jak běží před wakandskými vojáky, aby jako první vstoupili do bitvy, čímž se projevují jako vůdci.
  • Benedict Cumberbatch improvizoval hlášku "Chrání to tvou realitu, blbečku" poté, co se Doctor Strange setká s Tony Starkem.
  • To je Svět duší, do kterého se Thanos přenese po lusknutí prstů. Setkání s mladou Gamorou ve Světě duší je příležitostí k poslednímu setkání s tím, čeho se vzdal, "duchovním předobrazem jeho dcery".
  • Počáteční souboj mezi Thanosem (Josh Brolin) a Brucem Bannerem/Hulkem (Mark Ruffalo) má ukázat, že Thanos je v souboji jeden na jednoho neporazitelný.
  • Když Thanos drtí Sběrače v Knowhere, říká: "Kde je ten kámen?" Benicio Del Toro, který hraje Sběratelku, říká úplně stejná slova v úvodní scéně filmu Podfu(c)k (2000) režiséra Guye Ritchieho.
  • Společnost Legacy Effects by měla být zodpovědná také za make-up Strážců Galaxie. Shane Mahan, který pracoval na líčení Strážců Galaxie 2 (2017), by řekl, že úkolem bylo zachovat konzistenci, takže se líčení od Strážců Galaxie 2 k tomuto filmu příliš nezměnilo: "Šablona už byla nastavena." Pro Strážce Galaxie 2 společnost Legacy Effects vycházela z práce, kterou David White a jeho tým odvedli na prvním filmu, a poté provedla úpravy make-upů podle podnětů filmařského týmu. Jejich hlavní součástí mělo být zkrácení doby aplikace a odstraňování. Jako extrémní příklad lze uvést zkrácení make-upu Draxe na Davidu Bautistovi z přibližně tří hodin na necelé dvě.
  • Lindsay MacGowan řekla SWSCA, že vytvoření Buckyho kovové ruky bylo "opravdu náročné" a bylo odlito z pružného uretanu a poté natřeno pružnou barvou připomínající zrcadlo. MacGowanová také dodala: "Neustále vylepšujeme to, co děláme." Prozradil, že objevy učiněné na jedné stavbě se budou "křížově přenášet" do dalších úkolů. Jako příklad uvedl, že práce na paži Zimního vojáka bude informovat o postupech, které použijí na kybernetické ruce Nebuly.
  • Spider-Manův přerod v popel přišel rychle, ale v den, kdy tlačili na emoce vztahu otce a syna tím, že ho protáhli ještě o několik vteřin. Joe Russo Hollandovi řekl, že nechce odejít a ze všech sil se tomu brání.
  • Jméno Thanos je zkrácenou podobou řeckého jména Athanasios, což v řečtině znamená "nesmrtelný". V tomto filmu je zkratkou slova "thanatos", což v řečtině znamená "smrt". Byl to starořecký bůh (Thanatos) a dvojče Spáče.
  • Thorova nová zbraň "Storm breaker" částečně vychází z komiksové řady Marvels "Ultimate". V ní Avengers, známí jako Ultimates, a seriálová verze Thora, ovládali zbraň podobnou Storm Breakerovi. Právě tato komiksová série je také důvodem, proč byl Samuel Jackson obsazen do role Nicka Furyho.
  • Visionův zcela bílý vzhled je odkazem na jeden z jeho vzhledů z komiksů. Ve skutečnosti je to stejný vzhled, jaký měl Vision v komiksové minisérii "The Infinity Gauntlet", na níž je tento film založen.
  • (asi ve 21. minutě) Když Tony Stark poprvé použije nanotechnologii, aby si oblékl brnění Mark L, sundá si pravou rukou stíny. Když brnění dokončí, můžete vidět, jak mu stíny z pravé ruky mizí. Plně zformovaná pravá ruka stále drží nyní již neexistující stíny. Nejedná se však o chybu. Pokud budete brýlím věnovat zvýšenou pozornost, uvidíte, že stínítka jsou ve skutečnosti nanoboti, kteří jsou absorbováni do jeho obleku.
  • (cca 1h 30 min) Když se na začátku filmu Black Panther (2018) objeví král T'Chaka, N'Jobu a James (Zuri) se mu pokloní, aby ho uctili jako krále. V tomto filmu se však Bruce Banner pokouší poklonit králi T'Challovi, který vzápětí prohlásí: "To tady neděláme." V tomto filmu se Bruce Banner pokouší poklonit králi T'Challovi. Když se však ve stejném filmu Shuri v současné Wakandě T'Challovi ukloní, ten to pozná jako vtip a řekne jí, aby toho nechala. To by mohlo naznačovat, že od dob vlády svého otce změnil politiku úcty.
  • Ve filmu Strážci Galaxie (2014) je Gamora popsána jako poslední žijící příslušník svého druhu. To je však vidět pouze na displeji ve scéně se statusem vězně při představování GOTG. V tomto filmu je ukázáno, že Thanos zabil pouze polovinu obyvatel její planety. Dokonce jí Thanos řekne, že od jeho genocidy se těm, kteří se narodili na jejím domovském světě, žije lépe.
  • Čtvrtý film, který v celosvětových pokladnách dosáhl hranice dvou miliard dolarů. Je také prvním filmem o superhrdinech, prvním titulem z Marvel Cinematic Universe, druhým filmem, který nevznikl pod vedením Jamese Camerona, a druhým filmem vydaným společností Disney (po Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (2015)), kterému se to podařilo.
  • (asi v 1h 15 min) Když Thor jede do Nidavelliru, Eitri řekne Thorovi, že rukavici vyrobil pro Thanose, protože Asgard zanedbal jejich ochranu. Asgard byl právě před první scénou tohoto filmu zničen, a přesto byla rukavice ukázána na konci Avengers: (2015), který se odehrává o několik let dříve. Připomeňme však, že Loki vládl Asgardu čtyři roky (s přesahem do Age of Ultron) a dopustil, aby Devět říší upadlo do války a chaosu, aniž by ze své strany udělal cokoli pro jejich ochranu (na rozdíl od Odina, který se vždy snažil své království chránit). Lokiho zanedbání by zcela jistě vystavilo Nidavellir útoku Thanose (za předpokladu, že Thanosovo získání rukavice v Age of Ultron je chronologicky správné), což je možná to, na co Eitri narážel.
  • (asi ve 20. minutě) Když Stark, Strange a Banner poprvé potkají na ulici Ebony Maw a Cull Obsidiana, je mezi nimi jeden žlutý taxík a jedno skryté auto. Když Cull Obsidian kráčí a pak zaútočí, je mezi nimi náhle několik aut, což dává Bannerovi a Starkovi spoustu času na reakci.
  • Obří člen Černého řádu, Cull Obsidian, je v komiksech oficiálním jménem celé jednotky. Jmenuje se Černý trpaslík (podle hvězdy Černý trpaslík) a Thanos jim dal přezdívku Cull Obsidian, ačkoli skupina dává přednost "Černému řádu".
  • Florence Kasumba se potřetí objevila jako jedna z členek skupiny Dora Milaje. Poprvé se objevila ve filmu Captain America: Občanská válka (2016), kde Black Widow řekla: "Uhni, nebo budeš pohnuta".
  • Doctor Strange v tomto filmu používá tři ze svých charakteristických kouzel: Karmínové pásy Cytorraku, Obrazy Ikonnu a Serafínský štít.
  • (asi ve 23. minutě) Během konfrontace v New Yorku, když Ebony Maw škrtí Dr. Strange a ten padá k zemi, narazí do policejního auta vedle něj. V další scéně, kdy Ebony Maw zvedá zem kolem Strange, není policejní auto nikde vidět.
  • (asi ve 12. minutě) Poprvé vidíme Tonyho Starka, jak se prochází s Pepper Pottsovou v parku a diskutují. Tony má na ramenou mikinu s kapucí, jejíž rukávy jsou svázané do uzlu a zakrývají miniaturní obloukový reaktor na jeho hrudi. Během jejich výměny názorů Pepper uzel rozváže a mluví o zařízení na Tonyho hrudi. Hned poté, při střihu ze tříčtvrtečního záběru na Tonyho zblízka, mikina zmizí a po zbytek scény, až do okamžiku, kdy se ocitneme uvnitř Sanctum Sanctorum, ji nikde nevidíme.
  • (asi ve 25. minutě) Když Peter padá z vesmírné lodi v horních vrstvách atmosféry, raketa s oblekem Iron Spider se dotkne jeho zad a oblek se začne rozšiřovat směrem ven. V jednom záběru je vidět pavouk na zádech obleku, v dalším záběru je pak vidět, jak se tvoří záda (přestože záda byla první částí, která se vytvořila).
  • Existovaly verze scénáře, podle kterých na sebe Gamora a Thanos poprvé narazili na Xandaru, když Thanos získával Kámen moci. To bylo později změněno na jejich setkání na Knowhere.
  • Síly Černého řádu byly pro film upraveny tak, aby nezastínily hlavního padoucha a zajímavěji ladily s hrdiny.
  • (cca 1h 1 min) Na vesmírné lodi Maw se baví Tony Stark, Peter Parker a plášť Dr. Strange a Peter má po celou scénu vlasy ulízané dozadu. Během intenzivní výměny názorů s Tonym Peter řekne: "Nemůžeš být přátelský Spider-Man ze sousedství, když žádné sousedství není." Kamera se střihne na nic neříkajícího Tonyho a pak se vrátí na Petera, který má nyní úplně jiný účes s třásněmi. Po zbytek scény se jeho vlasy opět otočí nahoru.
  • Existovala patnáctiminutová verze scény s Thorem na lodi Strážců Galaxie. Scéna byla sestříhána velmi brzy a oproti prvnímu sestřihu se příliš nevyvíjela.
  • (cca 37. minuta) Když Scarlet Witch a Vision vidí útok v New Yorku, stojí před obchodem ve skotském Edinburghu. Uvnitř obchodu je jasně vidět nápis "usmažíme vám kebab". O tom, že Skotové usmaží naprosto každé jídlo zbytečně, koluje (alespoň ve Velké Británii) dlouholetý vtip, který vychází z nechvalně proslulé smažené tyčinky Mars.
  • Souboj Ebony Maw s Doctorem Strangem je odkazem na komiksy Infinity.
  • WILHELM SCREAM: (asi v 1h 2 min) Když je Maw vyhozen z vesmírné lodi.
  • (cca 6 minut) Ebony Maw je částečně inspirován Mefistem z komiksu Infinity Gauntlet. Některé hlášky jsou citovány přímo z knihy, například "Má skromná postava se sklání před tvou velikostí."
  • "Vala" znamená v jazyce Xhosa "blízko", když bojovníci aktivují své štíty, jako v těsných řadách.
  • Tento film měl být uveden do kin přesně šest let po premiéře filmu Avengers (2012), ale 1. března 2018 společnost Marvel posunula datum premiéry na 27. dubna.
  • Když si Tony sundá brýle, rozpustí se mu v ruce, což naznačuje, že jsou také vyrobeny z nanotechnologie.
  • (cca 1h 50 min) Thor a Captain America se vidí poprvé od Avengers: (2015).
  • Všichni Thanosovi nohsledi, známí jako "Černý řád", mají jména, z nichž většina není na plátně nikdy použita, ale mají něco společného s černotou nebo temnotou. Cull Obsidian, obr s kladivem, v podstatě znamená "černá smrt". Ebony Maw, Thanosův psychokinetický poskok a herold, znamená zhruba "temná ústa". Proxima Midnight, jediná ženská členka, znamená "mezi temnotou"/"blízká temnotě". A konečně Corvus Glaive, postava v kápi třímající žezlo, má jméno podle souhvězdí Corvus, které znázorňuje havrana. Je to také název pro rod ptáků, jako jsou vrány a havrani: černí ptáci tradičně spojovaní se smrtí. Jeho jméno lze tedy chápat jako černý pták smrti a Glaive odkazuje na jeho zbraň, která mu propůjčuje nesmrtelnost, pokud není zničena.
  • V prodloužené scéně se Wanda a Vision snaží uniknout Černému řádu.
  • Gamora je rozvrácena svou sestrou, kterou částečně pomohla stvořit. Ve Strážcích Galaxie Vol. 2 (2017) se dozvídáme, že pokaždé, když Gamora porazila Nebulu při tréninku, Thanos nahradil její části a snažil se z ní vytvořit lepší bojovnici pomocí robotických částí. Po Strážcích Galaxie Vol. 2 (2017) je vztah Gamory a Nebuly mnohem pevnější, takže Gamora je zde rozpolcená.
  • Existuje vymazaná scéna, ve které Strážci Galaxie odpovídají na Nebulino tísňové volání.
  • Nikoho nepřekvapilo, že Samuel L. Jackson při každém záběru závěrečných titulků pronesl celou závěrečnou větu "Mother f*cker" a štáb pokaždé vyprskl smíchy.
  • Tento film byl uveden do kin pět dní před desátým výročím Iron Mana (2008), prvního filmu filmového světa Marvelu.
  • Jedná se o první film z Marvel Cinematic Universe, ve kterém Tony Stark (Robert Downey Jr.) a James Rhodes (Don Cheadle) nemají žádné společné scény.
  • Na rozdíl od předchozích dvou "týmovek", které Marvel natočil, se v tomto filmu nepředstaví žádní noví hrdinové. Wanda Maximoff (Scarlet Witch) a Vision byli představeni v Avengers: Spider-Man a Black Panther se poprvé objevili ve filmu Captain America: Občanská válka (2016). Všichni hrdinové z filmu Avengers (2012) se objevili v dřívějších filmech.
  • Thanos a Loki spolu měli vztah mimo plátno už před filmem Avengers (2012), kde Lokiho pověřil nějakou povinností a on selhal. Tohle je Thanos, který ho za to nutí zaplatit.
  • Nejdelší film Marvel Cinematic Universe z dubna 2018, dvě hodiny a dvacet devět minut, po Captain America: Občanská válka (2016), který měl dvě hodiny a dvacet sedm minut.
  • Na rukou Doctora Strange jsou vidět jizvy po reparačních operacích rukou, které zničily jeho lékařskou kariéru po autonehodě.
  • (cca 29 minut) Ve filmu zazní pouze jedna píseň s textem, a to "The Rubberband Man" od skupiny The Spinners. Píseň byla o synovi producenta Thoma Bella, který byl škádlen kvůli nadváze. Ve filmu si Drax a Rocket dobírají Petera Quilla, že přibral na váze.
  • Rocket je jediný hrdina, který se nepostavil Thanosovi. Všichni Strážci bojovali s šíleným titánem na Knowhere a Titanu, ale na Zemi se mu postavil pouze Groot.
  • Tvůrci chtěli, aby každá scéna potvrzovala více než jednu věc. Úvodní scéna navazuje na cestu Neuvěřitelného Hulka, příběh o pomstě pro Thora a dějovou linii sbírky kamenů.
  • 1. března 2018, kdy se v Severní Americe blížila premiéra filmu 5. května, studio Marvel oznámilo, že tento film bude mít celosvětovou premiéru o týden dříve, tedy 27. dubna 2018. Tento krok vychází z rozhodnutí společnosti The Walt Disney Company nechat tomuto filmu více času na výsluní, než společnosti Disney a Lucasfilm uvedou 25. května 2018 film Solo: Star Wars Story (2018).
  • (cca 2h 15 min) V pravém dolním rohu Thanosova pole je krátký okamžik, kdy diváci mohou vidět strašáka vyrobeného z jeho brnění. Jedná se o poctu komiksům.
  • Tvůrci filmu si Petera Quilla představovali jako postavu Petera Pana, protože byl v deseti letech unesen a vychován piráty. Je velmi chybující a velmi poškozený, což ho činí velmi lidským.
  • Tvůrci filmu spolupracovali s režisérem Ryanem Cooglerem a jeho týmem z filmu Black Panther (2018), kteří nechali nakreslit mapy země Wakanda. Na základě těchto map lépe vymysleli, kam umístit bitvu a jakou strategii použít.
  • Paul Bettany se ve filmu z Marvel Cinematic Universe objevuje již posedmé a poprvé je vidět jeho skutečná tvář.
  • Tvůrci filmu chtěli ukázat, že od tohoto okamžiku, jakmile se Thanos zbaví svého brnění, nevynakládá mnoho energie na to, aby někoho úmyslně zavraždil, pokud není přímou hrozbou pro Thanosovy plány.
  • (cca 4 minuty) V souboji s Neuvěřitelným Hulkem má Thanos jeden kámen, ale nepoužije ho. To ukazuje, že v souboji jeden na jednoho je neporazitelný, a to i předtím, než se do hry zapojí Kameny.
  • Když scenáristé Christopher Markus a Stephen McFeely začali pracovat na scénáři k tomuto filmu, neexistoval ještě scénář k filmu Thor: Ragnarok (2017), takže nevěděli, kde Thanos Lokiho najde. Vzniklo mnoho návrhů scénáře s tím, že Thanos najde Lokiho na několika různých místech.
  • V květnu 2018 to byl jeden ze tří filmů Marvelu, které byly v kinech současně. Dalšími byly Black Panther (2018) a Deadpool 2 (2018).
  • Mezi Thanosem a Tonym Starkem je paralela v tom, že si oba od malička něco uvědomují a neustále se musí potýkat s tím, že jsou chytřejší než ostatní. Thanos je futurista stejně jako Tony Stark, a proto si je vědom toho, kdo je Stark z původní bitvy v New Yorku, jako osoba, která zrušila plán.
  • Peter Dinklage (ve skutečném životě malý člověk) hraje paradoxně nejvyšší postavu ve filmu, ačkoli je tato postava stále označována jako trpaslík.
  • (cca 1h 50 min) Black Panther mlátí Cull Obsidiana, což je ikonický obraz přeložený přímo z komiksů.
  • Přestože Chris Evans ve filmu hraje jednu z hlavních rolí, během tiskového turné se neobjevil, protože hrál v broadwayském obnoveném představení Lobby Hero. Objevil se však v předtočeném kousku s názvem "The Marvel Bunch" v pořadu The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2014).
  • Rocket, který u sebe nosí ukradené oko, se vrací ke gagu z obou filmů Strážci Galaxie, protože byl vždy posedlý protézami.
  • Jedná se o první film Avengers z filmového světa Marvelu, ve kterém se neobjevuje Clint Barton (Hawkeye). Hawkeye se objevil ve filmech Thor (2011), The Avengers (2012), Avengers: Age of Ultron (2015) a Captain America: Občanská válka (2016).
  • Všechny tři fáze Marvel Cinematic Universe odkazovaly buď na kámen nekonečna, nebo na Rukavici nekonečna, přičemž v každé fázi debutovaly dva kameny. Vesmírný kámen a Kámen mysli se poprvé objevily ve Fázi 1, ačkoli se ukázalo, že jde o Kameny nekonečna, až ve Fázi 2.
  • V komiksech má Černý řád obvykle pátého člena, další mimozemšťanku jménem Supergiant se superschopností ovládat mysl.
  • Druhý film Zoe Saldany, který v celosvětových pokladnách vydělal 2 miliardy dolarů, prvním byl Avatar (2009). V obou filmech dostala prominentní honorář.
  • Nový Iron Manův oblek vychází z komiksových brnění Bleeding Edge a později Model-Prime, které využívají nanotechnologie k vytvoření obleku, jenž je propojen se Starkem a může pro něj vytvářet i zbraně, jako je větší pistole, a v případě nepoužívání je uložen uvnitř Starkova nového obloukového reaktoru na hrudi, jak je vidět, když na něj poklepává rukou.
  • Tvůrci filmu přirovnávají Thorovu cestu k Herkulovým pracím.
  • Kameny nekonečna měly původně tyto barvy:-Duše: zelená.-Čas: oranžová.-Prostor: fialová.-Mysl: modrá.-Realita: žlutá.-Síla: červená.V Marvel Cinematic Universe však mají stejné barvy jako ve verzi Marvel Legacy:-Duše: oranžová.-Čas: zelená.-Prostor: modrá.-Mysl: žlutá.-Realita: červená.-Síla: fialová.
  • Robert Downey Jr. hraje další roli Sherlocka Holmese. Ve svých předchozích rolích Iron Mana spolupracoval se dvěma doktory Watsony: Sirem Benem Kingsleym a Martinem Freemanem. V tomto filmu spolupracoval s dalším hercem ze Sherlocka, Benedictem Cumberbatchem. Bratři Russoovi záměrně nezařadili mezi herecké postavy vtip o Sherlockovi, protože ho považovali za "příliš okatý".
  • Datum svatby Pepper Pottsové a Tonyho Starka, 27. srpna, je datem svatby Roberta Downeyho Jr. se Susan Downeyovou.
  • Tvůrci použili Černý řád nejen proto, aby film nepůsobil repetitivně, ale také proto, aby hrdinové nebojovali s Thanosem až do konce.
  • Je jediným filmem Avengers, kde se nepoužívá "kruhový úhel kamery Avengers" jako v předchozích filmech Avengers (2012), představení Avengers v bitvě o New York a Avengers: (2015), všichni bojují s Ultronovými silami a zároveň se snaží ochránit jádro v Sokovii.
  • (asi v 16. minutě) V Sanctum Santorum vytáhne Tony Stark telefon, který mu Steve poslal na konci Captain America: Občanská válka (2016). Když se na něm zobrazí telefonní číslo, zobrazí se předvolba 678. To je směrové číslo pro metropoli Atlantu v Georgii, stejné jako místo, kde se natáčela většina filmu.
  • Carrie Coonová byla během natáčení filmu Proxima Midnight těhotná. Většinu bojových scén filmu Proxima Midnight však na place v motion-capture obleku předváděla kaskadérka Monique Ganderton, která je o pět centimetrů vyšší než Carrie Coon.
  • Natalie Portmanová oznámila, že se ve filmu neobjeví v roli doktorky Jane Fosterové a že se nebude podílet na žádném dalším komiksovém filmu společnosti Marvel. Portmanová se upsala filmu Thor: Temný svět (2013) a zřejmě nebyla spokojená, když režisérku Patty Jenkinsovou nahradil Alan Taylor. Neobjevila se ani ve filmu Avengers: Age of Ultron (2015) a Thor: Ragnarok (2017) ze stejného důvodu. Na Comic-Conu v San Diegu 2019 však bylo odhaleno, že Portmanová se do MCU vrátí ve čtvrtém filmu o Thorovi s názvem Thor: Láska jako hrom (2022).
  • James Gunn 30. 4. 2018 na Twitteru prozradil, že nová loď Strážců se v tomto filmu bude jmenovat Benatar.
  • Tvůrci pojali tento film jako Thanosovu cestu hrdiny. Díky tomu mohli vymyslet, jak do filmu umístit všechny.
  • Tento film je sedmou kapitolou třetí fáze filmového světa Marvelu.
  • Hawkeye a Ant-Man ve filmu chybí, ale jsou zmíněni.
  • Vstup do Wakandy ve třetím dějství filmu nebyl pro tvůrce snadným rozhodnutím a byl předmětem rozsáhlých diskusí. Přicházelo jen dva měsíce po premiéře filmu Black Panther (2018) a tvůrci nechtěli, aby diváci měli pocit, že sedí u opakovaného třetího aktu.
  • Bruce Banner si oblékne brnění Hulk-Buster (přezdívané "Veronica", což je odkaz na Bannerovu přítelkyni Betty), které bylo použito proti němu ve filmu Avengers: Age of Ultron (2015).
  • Datum premiéry tohoto filmu bylo odhaleno během promítání Avengers: Age of Ultron (2015) byl stále ve výrobě.
  • Knowhere je prostředí z filmu Strážci Galaxie (2014), které chtěli tvůrci ukázat v jiném světle, aby zdůraznili Thanosův vliv na vesmír.
  • Nový oblek Spider-Mana vychází z komiksového obleku Iron Spider. Stejně jako jeho filmový protějšek ho vytvořil Tony Stark. Jedná se také o první film, ve kterém ho Spider-Man používá, protože tento kostým se poprvé objevil na konci filmu Spider-Man: Homecoming (2017).
  • Do kin byl dodán pod názvem "Mary Lou".
  • (asi ve 27. minutě) Bratři Russoovi si dělají legraci ze své vášně pro titulní karty, když se objeví titul SPACE.
  • Thor je prvním i posledním mstitelem, kterého Thanos v tomto filmu vidí.
  • V oficiálním traileru k tomuto filmu Spider-Man předvedl svou schopnost pavoučího smyslu, která se ve filmu Spider-Man: Návrat domů (2017) nijak výrazně neprojevila, ačkoli v Kapitánu Amerikovi byla rychle vidět: Občanská válka (2016).
  • 11. února 2017 Marvel zveřejnil první záběry z natáčení z prvního dne (27. ledna 2017). Záběry představovaly první pohled na jednu z filmových scén, na které se na place ukázali Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man), Tom Holland (Peter Parker/Spider-Man) a Chris Pratt (Peter Quill/Star-Lord). Prezident Marvel Studios Kevin Feige potvrdil, že filmy jsou vyvrcholením celé série od jejího počátku, tedy od filmu Iron Man (2008). Feige také potvrdil, že Avengers byli ve filmu Captain America rozděleni na dvě sekty: Občanská válka (2016), aby se tak připravil tento film. Feige popsal Thanose jako "největšího, nejlepšího a nejhoršího padoucha, jakého kdy Marvel měl", a uvedl, že Thanos odhalí své důvody pro lov Kamenů nekonečna. Byly také ukázány koncepty zobrazující Rocket Raccoona bojujícího po boku Thora, nedávno bylo odhaleno, jak se Strážci Galaxie setkají s Avengers.
  • Tvůrci filmu už od prvních návrhů věděli, že chtějí Strážce Galaxie rozdělit. Stejně jako v případě myšlenky "podivné alchymie" je nemohli nechat po celou dobu fungovat jako skupinu a potřebovali, aby se s novými hráči vzájemně ovlivňovali.
  • Tom Holland ve stejné době natáčení tohoto filmu pracoval na jiném filmu. Tato druhá role vyžadovala, aby měl delší vlasy, než měl předtím jako Spider-Man, a tak jeho stylisté zakomponovali novou délku do jeho vzhledu pro tento film. Po zhlédnutí finálního produktu, když vyšel první trailer, však Holland tohoto rozhodnutí litoval a prohlásil, že vypadá směšně, a žertem se přirovnal k princi z pohádky.
  • Tento film překonal celosvětovou hranici 1 miliardy dolarů za rekordních jedenáct dní po svém uvedení do kin. Jedná se o šestý film od Marvelu, který vydělal tolik.
  • (v cca 1h 50 min) Star-Lordova hláška "pro pořádek, tohle byl můj plán" je příspěvkem Chrise Pratta.
  • V některých předlohách bylo na Titanu stráveno více času, než se zřítil, a bylo tam více příběhu o Thanosovi. Nakonec scénáristé usoudili, že tento záblesk je vše, co bylo potřeba.
  • Bratři Russoovi potvrdili, že to, co se stalo ve filmu Captain America: Občanská válka (2016) bude pokračovat i v tomto filmu, kde budou týmy stále rozděleny, dokud nenastane čas, kdy budou muset Thanose zastavit.
  • Nataša Romanoff má bělavě blond vlasy, takže se podobá Jeleně Bělové, která v komiksech nějakou dobu ztvárňovala Černou vdovu.
  • Původní Avengers se v tomto filmu nikdy plně nespojí jako tým.
  • Třetí film, ve kterém je Rocket Raccoon fascinován protézami končetin. Ve Strážcích Galaxie (2014) protézu nohy, ve Strážcích Galaxie Vol. 2 (2017) protézu oka a v tomto filmu další oko a Buckyho novou protézu ruky. To je vysvětleno ve filmu Strážci Galaxie Vol. 3 (2023), kde je zkoumán Rocketův původ a je ukázáno, že navazuje přátelství s mnoha osudovými geneticky modifikovanými zvířaty, která nosí protézy.
  • Jedná se o devatenáctý film společnosti Marvel Studios z filmového světa Marvelu.
  • Wanda získala svou sílu z Kamene mysli, jak bylo zjištěno v Avengers: Age of Ultron (2015), a proto je jedinou osobou, která ho může zničit.
  • Scénáristé se zpočátku trápili s tím, kde bude nová Thorova sekera. Existovaly dokonce verze scénáře, kde byla uvězněna u draka. Ale když se vrátíme k modelu scén, které plní více než jednu vyprávěcí funkci, scénáristé měli pocit, že to funguje, protože to poskytuje zkoušku pro Thora, ale také ukazuje, co Thanos způsobil.
  • Původně se objevila scéna, ve které jsme viděli Thanose, jak získává kámen moci z Xandaru. Aby se neopakovala, byla ze scénáře vystřižena.
  • (asi v 59. minutě) T'Challa nazve Buckyho Barnese "Bílým vlkem". V komiksech je Bílý vlk alter ego T'Challova adoptivního staršího bratra.
  • Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019) byly kompletně natočeny na digitální kamery IMAX, což jsou speciálně upravené verze ARRI Alexa 65 optimalizované pro IMAX. Captain America: Občanská válka (2016) byla prvním filmem, který nové kamery použil pro bojovou sekvenci na letišti. Díky tomu se Avengers: Infinity War (2018) se stal prvním nedokumentárním filmem natočeným výhradně kamerami IMAX v exkluzivním otevřeném poměru stran 1,9:1. Bohužel při standardním promítání v kinech i při všech domácích videovydáních je film oříznut do běžného letterboxového poměru stran 2,4:1.
  • (cca 36 minut) Tyto scény mezi Wandou a Visionem byly natočeny přímo v Edinburghu ve Skotsku. Edinburgh byl vybrán proto, že tvůrci filmu chtěli pro ty dva romantické soukromé místo, kde by mohli budovat svůj vztah, který by se mohl velmi rychle změnit v děsivý a gotický.
  • Tvůrci filmu chtěli prozkoumat myšlenku, že tito hrdinové jsou ochotni obětovat vlastní život, ale kdy jsou ochotni obětovat někoho jiného?
  • Řeka ve Wakandě byla zabudována do země na ranči v Georgii. Bylo tam čerpadlo, které ovládalo vodu a dokázalo odčerpat třicet tisíc galonů za minutu.
  • Strážci Galaxie a Avengers vymýšlejí svůj plán na Titanu, což byla první scéna natočená během prvních tří dnů natáčení.
  • Tvůrci filmu chtěli, aby se vztah Neuvěřitelného Hulka a Bruce Bannera stával stále více nefunkčním, což se přeneslo z jeho posledního vystoupení ve filmu Thor: Ragnarok (2017). Co kdyby Neuvěřitelný Hulk už neměl zájem řešit problémy Bruce Bannera.
  • (asi v 1h 45 min) Thanos říká, že ho na jeho domovské planetě Titanu nazývali šílencem. V komiksech byl Thanos známý jako Šílený Titán. Tímto jménem je označován také ve filmu Strážci Galaxie (2014).
  • (cca 1 h 1 min) Spider-Man se ptá Tonyho, jestli viděl ten "opravdu starý film" Vetřelci (1986). To odráží jeho první vystoupení ve filmu Captain America: Občanská válka (2016), kde označil Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) za "opravdu starý film".
  • Wakanda se natáčela v praktických lokacích v Georgii, kde byly zabudovány stromy a rostliny, které jsou původnější pro Afriku. Popředí pro Wakandu bylo praktické, zatímco pozadí bylo tvořeno greenscreeny s přidanými texturami a deskami z Afriky.
  • Tom Holland omylem odhalil plakát k filmu v listopadu 2017 prostřednictvím živého vysílání na Instagramu. Plakát obsahoval vzkaz od Marka Ruffala, který vysvětloval, že plakát ještě nebyl zveřejněn a Holland ho měl udržet v tajnosti. Ironií je, že Holland už předtím ukázal plakát na kameru a přečetl vzkaz nahlas, než objevil na zadní straně velký nápis "DŮVĚRNÉ, NESDÍLEJTE". Zdá se však, že jde o záměrnou boudu ze strany studia, protože Holland a Ruffalo jsou známí tím, že prozrazují příliš mnoho tajemství o minulých marvelovkách. Navíc to až příliš vhodně zapadlo do data vydání prvního traileru. Žádný důkaz však neexistuje.
  • (cca 1 h 14 min) V jedné části filmu navštíví Thor, Rocket a Groot hvězdnou kovárnu zvanou "Nidavellir", kde se setkají s trpaslíkem jménem Eitri (Peter Dinklage). V severské mytologii je Nidavellir domovem trpaslíků a jednou z devíti říší Yggdrasilu.
  • Když Robert Downey Jr. podepsal smlouvu, že si po filmu Avengers (2012) zopakuje roli Tonyho Starka (Iron Mana) v dalších filmech Avengers, měl oddělenou smlouvu od svých kolegů z Marvel Cinematic Universe. Jeho účinkování ve filmech Captain America: Občanská válka (2016) a Spider-Man: Homecoming (2017) nebyly s touto smlouvou spojeny. K těmto jednáním došlo samostatně poté, co dokončil smlouvu na trilogii Iron Man (2008).
  • Tvůrci se velmi brzy rozhodli, že z tohoto filmu udělají "film o loupeži a rozbití", který bude vyprávěn z pohledu hlavního padoucha Thanose.
  • Ve filmu je téměř 3 000 záběrů, z toho téměř 2 900 záběrů tvoří vizuální efekty.
  • Na Comic-Conu 2014 se ukázalo, že Josh Brolin bude v budoucích filmech Marvelu hrát Thanose, když přišel na pódium s rukavicí nekonečna.
  • Ačkoli Joss Whedon režíroval první dva filmy Avengers, k režii dalších dvou filmů Avengers se již nevrátil. Někteří členové štábu později přiznali, že pro Whedona bylo obtížné režírovat tak úzkou skupinu herců a hereček, protože každý tvůrčí rozdíl, který měl s jednou osobou, často vedl k diskusi i s ostatními. Whedon se později zapletl do několika veřejných kontroverzí týkajících se jeho profesionálního chování s bývalou manželkou a několika bývalými členy štábu, což mohlo mít také vliv na jeho návrat. Místo toho se režie ujali bratři Russoovi, kteří režírovali Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) a Captain America: Občanská válka (2016), režírovali tento film a Avengers: Endgame (2019).
  • Spolurežiséři Anthony Russo a Joe Russo potvrdili, že několik Asgarďanů uniklo Thanosovu útoku a Valkýra z filmu Thor: Ragnarok (2017) je jednou z nich.
  • (asi ve 42. minutě) Během flashbacku z Gamořina dětství je slyšet, jak Ebony Maw mluví k lidem a označuje je jako "Zehobereiany". To prozrazuje, že Zehoberei je Gamořina domovská planeta.
  • Tvůrci filmu chtěli ukázat, že Tony ví, že Nat je na útěku se Stevem, že Vision má vztah s Wandou a že mu to nevadí. Chtěli dát jasně najevo, že Tony se aktivně nesnažil postavit Steva, Natashu, Sama a Wandu před soud.
  • Při natáčení v katedrále v Durhamu (Avengers: Endgame) bylo nutné přesunout téměř všechny lavice, aby se uvolnilo místo pro kulisy. Po natáčení v sobotu večer musely být kulisy přestěhovány a lavice nahrazeny pro nedělní bohoslužby. V pondělí se vše znovu vyměnilo, aby se dokončilo natáčení.
  • Přibližný čas promítání jednotlivých hlavních postav:-Thanos (Josh Brolin): 29 minut.-Gamora (Zoe Saldana): 19 minut 30 sekund.-Tony Stark / Iron Man (Robert Downey Jr.): Thor (Chris Hemsworth): 18 minut: Stephen Strange (Benedict Cumberbatch): 14 minut 30 sekund: Peter Quill / Star-Lord (Chris Pratt): 11 minut 30 sekund: 10 minut 15 sekund.-Vision (Paul Bettany): 10 minut 15 sekund: Wanda Maximoff / Scarlet Witch (Elizabeth Olsen): 9 minut 45 sekund: Bruce Banner / Hulk (Mark Ruffalo): 9 minut: Peter Parker / Spider-Man (Tom Holland): 8 minut 45 sekund: Steve Rogers / Kapitán Amerika (Chris Evans): 7 minut 30 sekund: Raketoplán (Bradley Cooper, hlas): 6 minut 45 sekund: Natasha Romanoff / Black Widow (Scarlett Johansson): 6 minut: Drax (Dave Bautista): 5 minut: Mantis (Pom Klementieff): 4 minuty a 45 sekund: Ebony Maw (Tom Vaughan-Lawlor): 4 minuty 45 sekund: 4 minuty.-Proxima Midnight (Carrie Coon): 4 minuty: Obsidián (Terry Notary): 3 minuty 45 sekund: Korvus Glaive (Michael James Shaw): 3 minuty 45 sekund: Král T'Challa / Black Panther (Chadwick Boseman): 3 minuty 30 sekund: 3 minuty 30 sekund.-Groot (Vin Diesel, hlas): 3 minuty 30 sekund: Nebula (Karen Gillan): 3 minuty 15 sekund: Okoye (Danai Gurira): 3 minuty 15 sekund: Loki (Tom Hiddleston): 3 minuty 15 sekund: James "Rhodey" Rhodes / War Machine (Don Cheadle): 3 minuty 15 sekund: Eitri (Peter Dinklage): 3 minuty: Wong (Benedict Wong): 2 minuty 45 sekund: Sam Wilson / Falcon (Anthony Mackie): 2 minuty 45 sekund: James "Bucky" Barnes / Winter Soldier (Sebastian Stan): 2 minuty 15 sekund: 2 minuty.-Pepper Potts (Gwyneth Paltrow): 2 minuty: Kameník (Ross Marquand): 1 minuta 30 sekund: Shuri (Letitia Wright): 1 minuta 30 sekund: M'Baku (Winston Duke): 1 minuta: Thaddeus "Thunderbolt" Ross (William Hurt): 1 minuta: 1 minuta.-Nick Fury (Samuel L. Jackson): 1 minuta: Maria Hill (Cobie Smulders): 1 minuta: Heimdall (Idris Elba): 45 sekund: Sběratel (Benicio Del Toro): 45 sekund: Ned Leeds (Jacob Batalon): 45 sekund: 15 sekund.
  • V rozhovoru pro New York Times spoluautor scénáře Stephen McFeely na otázku, jak byl scénář napsán, aby se přizpůsobil velkému obsazení, odpověděl: "Ne každá scéna může být o pětadvaceti lidech v místnosti. Budete muset vytvořit týmy pro kickball a pak uspořádat turnaj."
  • Robert Downey Jr. požádal o převoz nábytku ze svého domu v Los Angeles na místo natáčení v Atlantě a filmové studio mu vyhovělo.
  • Ačkoli to ve filmu není výslovně uvedeno, Corvus Glaive a Proxima Midnight z Černého řádu jsou manželé.
  • Proxima Midnight, ženská členka Černého řádu, v komiksech obvykle nosí černou rohatou helmu. Ta byla změněna na organické rohy vyrůstající z její hlavy, aby se předešlo podobnosti s výraznou helmou Hely ve filmu Thor: Ragnarok (2017).
  • Původní název byl "Avengers: Infinity War Part I", další film se jmenoval "Avengers: Část II". Koncem července 2016 studio Marvel oznámilo, že tento film bude jednoduše znám jako "Avengers: Infinity War", zatímco část II byla původně označována jako Untitled Avengers (2019). Konečný název filmu Avengers: Producent Kevin Feige uvedl, že filmy Infinity War dostaly podtituly Part 1 a Part 2, "protože mají takové společné prvky, že se to zdálo vhodné... Ale nenazýval bych to jedním příběhem, který je rozdělený na poloviny. Řekl bych, že to budou dva odlišné filmy". V květnu 2016 Russovi prozradili, že změní názvy obou filmů, aby ještě více odstranili mylnou představu, že jde o jeden velký film rozdělený na dvě části, přičemž Joe uvedl: "Záměrem je změnit názvy, jen jsme je zatím nevymysleli.". Vzhledem k tomu, že se filmy liší, rozhodl se Marvel přejmenovat je na "Avengers: Infinity War" a "Avengers: Endgame."
  • Tvůrci filmu nechtěli, aby se Kámen duší nacházel někde, kde ho diváci už znají, nebo aby byl náhodný. Rozhodli se, že bude tajemstvím jedné z postav, a proto se stane emocionálním. Předchozí fanouškovské teorie o umístění Kamene duší zahrnovaly bylinkovou zahradu ve Wakandě (což by vysvětlovalo, jak by kámen mohl dát bylině ve tvaru srdce její schopnosti) a dokonce i uvnitř Heimdalla (kámen by mohl být zdrojem jeho vševidoucích očí).
  • Thanos měl původně během sekvence s Kamenem duší procházet řekou krve svých obětí, ale Marvel se rozhodl zmírnit její temnotu.
  • Studio Marvel vytvořilo hashtag #ThanosDemandsYourSilence, aby pomohlo zastavit spoilery.
  • Bezpečnostní opatření při natáčení v katedrále v Durhamu (Avengers: Endgame) byla tak přísná, že do ní neměli přístup ani správci katedrály.
  • Bratři Russoovi původně potvrdili, že se ve filmu objeví Captain Marvel. Později však spolurežisér Joe Russo prohlásil, že postava nebude a místo toho bude debutovat ve vlastním filmu. Postava bude mít hlavní roli ve filmu Avengers: Endgame (2019).
  • Stejně jako ve druhém a třetím filmu Kapitána Ameriky vzdali hold svému televiznímu seriálu Zpátky do školy (2009), bratři Russoovi do tohoto filmu zařadili i další velikonoční vajíčko ze svého dalšího známého seriálu Arrested Development (2003). Ve filmu Captain America: V roce 2016 se na berlínském letišti objevilo schodišťové auto ze seriálu Arrested Development (2003). V tomto filmu se v jedné z vitrín Sběratel objevil modrý Tobias FГјnke z téhož seriálu. V jednom záběru je vidět za Gamorou a nalevo od ní.
  • (cca 11 minut) Neuvěřitelný Hulk, který narazí do Sanctum Sanctorum Doctora Strange, je narážkou na komiks "The Infinity Gauntlet" #1, kde je to Silver Surfer, kdo prorazí Strangeovo okno a varuje před hrozbou Thanose.
  • Josh Brolin vychází z role plukovníka Waltera Kurtze ve filmu Apokalypsa (1979), kterou ztvárnil Marlon Brando.
  • Tvůrci považovali za důležité připomenout divákům, co který kámen dělá, a ukázat to vizuálně, proto když Thanos získá kámen, obvykle ho v následující scéně použije.
  • (cca 29. minuta) Bratři Russoovi trvali na tom, aby Chris Pratt trochu přibral, aby odpovídal Rocketově linii ve filmu: "Quille, od tloušťky tě dělí jeden sendvič."
  • Jméno Thanos je zkrácenou podobou řeckého jména Thanatos, které v řečtině znamená "smrt". Příhodně je to také jméno řeckého boha smrti.
  • Kapitán Amerika má na sobě stejný oblek jako ve filmu Captain America: Občanská válka (2016). Tvůrci filmu jeho oblečení přepracovali tak, aby ho znehodnotili a desaturovali. Stejně tak z něj strhli štítky. Šupiny pod jeho oblekem odkazují na Capův původní oblek z komiksů.
  • Ve francouzském dabingu používá Tony místo "Squidward" (postava z filmu SpongeBob v kalhotách (1999)) jako urážku Ebony Maw "Voldemort". Je to pravděpodobně proto, že Squidwardovo francouzské jméno "Carlo" bylo příliš obyčejné na to, aby diváci tento vtip pochopili a aby vtip fungoval. Totéž platí pro Squidwardovo německé jméno "ThaddГ¤us".
  • Steve Rogers (Chris Evans) má pro tento film nový vzhled. Na konci filmu Captain America: Občanská válka (2016) Steve Rogers skončil jako Kapitán Amerika, což se v komiksech stalo několikrát. Poprvé přijal identitu "Nomáda". Rogersův kostým v tomto filmu zachycoval základní prvky postavy Nomáda v tom smyslu, že je převážně modrý a na límci má připevněné žluté předměty připomínající disk. Podruhé Steve Rogers skončil, byl zobrazen jako zarostlý vousy, které si nakonec oholil a vytvořil si novou identitu "Kapitána". V důsledku toho je fyzický vzhled a kostým Steva Rogerse kombinací dvou nejpopulárnějších časů, kdy přestal být Kapitánem Amerikou.
  • (cca 1h 11 min) Thor potvrdí, že Groot je jazyk, který se dá naučit a kterým se dá mluvit, protože ho měl jako volitelný předmět ve škole na Asgardu. To vysvětluje, proč Grootovi původně rozuměl jen Rocket a ostatní Strážci se ho museli časem naučit. To také potvrzuje, že Groot rozumí anglicky (a pravděpodobně i dalším jazykům), ale umí mluvit pouze "Grootem".
  • Tvůrci chtěli vytvořit malá fyzikální pravidla, která by postavám umožnila zůstat v boji s Thanosem. Myšlenka, že Thanos musí sevřít pěst, aby mohl použít kámen, byla minimem, které umožňovalo bojovat.
  • (asi v 51. minutě) Thanosovy útoky na Mantis a Draxe, které ohýbají realitu během boje na Knowhere, jsou odkazem na scénu z původního komiksu, kde byla Nebula přeměněna na stuhy a Drax byl rozřezán na kostky.
  • Podle Chadwicka Bosemana začala produkce tohoto filmu pouhé dva týdny po skončení natáčení filmu Black Panther (2018). To znamená, že všichni herci, herečky a komparzisté z tohoto filmu se objevili v tomto filmu a neměli problém zachovat si svou kadenci.
  • Josh Brolin (Thanos) prohlásil, že film Black Panther (2018) viděl až týden před premiérou, protože byl v Los Angeles neustále vyprodaný. Brolin dodal, že hvězdy Marvel Cinematic Universe nedostávají žádná zvláštní privilegia v podobě vstupenek na promítání této série.
  • (asi ve 4. minutě) Loki (Tom Hiddleston) říká Thanosovi (Josh Brolin) "máme Hulka" a cituje to, co řekl Tony Stark (Robert Downey Jr.) Lokimu ve filmu Avengers (2012).
  • Tvůrci filmu měli pro popis prvního setkání a interakce postav frázi, kterou nazvali "zvláštní alchymie". Konflikt osobností Tonyho Starka a Doctora Strange je toho dokonalým příkladem.
  • V době uvedení do kin se jednalo o druhý nejdražší film v rámci Marvel Cinematic Universe a druhý nejdražší superhrdinský film všech dob. Vyšší rozpočet měl jen film Avengers: Age of Ultron (2015).
  • Josh Brolin hrál v tomto filmu s pěnovou čelenkou o velikosti Thanosovy hlavy a s kamerou na obličeji kvůli vizuálním efektům. Musel také nosit různé pěnové části podle toho, co scéna vyžadovala, aby se ostatní herci a herečky příliš nepřiblížili k jeho skutečnému tělu a aby byla zachována Thanosova měřítka.
  • Po filmech Avatar (2009), Titanic (1997) a Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (2015) se stal čtvrtým filmem, který celosvětově vydělal více než 2 miliardy dolarů.
  • (cca 22 minut) Poprvé v historii Marvel Cinematic Universe komunikuje Bruce Banner přímo s Neuvěřitelným Hulkem.
  • Wakandský válečný pokřik "Yibambe" znamená v jazyce Xhosa "drž se pevně". Mezi další možné překlady patří "držet se" nebo prostě "držet"; všechny tyto překlady jsou vhodné pro jejich situaci. Tento pokřik krátce přednesli také Nakia a Říční kmen ve filmu Black Panther (2018).
  • (asi v 1h 50 min) Rocket nazývá letce "vesmírnými psy". Tato hláška byla napsána poté, co cílená skupina viděla jednu z testovacích projekcí: jeden z diváků označil tvory za "vesmírné psy". Tvůrcům filmu to přišlo vtipné a rozhodli se to do filmu přidat.
  • Sir Kenneth Branagh (režisér filmu Thor (2011)) na začátku filmu vydává nouzový signál, že asgardská loď byla napadena.
  • (cca 1h 50 min) Chris Evans a Chris Hemsworth si ad-libbed dialog mezi Kapitánem Amerikou a Thorem, ve kterém si porovnávají vousy, odůvodnili tím, že se znají dostatečně dlouho na to, aby se takto přátelsky pošťuchovali.
  • Tom Holland řekl, že ačkoli je velkým fanouškem Chrise Pratta a rád s ním spolupracuje, jejich společné scény jsou často náročné. Kvůli Prattově tendenci vtipkovat do postavy i mimo ni bylo pro Hollanda někdy těžké udržet vážnou tvář.
  • Tvůrci filmu nevěděli o válečných chorálech, které vytvořili herci a herečky z filmu Black Panther (2018), protože tento film nebyl v době natáčení ještě téměř dokončen. M'Baku (Winston Duke) začal skandovat, což vedlo k odpovědnímu válečnému pokřiku, který vede král T'Challa (Chadwick Boseman).
  • (asi v 1h 20 min) Draxova věta "Udělám ti něco lepšího: Proč je Gamora?" namluvil Dave Bautista. Dave v rozhovoru říká, že nápad na tuto hlášku mu ve skutečnosti vnukl Chris Pratt.
  • Doctor Strange se od svého sólového filmu několik let učil a nyní je považován za jednu z nejmocnějších postav filmového světa Marvelu. Scénáristé také chtěli, aby v průběhu filmu vystupoval jako jakýsi "dospělý v místnosti".
  • Mark Ruffalo prozradil, že dostal falešný scénář kvůli svému zvyku náhodně spoilerovat minulé filmy Marvelu. V rozhovoru žertem prohlásil, že falešný scénář byl lepší než ten skutečný.
  • Tomu Hollandovi nebylo dovoleno číst scénář k tomuto filmu, protože prozradil příliš mnoho tajemství pro Spider-Man: Homecoming (2017). V jednom z propagačních videí k filmu je několik jeho herců ve výslechové místnosti, kde odmítají prozradit jakékoli spoilery, a Holland má nápadně přelepená ústa.