Batman vs. Joker

67%

Zajímavosti 36

  • Když Paris s Mitchem prochází chodbou bytu jeho strýce Francesca, prohlásí, že Parisin strýc si potrpí na rodinu, a to i na tu, na kterou si zasedl. V posledním záběru předtím, než Paris a Mitch vstoupí do strýcovy kanceláře - na levé stěně je fotka je muž se svým synem. Na obrázku je fotografie Thomase Wayna a Bruce. Předpokládá se, že Thomase a Marthu Wayneovy zavraždil Francesco.
  • Bezpečnostním kódem do Francescova skladu je Fibonacciho posloupnost s vynecháním počátečních "0, 1": 1, 2, 3, 5, 8.
  • Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti - Ultimate Edition (2016) a Batman: Vražedný vtip (2016) jsou dva z filmů DC s ratingem R, které nejenže obsahují Batmana, ale zároveň byly vydány na domácím videu v rozmezí jednoho týdne.
  • Joker se objeví až po 32 minutách filmu.
  • Když se Batman dívá na obrazovku počítače s obrázky Jokera, objevují se odkazy na další komiksy a filmy s Jokerem. Některé z nich jsou: tropické prostředí ve filmu Batman (1989) v jedné ze scén s Jokerem Jacka Nicholsona a ve filmu Temný rytíř (2008), když Joker Zdravého Ledgera sedí ve vězeňské cele, hra na obálku komiksu Joker "Muž, který se směje", smějící se ryby, které se objevují ve filmu Batman: The Animated Series atd.
  • Tento film byl uveden v omezeném množství v kinech týden před vydáním na Blu-ray a DVD.
  • Film má 28minutový prolog podle komiksu "Batgirl Special" #1. Stejně jako komiks se zaměřuje na Batgirl/Barbaru Gordonovou, aby rozšířil její charakter a dále rozvedl její význam v příběhu "Batman: The Killing Joke".
  • V jedné scéně Batman vyslýchá zločince v uličce přímo před plakátem s nápisem "Most Wanted", na kterém je Joker. Křižák v kápi se zločince zeptá, jestli o Jokerovi něco neslyšel, a zločinec mu odpoví: "Přísahám, že ne." "Ne," odpoví zločinec. Batman odpoví: "Přísahej mi!" Jedná se o citaci z filmu Batman začíná (2005), kde přesně tuto větu říká detektivu Flassovi v uličce.
  • Při rozhovoru s Gordonem použije Joker větu: "Neexistuje žádná klauzule o příčetnosti," která odráží vtip Chica Marxe z filmu Noc v opeře (1935).
  • Na začátku byl Batmobil z filmu Nová Batmanova dobrodružství. Po jeho zničení byl nahrazen starším z filmu Batman: The Animated Series (1992).
  • Přestože uvedení v kinech trvalo jen dva dny, tedy 25. a 26. července 2016, podařilo se filmu celosvětově vydělat 12,3 milionu dolarů, což je na tradiční animovaný film s rozpočtem pouhých 3,5 milionu dolarů docela úspěch. To přimělo společnost Warner Bros. uvažovat o uvedení budoucích animovaných filmů DC do kin, přičemž jedním z těchto filmů byl Batman: Návrat křižáků v kápi (2016).
  • Ačkoli Joker za svou desetiletou historii prožil nespočet příběhů o svém původu, za nejoblíbenější a nejpřijatelnější z nich je považován příběh o jeho stvoření ve filmu The Killing Joke. Ve skutečnosti byl původ Jokera v podání Jacka Nicholsona ve filmu Batman (1989) zjevně inspirován původním příběhem Alana Moora v knize Batman: The Killing Joke (která vyšla v roce 1988). V obou příbězích je Joker stvořen neúmyslným Batmanovým zásahem, který způsobí, že muž, jenž se měl stát Jokerem, spadne do kádě s nebezpečnými chemikáliemi.
  • Když Barbara Gordonová používá v knihovně nový policejní software, v pravém dolním rohu obrazovky je vidět nápis "Lex Corp". To naznačuje, že tento software vytvořil a dodal gothamské policii právě Lex Luthor.
  • John DiMaggio hrál v tomto filmu Francesca, ale sám hrál Jokera ve filmu Batman: Pod červenou kápí (2010).
  • Na Jokerově kameře (na obalu DVD) je napsáno slovo "WITZ". To je německý výraz pro "vtip".
  • Podle Bruce Timma se na přidání 30minutového prologu podílel on sám, koproducent Alan Burnett a scénárista Brian Azzarello, kteří se shodli na tom, že původní příběh Killing Joke je příliš krátký na to, aby mohl být animován do plnohodnotného filmu. A tak se všichni rozhodli, že Batgirl je jasnou volbou pro rozšíření, aby se více zdůraznila její tragédie, kdy byla nakonec postřelena a ochrnuta. Ale v roce 2016, kdy film teprve vycházel, poskytl Bruce Timm rozhovory pro Vulture online a pro živé publikum na tehdejším Comic Conu v San Diegu (kde měl film premiéru), kde zdůraznil, že nikdy nebyl fanouškem původního příběhu Alana Moora. Nápad přidat do Batgirl podzápletku o jejím intimním vztahu s Batmanem obhajoval tím, že mezi nimi vždycky viděl sexuální chemii, zejména díky tomu, že jako dítě sledoval televizní seriál Batman Adama Westa (1966). Přitom v době vydání původního komiksu v roce 1988 se o Batmanovi a Barbaře Gordonové psalo jako o vztahu otce a dcery a Bruce Timm přiznal, že změna ve filmu byla "trochu riskantní... Je to složité". A ať už je to náhoda, nebo ne, dalším animovaným filmem, který DC uvedlo do kin, byl Batman: Návrat křižáků v kápi (2016), natočený podle výše zmíněného televizního seriálu o Batmanovi Adama Westa.
  • Tento film vychází z grafického románu Batman: The Killing Joke a Batgirl Special #1, které byly původně vydány nakladatelstvím DC Comics v roce 1988.
  • Alan Moore se odmítá zmiňovat o filmových adaptacích svých děl, někdy je dokonce preventivně odsuzuje, jako například Strážce (2009). Proto se neobjevuje ani v titulcích filmu Killing Joke.
  • Když na nápisu Gotham Storage zhasne písmeno "T" a "O", písmena se seřadí tak, aby se četla jako "Gothams Rage", tedy Gothams (napříč) a Rage (dolů).
  • Tvůrci filmu uvedli, že jediným způsobem, jak adaptovat grafický román, bylo natočit ho s ratingem R (namísto obvyklého ratingu PG-13). Jedná se o první animovaný film DC s ratingem R.
  • Jedná se o první film o Batmanovi, který byl v USA označen ratingem R.
  • Ve scéně zinscenovaného soudního procesu (která se ve zdrojovém komiksu neobjevuje) je porota složena z klokanů. To je odkaz na termín "klokaní soud", který označuje soudní proces, za nímž nestojí téměř žádná zákonnost nebo řád. Podobný soud se konal i ve filmu Temný rytíř povstal.
  • Podobně jako v Temném rytíři (2008) chce Joker obyvatelům Gothamu dokázat, jak blízko jsou k tomu, aby byli jako on. V tomto filmu prohlašuje: "Stačí jeden špatný den". Ve filmu Temný rytíř (2008) říká: "Šílenství je jako gravitace, stačí jen trochu zatlačit." Ve filmu Temný rytíř (2008) říká: "Šílenství je jako gravitace, stačí jen trochu zatlačit."
  • Hrací karty použité ve hře Solitaire jsou poklonou Harley Quinn a jejich podklad zdobí její charakteristický červený a černý kosočtvercový vzor, který se změnil z červeného mřížkového vzoru z grafického románu.
  • Mark Hamill během otázek a odpovědí na Star Wars Celebration v Londýně 2016 přiznal, že ačkoli nebyl zklamaný z konečného výsledku filmu, nebyl tak úplně spokojený, jak doufal. Uvedl také, že původně zamýšlel a raději by příběh dokončil jako audioknihu, nikoliv jako celovečerní animovaný film.
  • Joker prohlašuje, že dává přednost tomu, aby jeho minulost byla "vícenásobná". Ve filmu Temný rytíř (2008) Joker vypráví řadu protichůdných historek o tom, jak přišel ke svým jizvám.
  • Tento film se původně začal natáčet v roce 2009, ale byl zrušen poté, co se dalšímu filmu Alana Moora/DC Comics s ratingem R (Watchmen, 2009) nedařilo v kinech.
  • Když společnost Warner Bros. oznámila, že tento film uvede s ratingem R, a stal se tak prvním animovaným filmem společnosti Warner a prvním filmem o Batmanovi, který nemá rating PG-13 nebo nižší, spekulovalo se, že jde o reakci na obrovský úspěch filmu Deadpool (2016) s ratingem R. Studio však uvedlo, že důvodem pro rating R byl fakt, že "Batman: Vražedný vtip" je násilný a intenzivní příběh, který nechtěli zmírnit, podobně jako byli připraveni vypořádat se s ratingem R u předchozího filmu Batman: Návrat temného rytíře, část 1 (2012), než mu MPAA udělila rating PG-13. Společnost Warner Bros. také cítila, že film zapadá do temnějšího batmanovského univerza po filmu Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti (2016), ke kterému vydala verzi na Blu-ray a DVD s ratingem R a třiceti minutami nového, násilnějšího materiálu navíc.
  • Batmobil v tomto filmu vychází z klasického designu z filmu Batman: The Animated Series (1992), na kterém pracoval i producent Bruce Timm.
  • Když Batman v Batcave vyvolá profil Jokera, je na obrázcích zobrazeno několik odkazů. Čtvrtý obrázek v horní řadě je odkazem na film Temný rytíř (2008), kde je Joker Heatha Ledgera uvězněn gothamskou policií a je vidět, jak má na sobě shrbenou zelenou vestu ve stylu Heatha Ledgera. Pátý obrázek v horní řadě zobrazuje krvácejícího/mrtvého Robina, což je odkaz na příběhovou linii Batmana "Smrt v rodině" z roku 1988, kde Joker zabije druhého Robina, Jasona Todda. Tato dějová linie je vyprávěna ve filmu DCAU Batman: Under the Red Hood (2010). Na třetím obrázku ve druhé řadě je obrázek Jokera, který vypadá jako předělávka obálky "Batman #1" ze 40. let, na níž se Joker objevil poprvé. Na druhém obrázku v první řadě je také odkaz na scénu z filmu Tima Burtona Batman (1989), kde Joker (Jack Nicholson) vystupuje v televizní reklamě představující chemickou látku "Smylex".
  • Společnost Warner Bros. rozšířila uvedení tohoto filmu a uvedla jej ve více než 1 075 kinech po celých Spojených státech.Jedná se nyní o největší akci Fathom Event v historii a nejviditelnější uvedení ze všech animovaných filmů DC.
  • Původně měl být tento film vydán přímo na videu, ale protože jeho popularita po oznámení, že se Kevin Conroy a Mark Hamill znovu ujmou rolí Batmana a Jokera, velmi vzrostla, oznámily společnosti Fathom Events a Warner Bros., že se dočká speciálního dvoudenního uvedení v kinech. Tím se stal druhým filmem DC Animation, který kdy byl uveden do kin (druhým je Batman: Maska fantasmy (1993)), třetím filmem DC s ratingem R, který byl uveden do kin (dalšími jsou Strážci (2009) a V jako Vendeta (2005)), prvním filmem s ratingem R o Batmanovi a/nebo WB Animation, který byl uveden do kin, a druhým filmem o Batmanovi s ratingem R, který byl uveden od vydání Ultimate Edition Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) na Blu-ray.
  • Mark Hamill již dříve oznámil, že po dokončení práce na sérii videoher "Arkham" přestane Jokera ztvárňovat. Prohlásil, že by se mohl vrátit do důchodu pouze v případě, že by byl "The Killing Joke" adaptován pro film. Po oživení franšízy Star Wars, počínaje filmem Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (2015), čímž se oživila Hamillova popularita, společnost Warner Bros Animation okamžitě dala zelenou adaptaci "Killing Joke", aby využila Hamillova znovuzrození.
  • Mark Hamill původně prohlásil, že Jokera namluvil naposledy. Kevin Conroy osobně uvažoval o tom, že ukončí i svou roli Batmana. Oba si to však rozmysleli poté, co souhlasili se zopakováním svých rolí v akčním seriálu Justice League (2016) stanice Cartoon Network. Hamill od té doby prohlásil, že bude Jokera hlasově ztvárňovat tak dlouho, dokud bude Conroy hlasově ztvárňovat Batmana. Po Conroyově předčasném odchodu v roce 2022 Hamill oznámil, že Jokera už nikdy nebude hlasově ztvárňovat.
  • Číslo Jokerova mobilu "0801" je numerologický kód, který znamená "HA".
  • Po uvedení filmu Batman: Arkham Knight (2015) Mark Hamill prohlásil, že kvůli zátěži, kterou to představuje pro jeho hlasivky, už nikdy nebude Jokera namlouvat, pokud nebude film Batman: The Killing Joke adaptován.