Zakladatel

75%

Zajímavosti 64

  • John Lee Hancock: Hancock: Ke konci filmu jako reportér, který chce udělat profil Raye Kroca.
  • Historie vzniku restaurací McDonald's, jak je popsána ve filmu, není zcela správná. Pan McDonald ve filmu říká, že svůj původní stánek s hamburgery (který se nejmenoval McDonald's) přestěhovali z kalifornské Arcadie do San Bernardina o jedno město dál. San Bernardino je od Arcadie vzdáleno 50 mil. Stánek s hamburgery, který přestěhovali, se původně nacházel v Monrovii - o jedno město dál od Arcadie.
  • Společnost Weinstein Company zaplatila za distribuční práva 7 milionů dolarů.
  • Když Ray telefonuje s Joan, zmíní se, že se chystá nový stadion pro fotbalový a baseballový tým, a Ray odpoví: "Jo, v Bloomingtonu." To je narážka na starý Metropolitní stadion v Bloomingtonu v Minnesotě, který byl v letech 1961-1981 domovem baseballového týmu Twins a fotbalového týmu Vikings. Stadion stál od roku 1956 až do roku 1985, kdy byl zbourán, a na místě bývalého stadionu se nyní nachází nákupní centrum Mall of America.
  • Pojem "McDonald's #1 Store" může být matoucí, protože se NEJEDNÁ o první restauraci McDonald's. "McDonald's #1 Store" je ve skutečnosti první franšízová prodejna Raye Kroce ve spolupráci s bratry McDonaldovými, Richardem a Mauricem. "McDonald's #1 Store" byl ve skutečnosti devátým otevřeným McDonald's a byl zbourán v roce 1984. Krátce po jeho zániku si McDonald's (společnost) uvědomil, že musí udělat vše pro zachování své historie, a tak byla postavena replika původního obchodu, která byla přejmenována na "Muzeum McDonald's No. 1 Store", ale nyní má nový problém: z ekologických důvodů byla nyní oblast kolem nich náchylná k záplavám. Po obzvlášť ničivé povodni bylo rozhodnuto, že "McDonald's No. 1 Store Museum" zbourají, a po dokončení v roce 2018 byl pozemek darován městu Des Plaines, aby ho využilo jako travnatý park. Nejstarší existující restaurace McDonald's spojená s McDonald's Corporation je stále v provozu a nachází se na Lakewood Blvd. v Downey v Kalifornii, která byla v roce 1994 zařazena na seznam 11 nejohroženějších historických míst Národního fondu pro ochranu památek.
  • V jednu chvíli Ray Kroc poslouchá fiktivní nahrávku "The Power Of The Positive", kterou napsal fiktivní autor jménem Dr. Clarence Floyd Nelson. V pozadí je slyšet několik skvělých inspirativních citátů o pozitivitě a důležitosti vytrvalosti a odhodlání. Tyto citáty jsou vysoce inspirovány slovy některých velkých řečníků, jako jsou Calvin Coolidge, Ralph Waldo Emerson a další. Stejná slova používá Ray Kroc (Michael Keaton) v závěrečné scéně předtím, než se vydá se svou ženou vyprávět lidem o tom, jak založil McDonald's.
  • Robert Siegel popsal scénář jako "podobný filmům The Social Network (2010) a Až na krev (2007)".
  • Michael Keaton si při natáčení scény, v níž rozbíjí skleněný stůl, poranil ruku.
  • Velká část obsahu nahrávky "The Power Of The Positive" fiktivního autora Dr. Clarence Floyda Nelsona ve filmu je převzata ze skutečné motivační nahrávky Earla Nightingalea z té doby s názvem "The Strangest Secret".
  • Poslouchaný motivační materiál je vytvořen podle motivačních děl Earla Nightingalea, konkrétně podle knihy "The Strangest Secret", a Krocův monolog o vytrvalosti je téměř doslovně převzat z knihy Napoleona Hilla "Think and Grow Rich".
  • U franšízy v Schaumburgu ve státě Illinois je vícepatrová budova v pozadí nesprávná pro dané období. Na začátku této scény je v pozadí zobrazena čtyřpatrová budova, což neodpovídá typu a výšce budov v Schaumburgu ve státě IL v pozdějších 50. letech 20. století.
  • San Bernardino není tak zelené a svěží, jak je zobrazeno v okolní krajině. Jižní Kalifornie má suché podnebí.
  • John Lee Hancock původně nabídku režírovat film dvakrát odmítl. Po přečtení scénáře si to ale rozmyslel.
  • Přestože Ray Kroc ve snaze ušetřit peníze přešel u mléčných koktejlů ze zmrzliny na prášek, ve většině restaurací McDonald's byl stále k dispozici stroj na výrobu zmrzliny. Jak je však uvedeno na konci filmu, společnost McDonald's se nakonec vrátila k používání zmrzliny do mléčných koktejlů.
  • Je velmi sporné, zda bratři McDonaldovi někdy v rámci dohody o odkupu požadovali 1 % z ročního zisku. Koneckonců to pro ně byl podnik bez rizika a v podstatě jen nálezné a licenční smlouva, takže jejich poplatek 2 miliony dolarů plus to, co vydělali na předchozím podílu z prodeje, byl velmi výhodný. Existuje teorie, že to 1 % tvořili někteří z jejich dědiců, kteří by se stali miliardáři.
  • Ray při večeři řekne Ethel, že se chce rozvést. Ve skutečnosti Ray několik týdnů před odjezdem sdělil Ethelině širší rodině, že se s ní hodlá rozvést.
  • Ačkoli se natáčelo v Georgii, mnoho z inscenovaných míst v Illinois z 50. let stále existuje, například domy Raye Kroce na ulici 515 E. Fairview Street a Rolling Green Country Club na 2525 E. Rand Road, oba v Arlington Heights, a replika McDonald's číslo jedna na původním místě na 400 Lee Street v Des Plaines.
  • Přestože zlaté oblouky byly vynálezem Dicka McDonalda, Ray Kroc při prezentaci nápadu na otevření restaurace v Des Plaines říká, že osvětleným obloukům říká "zlaté oblouky". Nápad Dicka McDonalda však měl oblouky oddělené. Teprve po převzetí společnosti Rayem Krocem by se zlaté oblouky spojily do ikonického symbolu "M".
  • Datum uvedení filmu do kin bylo původně posunuto z 25. listopadu na 5. srpna 2016. Společnost Weinstein Company veřejně prohlásila, že film je silným kandidátem na Oscara, a chtěla ukázat, že se takovému filmu může dařit i v letní premiérové sezóně, místo aby ho jednoduše umístila do oblasti pozdního podzimu nebo zimy, kdy se většina filmů považovaných za "oscarové uchazeče" dostává do "platformových" premiér, které jdou do většího počtu kin ke konci roku nebo na začátku roku následujícího. V červenci 2016 se však Weinsteinové rozhodli posunout film zpět do dráhy "oscarových uchazečů" a v prosinci 2016 měl premiéru ve vybraných městech a začátkem ledna 2017 se dostal do široké distribuce. Film však nezískal žádnou oscarovou nominaci.
  • Přestože se společnost McDonald's v průběhu let ve velké míře podílela na propagaci jiných filmů, ať už prostřednictvím hraček Happy Meal nebo umístění produktu, skutečná korporace McDonald's se na filmu podílela jen málo, nehledě na použití jména McDonald's a historie společnosti ve filmu.
  • Scénář k tomuto filmu byl v roce 2014 zařazen na Blacklist, seznam "nejoblíbenějších" nenatočených scénářů roku.
  • Věkový rozdíl mezi Nickem Offermanem a Johnem Carrollem Lynchem je téměř stejný jako mezi Dickem a Macem McDonaldem. Také jejich věk během natáčení je téměř stejný jako věk bratrů v roce 1954 (kdy se s nimi Ray setkává).
  • Původní McDonald's sice vznikl v kalifornském San Bernardinu, ale film se tam nenatáčel, protože moderní San Bernardino nevypadá tak jako v 50. letech. Přestože použité lokace v Georgii také nevypadají zcela jako San Bernardino 50. let, původní restaurace McDonald's je vcelku přesnou reprodukcí.
  • John Carroll Lynch se celý film naučil nazpaměť jako divadelní hru.
  • Režisér John Lee Hancock a producent Jeremy Renner poskytli Michaelu Keatonovi velké množství videozáznamů a rozhovorů se skutečným Rayem Krocem jako referenci pro Krocův hlas, způsob řeči a manýry. Jednalo se o dříve nezveřejněné materiály, které nebyly dostupné ani na internetu.
  • Milion dolarů, který každý z bratrů dostal, by v roce 2017 představoval hodnotu 8,7 milionu dolarů pro každého z nich.
  • Rayi Krocovi bylo 52 let, když se seznámil s bratry McDonaldovými. Michaelu Keatonovi bylo v době natáčení 65 let.
  • Joelovi a Ethanovi Coenovým se scénář velmi líbil a chtěli film režírovat, ale museli ho odmítnout kvůli termínové kolizi s filmem Ave, Caesar! (2016).
  • Michael Keaton se v rámci příprav na film učil hrát na klavír, protože zjistil, že skutečný Ray Kroc rád hraje na klavír.
  • Michael Keaton se po dlouhém natáčecím dni cítil štědrý a pronajal filmovému štábu dva vozy se zmrzlinou, když viděl, že jsou vyčerpaní.
  • Dick a Mac si byli ve skutečném životě opravdu tak blízcí, jak je to zobrazeno ve filmu. Mac bohužel zemřel 27 let před Dickem.
  • Mouchy na obrazovce, které přilákal pach v McDonaldu, byly ve skutečnosti kakaové sušenky. Byly nasypány před silný ventilátor, aby to vypadalo jako hejno much.
  • Kulisy zadní kanceláře McDonald's byly postaveny na stejné scéně jako kancelář Raye Kroca. Aby bylo možné vytvořit skutečné reakce na telefonní rozhovory, rekvizitáři a zvukaři vybavili telefony reproduktory tak, aby bylo možné natáčet obě sady telefonních rozhovorů současně.
  • Tom Hanks roli Raye Kroce odmítl a roli přijal Michael Keaton. Opačná situace nastala ve filmu Philadelphia (1993), kdy Keaton odmítl roli Andrewa Becketta a Hanks ji přijal a nakonec za svůj výkon získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon.
  • Dick a Mac McDonald reagovali na Krocovy činy různě. Dick se přestěhoval zpět do New Hampshire a prodej McDonald's mu relativně nevadil, ale vadilo mu, že se Kroc nazývá "zakladatelem" a označuje provozovnu v Des Plaines za "první" McDonald's, protože ve skutečnosti byla devátá. Mac se naopak s Krocovým jednáním nikdy nesmířil a deset let po prodeji společnosti zemřel kvůli bolestem srdce a stresu z prodeje.
  • Postavy Raye a Ethel Krocovy se zdají být bezdětné, ale skutečný pár měl spolu jednu dceru.
  • Když Ray Crock dostane své první jídlo v McDonalds, má na kelímku podél dna tmavě modrého a bílého pruhu nápis "Coast to Coast". Pytlík má pod logem stejný pruh, ale část "coast to coast" byla vynechána. Pokud by se jednalo pouze o jeden ze čtyř McDonaldů, část "coast to coast" by ještě neexistovala.
  • Dálnice, po které Ray jede na západ do San Bernardina, má na vnějších okrajích vozovky bílé mlžné čáry. Plné bílé mlhové čáry a žluté pruhy uprostřed jsou moderním značením vozovky pocházejícím teprve ze 70. let 20. století. Jak je vidět na mnoha fotografiích a filmech z 50. let 20. století, americké silnice té doby měly uprostřed bílé pruhy a žádné krajní (mlhové) čáry.
  • Děj se odehrává v padesátých letech, ale záběr na mapu ukazuje Sun City, které do roku 1960 neexistovalo.
  • Když Ray Kroc projíždí poprvé San Bernardinem, jsou zde moderní zelené a stříbrné dopravní značky, které v 50. letech neexistovaly.
  • Když Ray v roce 1954 projíždí malými městy, nejméně tři americké vlajky mají 50 hvězd. Od roku 1912 do roku 1960 měla americká vlajka 48 hvězd.
  • Když se Ray Kroc podívá na mapu, kde se nachází San Bernardino, je na ní zobrazeno město Santa Clarita. Santa Clarita byla začleněna do města až v roce 1987. Příběh se má odehrávat v roce 1954.
  • Dick McDonald odmítá myšlenku směsi na mléčné koktejly v prášku slovy: "Co dál, mražené hranolky!" Ve skutečnosti bylo součástí úspěchu McDonald's používání mražených brambor pro hranolky, což vyžadovalo novou technologii mražení vyvinutou společností J.R. Simplot.
  • Zobrazené restaurace McDonald's byly postaveny od základu na parkovištích, protože štáb nemohl najít vhodné existující restaurace na místech, která by odpovídala požadovanému vzhledu filmu.
  • "Objev" společnosti McDonald's nebyl prvním pokusem Raye Kroce o franšízing (převzetí) restaurace v jižní Kalifornii. Podle knihy "In N Out Burger" od Stacyho Permana oslovil Kroc v roce 1949 losangeleskou restauraci Apple Pan a Carla Karchera z Carl's Jr. ještě předtím, než přesvědčil bratry McDonaldovy.
  • Zatímco většina produkcí se natáčí minimálně dvanáct hodin denně, tento film se často natáčel osm až deset hodin. Bylo to dáno tím, že John Lee Hancock přišel velmi dobře připraven a nepřetáčel nic, co se mu líbilo od prvního záběru. Když k tomu připočteme fakt, že celý film byl natočen za pouhých dvaadvacet dní, jedná se o neuvěřitelně vzácné natáčení.
  • I když mezi bratry McDonaldovými a Rayem panovaly jisté rozpory, nebyly tak hořké, jak se líčí. Bratři byli velmi spokojeni s obrovským penzijním hnízdem, které získali díky odkupu a svému dědictví. Dick dokonce v roce 1984 snědl slavnostní padesátimiliardtý hamburger.
  • Ve všech scénách, kde je vidět signalizace železničního přejezdu, jsou zobrazeny s moderní signalizací a hliníkovými červenobílými závorami. Nic z toho nebylo v 50. letech k dispozici. Železnice, kde se přejezdy střežily především návěstidly , výstražným křížem, staršími návěstidly, na kterých bylo svisle napsáno slovo stůj pro samostatná světla (ve stylu semaforu), a ručně ovládanými závorami s rámem "A" (v 50. letech natřenými na černobílo), které ve větších městech obsluhoval strážce přejezdu. Některá návěstidla měla na sobě krátkou konzolu pro návěstidlo, které se zavěšovalo kyvadlově nad přejezd. Na některých přejezdech se také používala střídavě blikající světla. Tehdy se vše vyrábělo z oceli a ne z hliníku jako dnes.
  • Dálniční čáry na cestě k prvnímu McDonaldu se zlatými oblouky jsou natřeny žlutou barvou, což se v 50. letech, kdy se scéna odehrává, nedělalo.
  • Společnost Prince Castle, pro kterou Kroc pracoval před založením McDonald's, stále existuje a dodává jí většinu vybavení.
  • Ačkoli se děj odehrává na počátku 50. let 20. století, na mnoha filmových budovách vlají vlajky v dnešní moderní padesátihvězdičkové verzi, která vznikla až v roce 1960 po přijetí Aljašky a Havaje jako 49. a 50. státu.
  • Ve scéně na parkovišti ve Waukeeganu v roce 1954 jsou vidět moderní halogenová/sodíková světla. Halogeny byly zavedeny až koncem 90. let 20. století.
  • Když Ray Kroc dostane své první jídlo v McDonalds, má na kelímku podél dna tmavě modrého a bílého pruhu nápis "Coast to Coast". Pytlík má pod logem stejný pruh, ale část "coast to coast" byla vynechána. Pokud by se jednalo pouze o jeden ze čtyř McDonaldů, část "coast to coast" by ještě neexistovala.
  • Když se Ray Kroc dívá na mapu, aby si naplánoval cestu do San Bernardina, kde chce navštívit první McDonalds, je na mapě zobrazeno město Irvine v Kalifornii. Jedná se o chybu způsobenou tím, že Irvine byl jako město zaregistrován až v roce 1971 a společnost Irvine Company začala v této oblasti stavět až v 60. letech 20. století.
  • Když se Ray dívá na mapu, sleduje prstem dálnici 66 a přistane na San Bernardinu. Ukazuje několik okolních měst, z nichž jedno je "Moreno Valley". Moreno Valley se stalo statutárním městem až v roce 1984. V padesátých letech by se toto město na mapě jmenovalo "Sunnymead".
  • Když se Kroc poprvé vrací z Kalifornie domů, otevře láhev piva otvírákem. Láhev však měla nahoře zřetelné závity, které naznačovaly, že se jedná o láhev typu twist-off. V polovině padesátých let nebyly twist-off lahve na trhu. Na trh se začaly dostávat koncem 60. let.
  • V bodě 10 smlouvy, kterou Ray kontroluje a podepisuje, je slovo "nahrazuje"(supersedes) napsáno chybně jako "nadřazuje"(superceedes).
  • Ve filmu je naznačeno, že první michiganský McDonald's byl v Grand Rapids; na mapě je dále vidět, že na místě v Grand Rapids je špendlík a nikde jinde ve státě. Ve skutečnosti se první prodejna v Michiganu nacházela na ulici N. Larch Street v Lansingu ve státě Michigan - nikoli v Grand Rapids. Franšízu vlastnil první manažer původní restaurace v Des Plaines Ed MacLuckie. Pobočka v Lansingu byla otevřena v roce 1957 a brzy poté následovala pobočka v East Lansingu, nedaleko kampusu Michiganské státní univerzity. East Lansing měl obrovský úspěch a díky své výhodné poloze v blízkosti univerzitního kampusu měl v jednu chvíli největší tržby v celé zemi.
  • Lékař se Maca McDonald's zeptal, jestli si kontroluje hladinu cukru v krvi. V padesátých a šedesátých letech neexistovalo žádné domácí sledování hladiny glukózy v krvi.
  • Když Ray Kroc poprvé stojí ve frontě u McDonald's, promluví s krásnou černoškou, která mu řekne, že to netrvá dlouho.Hned v dalším střihu zmizí.
  • Když si Ray asi ve 12. minutě filmu objednává jídlo, je vidět, jak se při přepínání úhlů kamery mění okénka s objednávkami.
  • Když Joan představovala mléčné koktejly v prášku, její manžel jako by v sérii záběrů mizel a znovu se objevoval.
  • Když se matka se svými třemi dětmi posadí na lavičku vedle Raye Kroce, matka si ukousne z hamburgeru. V dalším záběru je matčin hamburger neporušený, stále kulatý, bez kousnutí. Hamburger se zdá být neporušený, protože žena ukusuje pouze ze spodní části hamburgeru. Vrchní část hamburgeru zůstává neporušená, protože jí pouze ze spodní části, mimo záběr kamery.
  • Když Ray přijíždí do San Bernadina a je poprvé obsloužen v McDonald's, stojí na pravé straně obslužného pultu, když se film vrátí zpět, stojí a odchází od levé strany pultu.