Dáma v dodávce

62%

Zajímavosti 17

  • Margaret/Mary je zobrazena, jak parkuje svou novou dodávku Commer na příjezdové cestě k domu Alana Bennetta a zatáhne za ruční brzdu uprostřed dodávky, kde by normálně byla ruční brzda. Ve skutečnosti měly dodávky Commer ruční brzdu napravo od sedadla řidiče mezi sedadlem a dveřmi - nikoli mezi dvěma předními sedadly.
  • Dvojité žluté čáry (zákaz parkování), které jsou na silnici namalovány na začátku filmu, později zmizí.
  • Poslední film Rosalindy Knightové.
  • Znovu se setkávají Maggie Smith a Andrew Knott, kteří spolu hráli ve filmu Tajemná zahradav roce 1993.
  • Dame Maggie Smith, Jim Broadbent a Frances de la Tour se objevili ve filmové sérii o Harrym Potterovi.
  • Skutečný Alan Bennett se objeví na samém konci filmu na svém kole, aby sledoval, jak filmová verze odhaluje modrou desku.
  • Maggie Smith se objevila v jedné epizodě seriálu Talking Heads (1988), který napsal Alan Bennett. Hrála ve filmu Soukromá slavnost (1984), který rovněž napsal Bennett.
  • V jednu chvíli Alan Bennett říká, že by raději psal o špionech než o slečně Shepherdové. To je narážka na jeho hry "The Old Country" (inscenace 1977), Englishman Abroad, An (1983) a Question of Attribution, A (1991), které jsou všechny o skutečných nebo fiktivních Britech, kteří špehovali pro Sověty.
  • V úvodu k divadelní hře Alan Bennett uvádí, že příběh slečny Shepherdové je pravý, ale přiznává, že postava, kterou ve filmu ztvárnil Jim Broadbent, byla vymyšlená. (Ve hře je to tulák, nikoliv policista.)
  • Všechny scény, v nichž postava Alana Bennetta komunikuje sama se sebou, musely být inscenovány dvakrát, přičemž Alex Jennings a jeho dvojník George Taylor hráli své vlastní role a role toho druhého, aby Taylorova postava mohla být později doplněna Bennettovou podobou. Taylor si v jedné ze scén zahrál také policistu.
  • Adaptace Alana Bennetta podle jeho vlastní divadelní hry z roku 1999 a stejnojmenného dramatu BBC Radio 4 z roku 2009.
  • Skutečná Margaret E. Fairchildová, později Mary Teresa Sheppardová, se narodila 4. ledna 1911 v Hailshamu v Sussexu.
  • Během jedné z montáží, která ukazuje, jak uplynulo několik let, vyzdobí slečna Shepherdová (Maggie Smithová) svou dodávku vlajkami Union Jacks a obrázky královny Alžběty II. To znamená, že je rok 1977 (rok královnina stříbrného jubilea).
  • V tomto filmu se objevilo celé hlavní obsazení hry Alana Bennetta "The History Boys" (která byla následně v roce 2006 zfilmována se stejnými herci). Frances de la Tour hrála Ursulu Vaughan Williamsovou, Bennettovu sousedku, a v menších rolích se objevili Samuel Anderson, Samuel Barnett, Stephen Campbell Moore, Dominic Cooper, James Corden, Sacha Dhawan, Andrew Knott, Clive Merrison, Jamie Parker a Russell Tovey. Oba filmy mají celkem dvacet společných herců a členů štábu, s výjimkou Richarda Griffithse, který zemřel v roce 2013. Shodou okolností se však mladý herec, který byl obsazen do role jednoho z dětí sousedů, jmenuje také Richard Griffiths. Producent a režisér Nicholas Hytner řekl: "Poslal jsem e-mail Richardově ženě a ona byla přesvědčena, že jde o nějaký vzkaz." A tak se stalo, že se Richard Griffiths jmenuje.
  • Scénárista Alan Bennett na festivalu v Hay 27. května 2015 řekl: "Příběh, který tento film vypráví, se odehrál před čtyřiceti a více lety a slečna Shepherdová je již dávno po smrti. Byla složitá a výstřední, ale především byla chudá. A v dnešní době se zvláště chudým moc nehledí do očí. Chudoba je dnes morálním selháním stejně jako za Tudorovců. Jestli má film nějakou pointu, pak je to spravedlnost a tolerance a jakkoli neochotná pomoc těm méně šťastným, na které se v dnešní době moc nemyslí. A nyní pravděpodobně ještě méně."
  • Producent a režisér Nicholas Hytner řekl deníku The Guardian, že při natáčení v Camden Town štáb jednoho rána dorazil na plac a zjistil, že "se někdo vloupal do dodávky a že v ní dva lidé strávili víkend tím, že se spolu bavili". To si vyžádalo odvoz veškerého obsahu dodávky, který byl z uměleckých důvodů znečištěn, aby mohl být "hloubkově vyčištěn a poté znovu zašpiněn".
  • Film byl natočen ve skutečném domě v ulici Gloucester Crescent v Camden Townu, kde se události odehrály. Někteří ze stejných lidí tam žili i v době příjezdu hvězdné rekvizity, tedy o desítky let později.