Jack Reacher: Nevracej se

65%

Zajímavosti 42

  • Oba hlavní hrdinové mluví nahlas o přísně tajných vládních tématech v taxíku, když je řidič uslyší.
  • Při rozhovoru se seržantem Leachem ji Reacher nazývá "DI" (Drill Instructor). V americké armádě se používá označení Drill Sergeant, nikoliv Drill Instructor, což je termín mariňáků.
  • V hodině a 48 minutě, když Sam vejde do kavárny a zavřou se za ní dveře, je v odrazu skla jasně vidět štáb.
  • Když hlavní hrdinové běží po letištní ploše, je záběr, kdy jsou snímáni zevnitř budovy přes sklo, které je sleduje. Ve skle se odráží zatemněná kamerová panenka.
  • Letadlo zobrazené za letu je DC-9-10. Tento typ letadla již žádný významný dopravce ve Spojených státech neprovozuje.
  • Scéna z Afghánistánu ukazuje pátrací a záchranný tým (SAR), který přilétá ve vrtulníku UH-1 Huey z vietnamské éry. Tento typ byl již dávno nahrazen vrtulníkem UH-60 Blackhawk u jednotek americké armády a letectva nasazovaných v první linii. Americká námořní pěchota má stále ve službě vrtulníky Huey, ale ne model zobrazený v tomto filmu.
  • Reacher omráčí jednoho z hochů sedících v letadle a poté mu kopnutím zlomí kotník. Takto intenzivní úder by nutně musel hocha "probudit" nebo alespoň přimět k nějaké reakci (pokud by nebyl mrtvý, což Reacher nikdy neměl v úmyslu).
  • Kol. Moorcroft předá Reacherovi při druhém setkání tištěnou složku. Reacher údajně složku bez námahy strčí do vnitřní kapsy saka, aniž by ji složil. To by se tam nikdy nevešlo.
  • Na začátku filmu je Reacher ve Washingtonu DC a květiny jsou v plném květu a stromy mají tmavě zelené listy. V dívčí škole hrají studentky fotbal v tričkách a šortkách. V letadle se na displeji telefonu objeví hovor uskutečněný "před týdnem" 28. června. Ale už o den později míjejí na ulici děti oblečené v kostýmech na Halloween.
  • Reacher Turnerovi řekne, že IP adresa počítače byla "triangulována", což je termín, který se obvykle používá při rádiovém určování směru pomocí několika známých zdrojů, které tvoří trojúhelníky. IP adresy nejsou striktně geograficky vázány na konkrétní místo a neexistují žádné fyzické body, podle kterých by bylo možné triangulovat, kde se počítač nachází. V nejlepším případě lze vysledovat trasu k počítači, ale je téměř nemožné vysledovat konkrétní místo, jak je uvedeno. reacher není známý pro své počítačové a internetové znalosti.
  • Když Turnerová v uličce škrtí hadicí jednoho pronásledovatele, vidíte, jak mu ji jednou omotá kolem krku. V dalším záběru hadici ani jednou neomotá, prostě jde před ním. smyčka hadice kolem jeho krku je z úhlu kamery sotva vidět. Jen proto, že ji kamera neviděla, tam přesto je.
  • Jack muže okrade o průkaz a Samantha pravděpodobně použije ukradený studentský průkaz, aby mohla nastoupit, ale není uvedeno, jak se Turner dostane přes ochranku. Pravděpodobně také někoho okradla, ale není to ukázáno.
  • Turner původně tvrdil, že zavraždění poslanci byli zastřeleni "armádní" zbraní ráže 9 mm. Když je ukázána vražda, střelec používá pistoli Glock. Americká armáda používá pistole Beretta." Střelec sice používá pistoli Glock, ale existuje model Glocku, který střílí stejnou armádní municí ráže 9 mm jako Beretta.
  • Susan říká, že její agenti v Afghánistánu byli střeleni zezadu do hlavy, ale ve flashbacích je muž střelen do zad, a když se žena otočí, je střelena do hrudi. Druhý flashback je delší a střelec ho zakončí tím, že každého vojáka střelí ještě třikrát, když leží na zemi, ale to už je mimo záběr kamery.
  • Plukovník Moorcroft má být právník, ale na klopě nosí odznak vojenské policie (zkřížené flinty).
  • V Reacherově vojenském rejstříku se píše, že byl majorem, degradován na kapitána a vrátil se zpět na majora. Důstojníci nemohou být degradováni v hodnosti. Jakýkoli zločin, který by byl dostatečným důvodem k degradaci, by měl za následek propuštění ze služby.
  • Poručík Sullivan nosí odznak 3. pěší divize, ale nemá žádné stužky, které by naznačovaly, že byl někdy nasazen v bojové zóně.
  • Žádná věznice, ať už federální nebo jiná, nedovoluje, aby v ní měl kdokoli střelnou zbraň s výjimkou dozorců během vzpoury. Poslankyně, která přišla asistovat při převozu majora, měla v cele svou ruční zbraň v pouzdře.
  • Po vystoupení z letadla a ve stoje na dráze tryskového letadla Reacher jednoduše otevře dveře vedoucí k přístupové rampě, aby všichni tři mohli uniknout před pronásledovateli. Jedná se o dveře s omezeným přístupem, které vedou do SIDA (Security Identification Display Area) na letišti. Jedná se o oblast s omezeným přístupem a k průchodu dveřmi je zapotřebí buď elektronický přístupový odznak, nebo minimálně kód. Klika dveří měla zámek s klávesnicí, takže měla být zamčená.
  • Plukovník Moorcroft má vyznamenání a stužky americké armády, které jsou mimo prioritu. Byl vyznamenán Distinguished Service Medal, což je čtvrtá nejvyšší stuha, kterou může příslušník armády získat. Místo v horní řadě se nachází uprostřed prostřední řady. Měla by být umístěna jako jeho úplně první stuha, v horní řadě nejblíže jeho srdci.
  • Ve 13:00, kdy Reacher odzbrojí dva dodavatele (zločince) v černém SUV, sejme z jednoho z nich pistoli M&P. Oddělí zásobník a oddělí závěr od rámu, přičemž hlaveň zůstane spojená se závěrem. to nelze provést s nábojem v komoře, ani to nelze provést tak snadno, jak to Reacher předvádí. Uvnitř zásobníkové šachty a komory pistole M&P se nachází páčka uvolnění závěru, kterou je třeba sklopit dolů, aby bylo možné závěr sejmout. To také nelze provést s nábojem v komoře.
  • Když CPT Espin provázel Reachera vězením, měl rozepnutou bundu. Když má na sobě bundu se zipem nebo knoflíky, bude bunda zapnutá na zip nebo knoflík až nahoru s výjimkou knoflíku u límce. Každý CPT by to udělal bez přemýšlení.
  • V restauraci, kde Jack poprvé konfrontuje plukovníka Moorcrofta, má plukovník na sobě odznaky MP. Měl by mít insignie generálního advokáta.
  • Když Jack a Turner nastoupí do taxíku poblíž obchodního centra Capitol Mall, není na kufru žádné číslo, ale v záběru na taxík jedoucí po ulici o několik sekund později je na kufru číslo. Kromě toho se liší i kryty kol
  • Ve velitelském centru má Espin po setkání s Jackem Reacherem oteklé oko. O scénu později je jeho oko v naprostém pořádku.
  • Lee Child: spisovatel zdrojových románů hraje agenta TSA, který je zdánlivě rozpolcený z toho, že Jack (Tom Cruise) ve skutečnosti neodpovídá ukradenému průkazu, který používá k nástupu do letadla. To je přitakání Childově podpoře "kontroverzního" obsazení drobného, 170 cm vysokého Cruise do Childovy postavy Jacka Reachera, vysokého 180 cm, vážícího 250 kg a s 50 cm širokým hrudníkem. Navzdory velkému odporu fanoušků k obsazení Cruise Lee reagoval: "Cruise samozřejmě neodpovídá fyzickému popisu Reachera v knihách, ale film se stejně nebude shodovat s knihou".
  • Od prvního týdne v listopadu 2016 překročil tento film během dvou týdnů hranici 100 milionů dolarů v celosvětových pokladnách.
  • Paramount uvažoval o změně názvu, protože se obával, že si ho diváci spletou s "Popstar: Vše pro slávu". Nakonec se rozhodli ho ponechat, protože na komedii s Andym Sambergem v hlavní roli nikdo nechodil.
  • První film na pokračování, který hvězda Tom Cruise natočil mimo "Mission: Impossible", a to až do vydání filmu Top Gun 2 v roce 2022. Další možnou výjimkou by mohl být film Barva peněz (1986), který je pokračováním filmu Hazardní hráč (1961), ačkoli Cruise v prvním filmu nehrál.
  • Bistro v úvodní scéně se nachází hned vedle benzinové pumpy, kterou si Billy Bob Thornton koupil ve filmu Monsters Ball. Nachází se na Airline Hwy. v Laplace, La.
  • Jack Reacher se ve filmu ptá na věk majora Susan Turnerové. V době vydání knihy bylo Cobie Smouldersové ve skutečnosti 34 let.
  • Zatímco Jack Reacher (Tom Cruise) je na útěku, APB ho popisuje jako "bílého muže kolem čtyřicítky". Tom Cruise byl v době natáčení filmu již padesátníkem.
  • Patrick Heusinger, představitel Lovce, je obouruký, což zjistil při natáčení bojových scén s Cruisem.
  • Film se natáčel od října 2015 v New Orleans v Louisianě a okolí.
  • Scény odehrávající se ve Washingtonu D.C. se tam nenatáčely, s výjimkou zeleného plátna a práce s deskami. Ve skutečnosti se natáčely v New Orleans v Louisianě.
  • Při telefonickém rozhovoru s Jackem Reacherem se Susan Turnerová zmíní, že sedí v jeho bývalé kanceláři. Ptá se ho na obrovskou promáčklinu na desce stolu, která údajně vznikla tím, že do ní Jack někomu narazil hlavou. To pochází z rozhovoru, který spolu oba vedli po telefonu v románu "61 hodin". Během rozhovoru se Susan Jacka zeptá, zda je pravdivá fáma, že hlava, kterou do ní bouchl, patřila plukovníkovi, kterého Jack neměl rád. Ten to popírá.
  • Úvodní scéna z bistra, v níž Jack Reacher odhalí šerifa malého města, který provozuje obchod s lidmi, byla inspirována románem "Worth Dying For", který v chronologii Reacherových románů předcházel "Never Go Back". V románu Reacher projíždí malým městem v Nebrasce, když narazí na gang obchodníků se sexem, který řídí místní prominentní rodina (nikoli policie). Po jeho rozbití se obyvatelé městečka ptají Reachera, kam jede dál, a on odpoví, že do Virginie za ženou jménem Susan, s níž dosud mluvil jen po telefonu. 'Susan' je samozřejmě Susan Turnerová (Cobie Smuldersová), armádní vyšetřovatelka pracující v oblasti Washingtonu (ve Virginii), a jak je vidět v úvodních minutách filmu, jeho interakce se Susan probíhá po telefonu. (Ačkoli v románu "Worth Dying For" se na odhalení prstenu nijak nepodílela, stejně jako vláda. To bylo vytvořeno pro film.)
  • Studio původně zvažovalo, že jako druhý film adaptuje "61 hodin", čtrnáctý román ze série knih o Jacku Reacherovi. Podle Lee Childa však byla hlavní výzvou praktická náročnost zasazení tisíce mil do sněhu v Jižní Dakotě, aby se přizpůsobilo zimnímu prostředí. Poté, co při vydání knihy "Never Go Back" (2013) viděli kopii románu, rozhodli se spokojit s touto knihou, protože "postava Samanthy tvoří v divácké atraktivitě trojlístek, tedy Jack, Susan a Sam, kteří se o dvojici zajímají". Child také dodal, že pokud by vznikl třetí film, studio se (přibližně v roce 2011) již rozhodlo využít "Bad Luck and Trouble" (2007; 11. kniha), protože "cítí, že by byli připraveni na ansámblový kousek".
  • Film je natočen podle osmnáctého románu ze série o Jacku Reacherovi, jehož autorem je Lee Child. "One Shot", na jehož základě vznikl první film Jack Reacher: Poslední výstřel (2012), je devátou knihou, což znamená, že tento film nemusí být nutně přímým pokračováním z hlediska knižní série.
  • Košile, kterou má Jack Reacher na sobě v první scéně v bistru, je stejná košile, kterou nosí v celém prvním filmu "Jack Reacher: Poslední výstřel" (2012).
  • Cobie Smuldersová se na roli v tomto filmu připravovala osm týdnů tréninkem různých bojových umění.
  • Cobie Smuldersová v tomto filmu předvedla všechny své kaskadérské kousky.