V hlubinách

59%
V hlubinách

Milovník žánrového filmu, jehož ve filmové tvorbě inspirovala taková díla jako Rozhovor, Čínská čtvrť či Všichni prezidentovi muži, se dočkal mezinárodního úspěchu již při svém celovečerním debutu Insomnie (1997), jehož americký remake natočil režisér Christopher Nolan. Ve filmu V hlubinách pak přináší Erik Skjoldbjærg působivý psychologický thriller inspirovaný skutečnými událostmi.

Na začátku 80. let se v Norsku rozmohl doslova ropný boom. Nová naleziště ropy a plynu skýtala netušené možnosti a bohatství, které se odpovědné úřady snažily vytěžit z 500 metrové hloubky Severního moře. Petter, profesionální potápěč, a jeho bratr Knut mají potřebnou disciplínu, sílu a odvahu, aby se vydali na nejnebezpečnější misi na světě – na dno Severního moře. Avšak nenadálá tragická nehoda vše změní. Petter je vyslán na riskantní cestu, na které ztrácí přehled o tom, kdo tahá za jeho nitky osudu a postupně zjišťuje, že tato mise je nad jeho síly a že v sázce je jeho život.   

Snímek byl uvedený na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Film Europe)




Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
8
Od Erika jsem ještě žádnej film neviděl, ale uvažuju o tom, že to napravím, protože Pioneer je překvapivě dost kvalitně natočený Thriller se skvělými herci. Výsledek umocnila věta "natočeno na základě pravdivých faktů" ale film to nikomu nevnucoval a dal mi pořádnou dávku napětí a tak trochu beznaděje, protože přesně takhle by se zachovali společnosti i teď. Prachy prachy prachy, o nic jinýho nejde. Místo toho aby uznali chybu to svedou na někoho, kdo byl u toho a nebyl tak docela při smyslech a ještě k tomu to je bratr zemřelého, takže si myslí že bude truchlit, jenže se zmýlili a Petter se začne zajímat o to, kdo za všechno může a to se samozřejmě nelíbí hnusům z vrchu, tak ho začnou pronásledovat a chtějí ho zabít, celý se to vyvíjí dost překvapivě a do konce jsem nevěděl jak to skončí. Jsou ale dvě věci, který se mi tolik nelíbili a to je hudba, která se do filmu vůbec nehodila, to musel vybírat nějakej hluchej důchodce. A druhá věc je konec, který bych si představoval trochu víc vyhrocený, ale jinak spokojenost.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7.5
Norové mě poslední dobou začínají fakt zajímat. Tohle je hodně zajímavé retrodrama s velmi sugestivními scénami z mořských hlubin a zajímavým odhalováním spletitého pozadí jedné obyčejné nehody.

Dodatečné informace

Původní název:
Pioneer (více)
  • Norsko V hlubinách
  • Norsko Pioneer
Premiéra v ČR:
16. 7. 2015
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Norsko
Rozpočet:
7,5 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění