Area Q.

38%
Area Q.
Area Q.
Thomas Mathews, investigativní novinář, jehož svět se otočil vzhůru nohama, když zmizel jeho syn, je poslán do Brazílie vyšetřit údajná pozorování mimozemského života.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 440 bodů
6
Nízkorozpočtový filmový odkaz na snímek režiséra, jehož jméno tu dokonce i zazní, 'Blízká setkání třetího druhu' (1977), ve kterém se krapet hapruje i s teorií relativity Alberta Einsteina. Z jakého důvodu ti mimozemšťané na Zemi vlastně jsou, také není nic neznámého. Ono těch různých odkazů je víc a patří do toho i název snímku. Tady se nehraje na monstrózní epos, jen se skromně vypráví obyčejný sci-fi příběh pojednávající o záhadných událostech v určité Brazilské končině spojovaných s mimozemskou civilizací. Proto tu není sebemenší náznak dramatizace ani napětí. Velkorozpočtových sci-fi snímků, v kterých samozřejmě nechybí akční scény, tu bylo tolik, že už je prostý divák tak rozmazlený, že neočekává od žánru sci-fi nic jiného. Tento snímek je ve sci-fi žánru v brazilské kinematografii údajně prvním, který vznikl v koprodukci USA. To vysvětluje účast Isaiaha Washingtona v hlavní roli, který se toho zhostil s plnou profesionalitou. Nízký rozpočet je tedy pochopitelný, a jak je vidět, opět se potvrdilo pravidlo, že i z mála se dá udělat vcelku zajímavý film, ve kterém nechybí určité poselství a varování lidstva. A o to tu jde především a na něco takového excelentní CGI efekty nejsou potřeba. Jen je škoda, že v takovém pracování nešli tvůrci více o artu.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
5
Když už se podaří obsadit herce natolik charismatického, jako je Isaiah Washington (který vůbec nezaostává za svým jmenovcem Denzelem), který dokáže s přehledem hrát roli zoufalého otce, jemuž před časem zmizel z dětského hřiště syn a on po čase během reportáže o podivných úkazech kdesi v Brazílii nalezne horu, kterou jeho syn před zmizením namaloval, tak je úplný hřích nevytřískat z toho víc. Nechyběly mi efekty, myšlenka mimozemšťanů, kteří se pokoušejí zachránit lidstvo před úpadkem koneckonců taky není špatná, ale styl, jakým je to vyprávěné, a především slabý scénář tenhle film dost poškozují. Navíc ten závěr (pozor spoiler!!!), kdy hlavní hrdina míří na souřadnice kdesi v Africe, tam najde zraněnou a opuštěnou rodící ženu (jak se tam krucinál vzala?) a ta porodí dítě, které asi zřejmě je ztraceným synem hlavního hrdiny, to mělo být jako co? Ty myšlenkové pochody mimozemšťanů, kteří se rozhodli zaplavit lidstvo osvícenými dětmi (potud dobré) tímto podivným způsobem mi nějak unikaly.

Dodatečné informace

Původní název:
Area Q. (více)
  • USA Area Q.
  • USA A körzet
  • USA Área Q
  • USA Oblast Q
Premiéra v ČR:
14. 7. 2000
Země původu:
USA, Brazílie
Rozpočet:
4 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch