Okres na severu

33%
Okres na severu
Plakát traileru

Projekce v kině Evald je výjimečnou událostí, během které mohou diváci vyzkoušet nejen svou vytrvalost, ale také svou odvahu, smysl pro bizarnost a absurditu či trpělivost s dílem, které organizátoři festivalu 3Kino považují jak po ideové a obsahové, tak po formální stránce za možná to nejhorší, co socialistická československá televize kdy vyrobila. Seriál sleduje osudy okresního tajemníka KSČ v Brodu soudruha Josefa Pláteníka (Jaroslav Moučka ve své nezapomenutelné existenciální roli), jehož hlavním smyslem života v práci i mimo ní je dělat vše pro rozvoj severočeské průmyslové oblasti pro blaho komunistického lidu. Dosud neviděná projekce seriálu jako celku je de facto třináctihodinovou politickou schůzí a její heslo zní “Prožijte si své peklo”. Může také zároveň sloužit mladší generaci i jako poučné seznámení s hrůzností této produkce, jejíž existenci se člověk zdráhá uvěřit, dokud ji nespatří na vlastní oči. (3Kino)





p.a.douch
p.a.douch
8 362 bodů
5
Takže přiznám se, že jsem v celku tenhle normalizační sci-fi skvost shlédl až nyní. A to jsem už nebyl v době vzniku malé dítě. No co dodat. Takhle to rozhodně nebylo a okresní tajemník Moučkova typu by se ve funkci nedočkal konce prvního dílu. Je to ale profesionálně odvedená propaganda. I když nevím co si lidé stojící za vznikem seriálu od něj slibovali. Muselo jim být jasné, že jim to nikdo neuvěří. Ale nostalgie funguje a je vidět, že na seriálu pracovali profesionálové. A ta dramatická hudba sledující chůzi někoho po chodbě - ta byla taky super.
P.S.: a ve stejné době vzniklo v Anglii "Jistě, pane ministře."
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 400 bodů
4
Moučka tou rolí doslova žije, minimálně kvůli jeho výkonu si to odpad nezaslouží, bez ohledu na objem propagandy. A hysterická tchyně Švorcová je taky dokonalá. Samozřejmě, všechno ostatní je dobově podmíněné a technicky to není taky žádná výhra (už jen to, že seriál se odehrává v průběhu tří let, ale je celý usazen v jakémsi bezčasí, kde se nemění počasí, oblečení ani cokoliv dalšího a překvapivě se ani neslaví Svátek práce, Vítězný únor a podobná výročí). A absurdní bezelstnost některých scének je naprosto fascinující.
Major Zeman
Major Zeman
323 bodů
10
Žil jsem v té době a žiju i v téhle.A mnohokrát je mi milejší tento seriál než ty odpady,co se vysílají teď.Hrali tam vynikající herci.
  • Moucka

Dodatečné informace

Původní název:
Okres na severu (více)
  • Československo Okres na severu
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění