Posel

51%
Posel
Plakát traileru

Epsteinův hlavní hrdina Petr je posel, tedy messenger. Projíždí městem na kole a spolu se svými kolegy dotváří jeho kolorit. „Zpočátku se jeví jako nekonformní, sympatický mladík, který se odmítá sžívat se současnou pokřivenou společností a se všemi jejími pohodlnostmi, konzumy a lžemi, s jejími pseudopravdami, pseudocity, pseudoláskami a pseudohodnotami,“ představuje hlavního hrdinu šéfdramaturg Jaroslav Kravka. Postupně však divák zjišťuje,  že má co do činění s někým úplně jiným. S bezcharakterním a sobeckým jedincem.

Podobný typ záporného hrdiny se přitom v současné literatuře, ani v české audiovizuální tvorbě příliš nevyskytuje. Pokud se taková postava přece jen objeví, má její tvůrce zpravidla snahu hodnotit její chování, její postoje a téměř veřejně ji odsuzovat. Talentovaný Marek Epstein si je tohoto úskalí vědom a jakékoliv autorské hodnocení odmítá. Sobectví či bezcitnost své hlavní postavy nekomentuje. Děje se tak i proto, že ani další postavy díla nejsou prvoplánově schématické. Žádná z nich totiž není tak jednoznačně kladná. O každé postavě platí to, co lze říci i o Epsteinových dialozích: jsou živé, jakoby skutečné, a tím pádem zcela uvěřitelné.

 

 




Pete69
Pete69
29 898 bodů
6.5
Nic proti. Zase něco jiného než vztahové komedie.. toto je spíše vztahové drama s výborným Matějem Hádkem, který má tyto role v malíčku. Scénář není jistě dechberoucí, ale film má takový zvláštní tajemný nádech a mě se na něj dívalo prostě dobře - 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Zajímavý příběh a lze tvrdit, že takřka ze života. Zpracován je v plynulém souběhu se skutečnostmi a tím je povýšena veškerá reálnost dějství. Matěj Hádek v roli Petra je přesvědčením nelehkosti bytí v současném životě. Tempo vyprávění se občas zadrhne, ale nijak to na výsledku nevadí. Vzniká tak vlastně pro diváka chvilka k zamyšlení nad osudem a absurditou člověka, jako je právě Petr. Scénář je kupodivu zpracován přívětivě dobře a veškeré charaktery postav pochopeny a zahrány zrovnatak. Dokonce je možné, že se někdo z diváků v určitých chvílích i pozná. Snímek je zkrátka výpovědí jednoho ponurého života v hlavním městě se všemi svými klady i zápory. K tomu troška filosofie a moralizování, ale skutečně ne moc, aby vyznění myšlenky zůstalo dobře uchopitelné.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
4.5
Tak nějak od nikud nikam, co by člověk mohl skutečně sledovat, co by ho chytlo. Profesionální filmařská práce, dobré herecké výkony, ale pokud není se něčeho pořádně chytnout, pak talent a profesionalita nepomůže. Opakující se jízdy na kolech ( v posteli, v tématech ) nestačí, i když se sem tam něco méně podstatného i podstatného stane. 100 minut je tedy odvážných na tento příběh, scénář, i když kamera a tvůrci odvedli profesně dobrou práci.

Dodatečné informace

Původní název:
Posel (více)
  • Česká republika Posel
  • Česká republika The Messenger
Premiéra v ČR:
18. 10. 2012
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch