Přelud svobody

76%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
6
Několik skvělých epizod, ale celkově rozhodně roztříštěné a zcela nestrhující. Kdybych neviděl jiné jeho pozdní filmy, myslel bych si, že Bunuelovi už ke stáru přece jen docházely síly, protože zde nedokázal stvořit plnohodnotný kompaktní celek, spíš sled tu více, tu méně zajímavých výjevů.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Přízrak svobody je další z řady vynikajících filmů tohoto mistrovského filmového vypravěče, který sází na absurditu, boření konvencí a přitom zůstává výsostně zábavný a svěží. Je skutečně neuvěřitelné, jak Buñuel dokázal odhadnout tempo vyprávění, že ani po letech nenudí. Nejděsivější na tomto filmu je skutečnost, že zatímco v době svého uvedení film diváky šokoval, dnes se díky mediálnímu světu stal svým vyzněním naprosto vyměklým. Jen považte, Ve Velké Británii se třeba nesmí vysílat epizoda se střelcem, který z patra výškového domu pálí z pušky na náhodné kolemjdoucí. Po soudním procesu odchází jako vítěz ze soudní síně a podepisuje se fanynkám jako celebrita. Přízrak svobody je zajímavý také svým hereckým obsazením, ve kterém nalezneme řadu hvězd francouzské a italské kinematografie té doby, jež si své role pod mistrovým vedením evidentně užívají. Do dějin filmu se snímek zapsal zejména slavnou scénou s toaletami, kdy se sejde skupina maloměšťáků ke konverzaci u stolu. Přízrak svobody je pro milovníky filmové historie určitě titulem, který by jim neměl uniknout.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Něco tak absurdně šíleného se jen tak nevidí a rozhodně to pobaví. Scénka se záchody u jídelního stolu a hledání holčičky, která tam je, to jsou věci, na které jen tak nezapomenu. Je vydět jak se pan režisér vyžívá v ukazování absurdity našich zavedených konvencí, nad kterými se už ani nepozastavujeme. Vezme to celé tak vyhroceně do absurdna, že zůstává rozum stát a chvílemi máte opravdu pocit, že jste se zbláznili.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8.5
Skvělá hříčka mistra surrealistického filmu. Jedna z hlavních postav pštros...mi evokuje vždy Dědictví Chytilové...nebo naopak. Pořád zábavný film a svým způsobem svěží.